La onzena edició del Festival Internacional de Teatre de Titelles de Valls arrenca aquest proper divendres dia 6 de novembre al Teatre Principal de Valls amb l’espectacle ‘A Taula!’, de la companyia Peus de Porc, que dirigeix Xesco Quadras. Un cap de setmana d’intensa activitat titellaire d’aquest festival que, sota la direcció artística d’Eudald Farré, es manté impertèrrit saltant els obstacles i l’època de crisi amb encoratjadora energia.

Guant 2015

Abans hauran començat els espectacles per escolars, amb la Companyia Tactilicuà i República Tòxica també al Teatre Principal, que presenta l’espectacle Puppet Pro. A les 22h del mateix divendres, i sempre al Teatre Principal, la reconeguda companyia de Salamanca La Chana presentarà l’obra ‘Del Lazarillo de Tormes´. Una garantia d’humor, enginy i cops genials d’efectes inesperats és el que ofereix Jaime Santos, director i intèrpret únic de La Chana.

Peus de Porc, Guant 2015
Imatge de ‘A Taula!’, de Peus de Porc.

Citem a continuació el text de presentació del Festival:

‘La participació de cinc companyies catalanes –Peus de Porc, Tactilicuà/República tòxica, Petit Bon Hom, Pengim Penjam i Mercè Framis– posa de manifest l’excepcional estat de salut de les companyies del país, que compartiran cartell amb una de gal·lesa -Theatr Arad Goch- i una de castellana -La Chana Teatro.

Les tècniques presentades van des de la tradició, amb les titelles de guant i de fils, a les més televisives representades pels ‘muppets’. La diversitat és una realitat artística i professional, ben pròpia del sector de les titelles molt ampli i complex, que va des de titelles dirigides als nens més petits fins a les formes més atrevides de l’espectacle per a adults.’

La Chana, Guant 2015
Jaime Santos, de La Chana Teatro.

La programació al detall

Per a la inauguració del divendres 6 de novembre a les 6 de la tarda, s’arrencarà amb l’espectacle familiar “A taula” de la companyia Peus de Porc. Recomanat per a nenes i nens a partir dels tres anys, és un dels èxits infantils de la temporada ja que ha estat guardonat com a millor espectacle de titelles FETEN 2015 (Feria europea de artes escénicas para niños y niñas de Gijón).

El Guant aposta també per la característica de l’originalitat. En aquest vessant de la sorpresa destaquen tres companyies. D’una banda, la companyia Tactilicuà i República tòxica presenta “Puppet pro”.  Els seus integrants, Lídia Clua i Miquel Nevado, dos virtuosos dels ‘muppets’ i la improvisació, ofereixen dissabte a la nit un improshow  per a joves i adults. Es tracta d’un espectacle gamberro on el públic proposa una situació i els titelles improvisen pels descosits. Està programat per al dissabte a la nit. La nit anterior l’experimentat titellaire Jaime Santos posarà potes amunt un dels clàssics de la literatura, el ‘Lazarillo de Tormes’, a càrrec de la companyia La Chana Teatro, fundada el 1987.

Guant 2015
Imatge de ‘On bufen les fulles’, de la cia. Theatr Arad Goch.

L’altra cara de la moneda de la sorpresa va a càrrec de la Companyia Theatr Arad Goch, procedent de Gal·les, al Regne Unit. Porta a Valls “On bufen les fulles…”,  un espectacle delicat, sensorial, participatiu, íntim i tranquil que utilitza material natural com a escenografia i objectes acompanyat de música en viu. És una interessant proposta que ensenya la creació de bellesa a partir de la natura. Aquest espectacle tancarà el Festival diumenge 8 a les 6 de la tarda, i ho farà fent pujar als espectadors dalt de l’escenari del Teatre Principal per compartir l’experiència entre actors, titelles i públic.

Pengim Penjam, 30 anys, Guant 2015
Imatge de Pengim Penjam.

