La revista Putxinel·li, en col·laboració amb l’Institut del Teatre de Barcelona, proposa la realització d’unes Jornades dedicades a indagar sobre la realitat (passat, present i futur) ddels diferents titelles populars del Mediterrani i d’Europa. Dies 21, 22 i 23 de novembre de 2013. Lloc: Institut del Teatre. Amb ponents del Líban, Turquia, Itàlia, França, Portugal i l’ Estat Espanyol.

Roberto
Roberto del Museu da Marioneta de Lisboa

Tema:

El personatge, considerat com un arquetip que rep a cada país una forma i uns trets particulars, ens planteja avui uns quants interrogants: De quina manera els Putxinel·lis populars d’Europa i de la Mediterrània ens connecten amb les realitats socials i vitals de les diferents cultures i regions? Quins graus d’actualitat tenen? Els hem de considerar simplement com una tradició? Ens serveixen com personatges vius capaços d’encarar el segle XXI? Els seus trets tradicionals segueixen vigents o ens podem imaginar que n’incorporaran de nous o en canviaran d’altres? És possible imaginar-se el naixement de nous personatges putxinel·lescos?

Una temàtica, la de Putxinel·li, que a més de tractar un tema relacionat amb la cultura popular, pretén establir unes línies de la cultura europea que, tot destacant les diferències locals de cada tradició, posa de manifest els trets bàsics que aquestes tenen en comú.

Pulcinella
Pulcinella, de Bruno Leone. Museo del TOPIC de Tolosa.

Ponents:

  • Adolfo Ayuso, de Zaragoza, titellaire i estudiós que porta anys estudiant el teatre de titelles populars d’Espanya dels segles XIX i XX,
  • Francisco J. Cornejo, titellaire i professor de la Universitat de Sevilla, gran coneixedor dels teatres de titelles populars espanyols,
  • Pepe Bable, director de la companyia de la Tía Norica, de Cádiz,
  • Antxo García, titellaire i principal responsable de la recuperació del personatge tradicional gallec Barriga Verde,
  • Sebastià Vergés, titellaire de Barcelona que manté la tradició familiar del Titella Català tot innovant la seva tècnica, amb el personatge de Pericu Titella,
  • Eudald Ferré, titellaire de la companyia Pa Sucat, bon coneixedor de la pràctica actual del teatre popular de titelles i director artístic del Festival Guant,
  • Rute Ribeiro i Luís Vieira, titellaires de Lisboa i directors del Festival FIMFA de la mateixa ciutat. Rute Ribeiro ha escrit un llibre dedicat a l’estudiós i titellaire Henrique Delgado, la principal autoritat en els teatres de titelles populars de Portugal i en el Dom Roberto,
  • Bruno Leone, titellaire napolità de Pulcinella, reconegut com un dels grans Mestres del gènere.
  • Luca Ronga, titellaire italià especialista en Pulcinella, conegut a Barcelona pels diferents cursos que ha impartit sobre el personatge i sobre manipulació de titelles,
  • Stéphanie Lefort, directora del Teatre de Guignol de Lyon, a França, i especialista en el personatge. També és directora del Festival Moisson d’Avril, de Lyon,
  • Cengiz Ozek, ombrista de Karagöz i director del Festival Internacional de Titelles de Istanbul, bon especialista en la matèria del teatre d’ombres turc,
  • Karim Dakroub, titellaire del Líban, director, professor i especialista en els antics teatres d’ombres i de titelles dels països àrabs. Director del Festival de Titelles de Beirut,
  • Intervindran també i moderaran Cesc Martínez, Cap de Redacció de Putxinel·li, Alfred Casas i Víctor Molina, els dos professors de l’Institut del Teatre, i Toni Rumbau, organitzador de la trobada i encarregat de presentar la temàtica del Simposi.

Kasperl
Kasperl del Museu de Marionetes de Lübeck.

