Llegir i sentir parlar la titellaire Mireya Cueto, que el mes de febrer passat va rebre la Medalla Bellas Artes de Mèxic, és deixar-se emportar pel relat d’una artista absolutament magnètica. Nascuda el 1922, amb més de setanta anys d’ofici, parla de les seves experiències i reflexions sobre els titelles d’una manera tan senzilla com reveladora. Per això a Putxinel·li hem seleccionat uns vídeos en què apareix entrevistada perquè, des d’aquí, serveixin d’homenatge (i esperem que això també ajudi a divulgar-los). Aquests vídeos tenen un altre valor: el documental segueix el Grupo de Teatro de Títeres de la Invención, una família d’artistes que porta els seus espectacles a les zones més remotes del país. La seva feina es basa tant en la construcció i l’animació de ninots com en els contes, que van recollint allà on van. Ells són la mostra vivent del que han estat els titellaires al llarg dels segles: joglars, cantahistòries, animadors que barrejaven i barregen temes de cultura popular amb ingredients d’alta cultura, mites i creences. I per als quals el viatge és una qüestió vital. (Llegir l’entrevista a Mireya Cueto feta per Shaday Larios a Titeresante)