Els famosos ginys del professor Franz de Copenhague, publicats al TBO, arriben al Museu d’Idees i Invents de Barcelona. Avui s’hi inaugura una exposició on es poden veure alguns dels dibuixos que van fer famós aquest professor excèntric. No és la primera vegada que es fa una mostra de les populars làmines de Ramon Sabatés, que era enginyer de formació i fins i tot va arribar a construir algunes de les màquines que es va inventar. La precisió amb què estaven detallats els dissenys hi donaven una rara credibilitat, sempre amb un humor de base que va aconseguir que Franz de Copenhague tingués un gran èxit, fins al punt que avui encara se’l coneix i ha inspirat les creacions autòmates d’artites com Jordà Ferré.

Franz de Copenhague

L’ús de l’enginyeria per a l’absurd no va ser un invent de Ramon Sabatés. L’any 1914 es va començar a publicar als Estats Units la tira còmica “The Inventions of Professor Lucifer Gorgonzola Butts”, de Rube Goldberg, i, per la mateixa època, a Anglaterra, també es van publicar els dibuixos del professor Branestawn, de William Heath Robinson. El maquinisme va arribar al TBO l’any 1923 de la mà de Joan Martínez Buendía “Tinez”, però no va ser fins al 1935 que adquireix una certa continuïtat. Aquell any va néixer el Professor Franz de Copenhague, dibuixat per Serra Massana. El personatge i els seus invents van canviar de mans diverses vegades fins que als anys 60 van arribar a Ramon Sabatés, que se’n va encarregar en exclusiva i van adquirir el màxim de la seva popularitat.