Programa

Dijous, 21 de novembre. Orígens napolitans i tradicions vuitcentistes.

Sessió 1

16.00 h: Obertura. Benvinguda als assistents i presentació del ponents i dels temes de cada sessió, a càrrec de Toni Rumbau, director de Putxinel·li.

16.30 h: “Orígens de Pulcinella, màscara i guarattella”, a càrrec de Bruno Leone  (mestre del Pulcinella napolità). Intervenció en italià amb traducció. Modera: Toni Rumbau.

16.50 h: “El Guinyol lionès”, a càrrec d’Stéphanie Léfort. Intervenció en francès amb traducció (Théâtre Le Guignol de Lyon). Modera: Toni Rumbau.

17.10 h: Torn de preguntes.

17.30 h: Pausa.

Sessió 2

18.00 h: “Catalunya-Nàpols”. Presentació d’Alfred Casas.

18.10 h: “La tècnica del titella de guant de tipus català: tradició i innovació”, a càrrec de Sebastià Vergés (Titelles Vergés). Modera: Alfred Casas.

18.30 h: “Pràctica actual del titella català”, a càrrec d’Eudald Ferré (Companyia Pa Sucat). Modera: Alfred Casas.

18.50 h: “Una visió particular del personatge. Actualitat i futur de Pulcinella”, a càrrec de Luca Ronga  (mestre del Pulcinella napolità). Intervenció en italià amb traducció. Modera: Alfred Casas.

19.10 h: Torn de preguntes.

Kasperl
Kasperl del Museu de Marionetes de Lübeck

Divendres, 22 de novembre. Els “Pulcinellas” d’Espanya i Portugal.

Sessió 3

10.00 h: Presentació de Víctor Molina.

10.10 h: “La Máquina Real, el teatre de titelles dels segles XVI, XVII i XVIII a Espanya”, a càrrec de Francisco Cornejo (Universitat de Sevilla). Modera: Víctor Molina.

10.30 h: “Don Cristóbal Polichinela. La seva evolució fins al s. XX”, a càrrec d’Adolfo Ayuso (escriptor i historiador, Saragossa). Modera: Víctor Molina.

10.50 h: “La Tía Norica. Actualitat i futur del personatge”, a càrrec de Pepe Bable (Tía Norica, Cadis). Modera: Víctor Molina.

11.10 h: Torn de preguntes.

11.30 h: Pausa.

Sessió 4

12.00 h: “Portugal i Galícia”. Presentació de Toni Rumbau.

12.10 h: “Els Robertos”, a càrrec de Rute Ribeiro i Luis Vieira (Companhia A Tarumba, Lisboa). Modera: Toni Rumbau.

12.30 h: “Recuperació del personatge Barriga Verde”, a càrrec d’Anxo García (Viravolta Títeres, Galícia). Modera: Toni Rumbau.

12.50 h: Torn de preguntes.

14.00 h a 16.00 h: Dinar.

Sessió 5. La divulgació del teatre de titelles.

16.30 h: Presentació de Cesc Martínez i Comba Campoy.

Passi del documental Morreu o Demo, acabouse a peseta, de Pedro Solla, sobre la recuperació de Barriga Verde a Galícia i les diverses cares de Pulcinella.

18.00 h: Taula rodona: “La divulgació del teatre de titelles”. Amb la participació d’Adolfo Ayuso (revista Fantoche), Ferran Baile (periodista), Francisco Cornejo (Fantoche), Anna Valls (MAE, Institut del Teatre), María San Sebastián (TOPIC Centro Internacional del Títere de Tolosa), Víctor Molina (Institut del Teatre) i Toni Rumbau (Putxinel·li). Modera: Cesc Martínez (Putxinel·li). Temes: El sector davant del seu públic; la crònica, la crítica i l’anàlisi; diaris, revistes i llibres; l’edició en paper i a internet. Divulgació en Museus i exposicions.