En un altre ordre de coses, el Festival  reconeix  el  valor a companyies amb un llarg bagatge. Enguany ho fa amb l’Exposició ‘30 anys de la Companyia Pengim Penjam i el món màgic dels  titelles’, una de les companyies amb més recorregut del país. Amb aquesta exposició compartirem la trajectòria artística d’aquesta companyia, il·lustrada amb titelles i objectes dels inicis, de l’època intermitja i els més actuals, tant d’espectacles per infants com per adults. L’exposició es podrà veure fins el gener de 2016 al vestíbul del Teatre Principal. Durant el festival, els dies 5 i 6 de novembre la companyia farà visites comentades de l’exposició pels alumnes de totes les escoles de Valls.

Producció pròpia

El Festival Guant ha tendit en les dues darreres edicions a travar sinergies amb altres agents culturals i cívics de la pròpia ciutat. En aquest sentit, l’edició 2015 compta amb la sorpresa de la figura del Senyor Guant. Es tracta d’un curiós personatge amb un barret espectacular que recorrerà els carrers de Valls fent difusió del certamen i els seus espectacles. Ha estat coproduït amb l’organització de la Fira de Santa Úrsula, en què participen les dues colles dels Xiquets de Valls, la Revista Castells, la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya i la Fundació de les Festes Decennals.

El senyor Guant, Guant 2015
El Senyor Guant.

Altres activitats

El certamen vallenc també programa activitats que van més enllà de l’àmbit dels espectacles. Els tallers de construcció de titelles adreçats a nens i nenes estan protagonitzats per la titellaire Mercè Framis, experta en el teatre d’ombres i sobretot coneguda  per manipular i posar la veu al personatge televisiu Mic. Framis porta al Guant un imaginatiu taller de construcció d’ombres xineses. Per accedir al taller cada nen o nena haurà de portar un quilo d’aliment que anirà a benefici de l’entitat solidària La Taulada. Es recomana que preferentment sigui llet, oli o embotits. Tindrà lloc a la sala del bar del Teatre Principal.

Guant 2015, Mercè Framis
Figures de colors pel taller de Mercè Framis.

D’altra banda, els membres del Centre de lleure l’Espurna, El Refugi, Centre Obert, el Cau i Els Esquirols construiran titelles relacionades amb el conte de “La Rateta que escombrava l’escaleta”. S‘exposaran, en col·laboració amb la Unió de Botiguers, als aparadors de comerços de la ciutat.

Guant 2015
Imatge de ‘La Rateta que escombrava l’escleta’.

Finalment, els alumnes de teatre de quart d’ESO de l’Institut Narcís Oller de Valls oferiran després de l’espectacle inaugural, divendres 6, a l’espai de sota escenari del Teatre Principal una representació d’ombres xineses amb el títol “Els amants”. Es tracta del segon any en què es produeix aquesta cooperació.

Promocions i entrades

Per als espectadors que encara no tinguin l’abonament petit, serà el moment de, coincidint amb l’inici d’aquest festival de titelles, aconseguir-lo per 10 €, de forma que tindran accés a tres espectacles infantils fins a final d’any.

Els espectadors que assisteixin a algun dels dos espectacles nocturns -La Chana amb l’estripat ‘Del Lazarillo de Tormes’ o els muppets de Tactilicuà i República Tòxica- obtindran una entrada per a l’espectacle de cloenda amb els gal·lesos Theatr Arad Goch, fins exhaurir existències. Alhora els espectadors que assisteixin als dos muntatges nocturns tindran el segon d’ells només per un euro amb el passi Guant de 15 €.

Crèdits

El Festival de Titelles Guant està organitzat per l’Ajuntament de Valls, amb la direcció artística del titellaires Eudald Ferré. Compta amb el suport del Ministerio de Cultura, Educación y Deporte a través del Instituto Nacional de las Artes Escénicas y de la Música -gràcies al programa Platea-, del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i dels Ajuntaments d’Alcover, El Morell i La Pobla de Mafumet. Aquest any el Festival Guant i el nou Festival IF de Barcelona inicien un incipient pla de col·laboració i recolzament mutu que permetrà establir lligams futurs en la programació i en la difusió.