Ahir, dissabte 16 de juny, va tenir lloc a la Seu Vella de Lleida la cerimònia de comiat a Julieta Agustí convocada per la seva familia. Com ser sap, Julieta va morir  el 8 de juny en un accident de trànsit. Moltes persones van assistir a la Seu Vella, el monument més emblemàtic de Lleida, obra del segle XV amb un claustre increïble que s’obre a la ciutat. Es pot dir que la nau de la Seu es va omplir i que no va haver-hi cadires suficients per a tots. A més a més dels seus familiars i el cercle més proper a la familia i al Centre de Titelles, hi van acudir nombrosos ciutadans de Lleida que coneixien a la Julieta a causa del seu activisme i moltíssims titellaires de tot Catalunya que també van voler acomiadar-se’n , com també moltes persones arribades de totes les Espanyes, des d’Andalusia, l’Aragó, Madrid i fins del País Basc.

Julieta Agustí
Julieta Agustí

La Seu estava ornada amb el conegut Arbre dels Titelles, que simbolitza la puixança del projecte del Centre de Titelles i de la seva Fira, i tot un plegat de titelles de Joan-Andreu Vallvé que guarnien tant l’entrada de l’església com la zona de l’altar.

Va començar l’acte el mateix Joan-Andreu Vallvé, que s’adreçà als presents amb paraules senzilles i carregades d’emoció, exposant el somni fet realitat de la seva relació amb la Julieta, i com els dos van optar per una vida de creació i de lleialtat envers ells mateixos i envers el seu projecte de vida relacionat amb els titelles. Un projecte que ha acabat generant el conegut Centre de Titelles i la internacionalment famosa Fira de Titelles. Va convidar els presents a cantar una cançó que musicava les paraules que han estat la consigna principal de la seva aposta de vida juntament amb la Julieta: “Fem del nostre amor una creació constant”. Amb música i direcció de Poire Vallvé, un cor acompanyat d’una petita orquestra de corda –compostos, sembla, per amics i familiars de la parella Vallvé-Agustí– al qual se sumà la veu de tots els assistents, va entonar la cançó, fent que la música i les sentides paraules omplissin tot l’espai majestuós de la Seu.

L’acte s’encarrilà llavors en un seguit d’intervencions de persones d’especial significació, a vegades personal i d’altres institucional, intervencions sempre contrapuntades per fragments musicals a càrrec del cor, de la orquestra o dels dos junts. Van parlar les germanes de Julieta Agustí, els del Joan-Andreu Vallvé i altres persones properes a la família. Com a representants institucionals, van passar davant del micròfon Ferran Mascarell, conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, que es va emplaçar a venir el 2013 a obrir la Fira en senyal de recolzament al projecte; Vicenç Villatoro, director de l’Institut Ramon Llull, que va portar personalment el conveni de col·laboració amb el Centre de Titelles signat aquella mateixa semana, després de la mort de la Julieta, segons explicà amb sentides i emocionants paraules; Àngel Ros, alcalde de Lleida, que parlà de la Julieta amb sinceres i agraïdes paraules; Joan Reñé, president de la Diputació de Lleida, gran recolzador del Centre de Titelles; Rosa Pujol, vicepresidenta de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI), i Miquel Padilla, vicepresident primer de la Diputació de Lleida, entre altres.

Miguel Arretxe, director del TOPIC de Tolosa, va dir també unes sentides paraules que va rematar amb uns versos dits primer en Euskera que van emocionar molt els presents. Del món dels titelles, hi havia també Guadalupe Tempestini, del Festival de Titelles de Sevilla i Juan Luis Clavijo, Secretari d’Unima Federación España; Lola Lara, directora de Teatralia de Madrid; Pablo Vergne y Eva Soriano d’El Retablo de los Títeres de Madrid; Paco Parico i Pilar Amorós, de Titiriteros de Binéfar, entre molts altres.

Julieta Agustí i Joan-Andreu Vallvé

Julieta Agustí i Joan-Andreu Vallvé

Tothom va coincidir a destacar el carácter valent i emprenedor de Julieta Agustí, algú capaç de moure muntanyes, de vèncer totes les resistències i de realizar els seus projectes saltant per damunt de tots els obstacles. Una energia  i una tenacitat que van ser les raons dels seus espectaculars èxits, que van convertir la ciutat de Lleida en un referent mundial dins del món de la cultura i dels titelles en particular.

En acabar l’acte, els assistents van poder compartir i parlar cara a cara amb els familiars, molt agraïts aquests de veure tants i tants amics i coneguts que s’havien acostat fins a Lleida per donar el seu comiat a la tan estimada i valorada Julieta Agustí.

Des de Putxinel·li, a més a més dels nostres sentiments de condol envers la familia, volem també animar-los a no defallir i a continuar el projecte del Centre de Titelles, que inicia ara una segona etapa. Etapa que comptarà amb la força i l’empenta d’una Julieta que, tot i estar absent, continua movent muntanyes i despertant entusiasmes, tal com es va constatar ahir escoltant els oradors