Roberto
Roberto del Museu da Marioneta de Lisboa

Dissabte, 23 de novembre. Orígens paral·lels: el teatre d’ombres a l’Orient Mitjà.

Sessió 6

10.00 h: Presentació de Toni Rumbau.

10.10 h: “El Karagöz turc”, a càrrec de Cengiz Özek (Istanbul, Turquia).

10.30 h: “El teatre d’ombres medieval d’Ibn Daniel a Egipte. Actualitat dels titelles populars al Líban i Síria”, a càrrec de Karim Dakroub (Beirut, Líban).

10.50 h: Torn de preguntes.

11.15 h: Pausa.

11.45 h a 13.30 h: Intervencions diverses i debat obert.

14.00 h: Dinar de cloenda.

Activitats proposades pel dissabte 23 per la tarda i nit:

– a les 18h, espectacle del grup Pa SucatLes Meravelles d’Orient” en el recentment obert Born Centre Cultural.

– a les 21h, podrem assistir a l’últim espectacle de la companyia Jordi BertranLa Sucrera Diabètica“, a càrrec d’Aurora Poveda i Dalí Blanch, a la Sala Fénix de Barcelona (c/Riereta, 31)

– i a les 22:30h, també a la Sala Fénix, actuaran Bruno Leone i Luca Ronga amb els seus espectacles de Pulcinella.

El diumenge 24 pel matí, els assistents al Simposi que encara siguin a Barcelona podran acudir: a les 12h, al Teatre La Puntual amb “Vivaldi. La Cigala i la Formiga” a càrrec de La Petita Brownie i Cia. O bé, al Marionetàrium del Tibidabo, diversos passis de l’espectacle “Animals Animats” cada hora a partir de les 13h fins a les 17h (5 passis).

Vasilache
Vasilache i Marioara, Colecció del Teatro Tandarica de Bucarest.

Assistents confirmats:

Cariad Astles, Secretària de Unima de Gran Bretanya
Kiko Montoto, del grup Karromato, de Praga
Inma Palomar, titellaire de Sevilla
Dane García, titellaire
– Marta Bautista
, de la companyia La Mar de Marionetas
Comba Campoy i Pedro Solla, productora i director de la pel·lícula “Morreu o demo, acabouse a peseta”, sobre el personatge de Barriga Verde de Galícia,
Joan Gispert i Elena Mesa, de la Micro Troupe de Barcelona
Néstor Navarro, titellaire català de La Puntual
Claudia Verdeccha, titellaire de València
Xesco Quadras, titellaire de Catalunya
Carles Cañellas, titellaire de Catalunya
Gemma Hurtado López

Lloc:

Totes les sessions es faran a la Sala d’Actes del Institut del Teatre de Barcelona.

Participar al Simposi té un cost zero. Els participants s’hauran de fer càrrec de les despeses dels dinars i entrades dels espectacle (es buscarà preus molt econòmics pels menjars).

Les llengües del Simposi seran el català, el castellà i l’anglès. Hi haurà traducció contínua de l’anglès al castellà i del català/castellà a l’anglès.

Els interessats en participar, s’han d’inscriure enviant un correu a l’adreça tonirumbau@gmail.com i omplir el següent formulari:

http://centenari.institutdelteatre.cat/ca/inscripcions

Organitza:

– Revista Putxinel·li
– Institut del Teatre de Barcelona

Institut del Teatre

Producció i organització executiva:

Revista Puxtinel·li. Toni Rumbau i Cesc Martínez.

Col·laboren

– Institut Francès de Barcelona: pdf programa novembre aquí.

Institut Français

– Institut Ramon Llull

Institut Ramon Llull

Institut Italià de Cultura

Instituto Italiano de Cultura

Hotel Principal de Barcelona

Hotel Principal

TOPIC – Centro Internacional del Títere de Tolosa.

TOPIC

Sala Fènix

Sala Fénix