Lligamosques

Tres personatges populars de les ciutats d’Olot, Vic i Figueres es trobaran, fins al 13 de març, en una exposició al Palau Moja de Barcelona. Es tracta dels capgrossos Cap de Lligamosques, en Berruga i el Cap de Llúpia. Amb aquesta mostra, es pretén posar de relleu els elements comuns de la imatgeria popular d’aquestes tres ciutats.

Un dels capgrossos més antics documentats a Catalunya és precisament el Cap de Lligamosques, d’Olot, atribuït a Ramon Amadeu. És un personatge curiós que tenia la missió, temps enrere, d’obrir el pas dels gegants. Com els seus veïns de Vic i de Figueres, forma part dels esparriots, personatges que obren els seguicis festius i acompanyen algun dels balls. El mot “esparriot” prové de “parrac”, i fa referència a aquella persona que vestia amb roba esparracada. Estan relacionats els pierrots i arlequins de la Commedia dell’arte.