El 19 de juliol de 2012, l’equip habitual de La Revolta dels Titelles es desplaçà a l’nstitut del Teatre per a una segona “exhumació” de les marionetes que dormen als magatzems del MAE (Museu de les Arts Escèniques). Si la primera vegada va ser per treure de les seves capses els titelles de la Família Anglès (amb els seus actuals representants), la segona fou per tornar a veure a la llum del dia algunes de les marionetes del gran marionetista anglès Harry V.Tozer, resident a Barcelona durant gran part de la seva vida i artífex d’una obra immensa que l’Institut del Teatre va rescatar un dia, tot oferint-li una plaça fixa de professor de marionetes.

Marionetas Harry V.Tozer

La filera de caixes. Foto Toni Rumbau.

Feia anys que les caixes construïdes per Carles Cañellas -en una època en la que aquestes marionetes viatjaren per diverses exposicions- no s’havien obert i gran era l’expectació per veure l’estat de les marionetes i per tornar a trobar-se amb les cares i els cossos d’uns personatges entranyables que van marcar tota una generació de titellaires. La responsabilitat de remoure aquestes refinades i complexes marionetes era gran, i per això l’equip de la Revolta dels Titelles va convocar a tres experts en la tècnica del fil: Teresa Travieso (qui va ser l’ajudant del senyor Tozer durant molts anys així com una persona que li va ser molt fidel i propera), Carles Cañellas (tot i no haver estat deixeble directe del Mestre, ho va ser indirectament a través de Pepe Otal, ex-alumne del senyor Tozer) i Oriol Pont (un jove talent en la construcció i manipulació de marionetes de fil que treballa actualment amb la companyia Marionetàrium Herta Frankel). Tres marionetistes que pertanyen a tres generacions diferents i que podien tractar de tú a tú amb les marionetes que havíem de treure de les caixes.

Marionetas Harry V.Tozer

Oriol Pont, Teresa Travieso i Carles Cañellas. Foto Jesús M.Atienza.

També va estar present Anna Valls, directora del MAE, qui ens va atendre amb la seva cordialitat acostumada i que també estava molt encuriosida i emocionada de fer “reviure” per unes hores aquelles marionetes que constitueixen una de les joies del seu fons teatral. Igualment va assistir Pilar Gálvez, de la companyia Marionetàrium, responsable junt amb Ferran Gómez d’una altra de les importants col·leccions de marionetes que hi ha a Barcelona, la de l’austríaca Herta Frankel.

Marionetas Harry V.Tozer

Carles Cañellas. Foto Jesús M.Atienza.

Vam portar les caixes al Plató de l’Institut del Teatre, un espai gran i preparat per a presentacions, assaigs i gravacions d’audiovisuals, on vam disposar d’un petit escenari preparat per a l’ocasió, ben il·luminat per uns focus.

Marionetas Harry V.Tozer

Els experts revisen els fils. Foto Jesús M.Atienza.

Va ser molt emocionant l’obertura de les caixes, una a una, tot esbrinant el seu contingut: objectes d’atrezzo i d’escenografia en unes, marionetes en les altres. Tant Teresa Travieso com Carles Cañellas, així com alguns dels assistents, coneixien de sobres el nom i les funcionalitats de cada titella i objecte, i el Plató de l’nstitut del Teatre va començar a omplir-se de records i d’imatges que sortien de les caixes obertes però que procedien també d’èpoques passades, de moments molt especials de la història de la ciutat i del mateix Institut del Teatre, quan aquest encara no s’havia convertit en la fastuosa institució que és ara, i les decisions i els programes s’elaboraven segons criteris d’actualitat, més relacionats en un diàleg viu amb l’època que en els programes lectius i les normatives acadèmiques que arriben de no se sap on. El fet mateix de gaudir d’aquest fons de marionetes del seyor Tozer, es deu a la decisió espontània presa el seu dia per Herman Bonín, Xavier Fàbregas i Josep Montanyès d’oferir al marionetista anglès un espai on poder desenvolupar la seva feina i ensenyar-la a qui n’estigués interessat. Quelcom avui impensable.

Marionetas Harry V.Tozer

Foto Jesús M.Atienza.

Crec que les imatges captades per fotògraf Jesús M.Atienza que s’ofereixen en aquest reportatge, il·lustren a la perfecció i amb mestria inusual l’atmòsfera de misteri, de poesia i de transport emocional a través del temps que vam viure aquell matí. Uns moments que la càmera de Sac-Nicté García també va immortalitzar per al vídeo, completant els capítols dedicats a la Història dels Titelles Catalans en els que la figura del senyor Tozer hi apareix.

Marionetas Harry V.Tozer

La primera marioneta construïda pel senyor Tozer. Foto Jesús M.Atienza.

Però potser el més emocionant va ser veure com algunes de les marionetes es posaren de seguida en moviment conduïdes per les mans dels tres marionetistes que les subjectaven. D’alguna manera, s’evidenciava la continüitat del mestratge exercit per Harry V.Tozer, ja que els seus sofisticats comandaments de la tècnica del fil van ser perfectament atesos i entesos pels actuals titellaires, sense que el pas dels anys semblés importar per a res. Veure les figures del Boxejador, del pallaço Pompilo, de la Mort amb la ballarina, dels dos boxajadors o de l’aixecador de pesos, actuar amb la frescura i la seva gràcia intactes, ens van fer pensar que seria ben possible posar en marxa de nou el vell teatre del senyor Tozer per fer-hi actuar les seves marionetes. No hi ha dubte que seria la millor manera de mantenir en bon estat els titelles tot complint amb la seva comesa de donar-se a conèixer a la societat.

Marionetas Harry V.Tozer

Pompilo- Foto Jesús M.Atienza.

Vam aprofitar també l’avinentesa per entrevistar a Anna Valls, responsable del MAE, i conèixer així més a fons les importants col·leccions que es guarden als seus magatzems. Ens interessava molt saber l’estat  en què es ttrobava el projecte del Museu del Teatre que ja compta amb un edifici atorgat.Tot i que no ens va poder parlar de dates concretes -la situació actual no permet aquests luxes-, la vam veure força esperançada o, si més no, convençuda de la necessitat d’aprofitar aquesta ocasió i de fer el pas que els amants del teatre de Barcelona exigeixen des de fa temps: obrir per fi el seu Museu. Per als titellaires, conscients de la importància del fons del MAE pel que fa als titelles, seria una notícia intensament desitjada, que esperem no trigui a acomplirs-se.

Ve’t aquí algunes imatges més preses pel fotògraf Jesús M.Atienza.

Marionetas Harry V.Tozer

Foto Jesús M.Atienza.

Marionetas Harry V.Tozer

Foto Jesús M.Attienza

Marionetas Harry V.Tozer

Oriol Pont arregla els fils de la Mort. Foto Jesús M.Atienza.

Marionetas Harry V.Tozer

Foto Jesús M.Atienza.

Marionetas Harry V.Tozer

Foto Jesús M.Atienza.

Marionetas Harry V.Tozer

Foto Jesús M.Atienza.

Marionetes de Harry V.Tozer

Els exhumadors. Foto feta per Sac-Nité García amb la càmera de Jesús M.Atienza.

Anna Valls

Anna Valls mostra alguns dels tresors del MAE. Foto Jesús. Atienza.
Anna Valls

Anna Valls davant davant una estanteria plena de titelles del MAE. Foto Jesús M.Atienza.

Anna Valls

Anna Valls. Foto Jesús M.Atienza.

E