La Mostra de Titelles de Roquetes, amb sis edicions ja a les espatlles, arriba a la cartellera de Barcelona com una de les iniciatives més entranyables de la temporada per una simple raó: els seus organitzadors, l’Associació Titellaire de Roquetes, són uns amants de l’art de la marioneta que persegueixen l’objectiu de fomentar la convivència i el civisme al barri de Roquetes a través dels titelles. Unes intencions no solsament lloables sinó que lliguen perfectament amb l’essència del teatre dels titelles: obert necessàriament a l’Altre, en ser un llenguatge que es basa en la projecció conscient del públic (i del manipulador) envers el titella.

Titellada 2012

Iniciada el 2006 per Josep Antoni Ruíz, Juanjo Martos, Esperanza Batlles y Danny Rodríguez, l’Associació va molt més enllà de la Titellada, que s’ha de considerar com l’arrencada del curs de tot un seguit d’activitats que inclou tallers, operacions coordinades amb el Centre de Salut del barri (com “Els Remeis de l’Àvia” i la campanya “Dents Sanes” en col·laboració amb el titellaire David Laín), projectes d’Educació amb nens de Primer de ESO del Institut La Guineueta, a través de tallers curriculars que incideixen en l’ensenyament de les Matemàtiques, la Llengua i la Plàstica, a càrrec del titellaire Litus. No en va el 2011 l’Associació va rebre el Premi per la Convivència atorgat per la Xarxa 9 Barris Acull, per la seva feina de convertir els espais públics en llocs de trobada i convivència.

Titellada

Actuació en una Titellada anterior

L’Associació participa també en la Coordinació d’Equipaments de 9 Barris, per garantir programacions regulars als seus diferents espais. Igualment ha creat el grup de titelles “El Racó del Gat” obert a totes aquelles persones que volen actuar al barri i fora a títol amateur. En aquests moments s’està preparant un projecte amb el Grup de Dones de Roquetes sobre les Relacions de Gènere, a través d’un espectacle-taller que es farà a les escoles sobre la temàtica de la violència de gènere i altres afins.

Com es pot veure, un insòlit cas d’activisme que té el llenguatge dels titelles com eix vertebrador de les seves activitats, amb una afirmació de la seva condició amateur i del treball voluntari. Una Associació que des de Putxinel·li volem seguir i recolzar, conscients de com són d’essencials per a l’Art dels Titelles aquestes iniciatives que aborden el gènere des de perspectives diferents, socials i profundament complementàries a les vessants professional i creativa. Una realitat que en països com el Japó adquireix unes dimensions espectaculars, de manera que el moviment titellaire amateur d’aquest país gestiona teatres, la majoria molt ben dotats, i festivals. El més important festival del Japó, que es celebra cada any a la petita ciutat de Iida, no s’entendria sense la massiva participació tant de grups com d’espectadors, la majoria pertanyents al moviment amateur. Podeu veure l’article escrit per Tamiko Onagi, Presidenta de Unima Japó, sobre aquest tema a Putxinel·li.

Carles Cañellas

Carles Cañellas a la Plaça del Pi a finals dels setanta. Foto Jesús Atienza


La Titellada 2012

La Titellada de Roquetes proposa aquest any un programa variat i ple d’interès, amb una companyia homenatjada, Rocamora Teatre, que presentarà Solistes, el seu aplaudit espectacle de marioneta de fil, companyia que acaba de complir els seus trenta-cinc anys d’existència (veure article a Putxinel·li aquí), i una novetat: la presentació de Somriure Nòmades, aquest projecte d’espectacle (El Tresor del Pirata) i de viatge damunt d’un cotxe de bombers convertit en un escenari mòbil preparat per creuar Àfrica de dalt a baix i de baix a dalt (veure article sobre l’espectacle aquí).

El Pirata

Pirata de Pere Bigas. Foto Jesús Atienza.

Completen la programació les següents companyies:

Companyia B, un projecte de Pep Boada (veterà músic-actor-titellaire que ha treballat amb companyies com Farrés Brothers, Produccions Essencials, Sinilos, A Cel Obert, Pa Sucat, Títeres 4 Caminos, Tractrac, Trono Villegas, El Magatzem, Cous Cous Clown…) i que presentarà La rateta que.., una versió tendra i divertida explicada des de la mateixa merceria on la rateta va gastar el dineret que la va convertir en àpat.

La Rateta que

La Rateta que...


Actua Produccions,
una companyia d’animació i teatre de carrer de Vallgorguina (Barcelona), amb un grapat d’anys a l’esquena en el món de l’espectacle i teatre de carrer, amb capacitat d’innovar el panorama teatral de carrer amb un únic objectiu, el d’il∙lusionar l’espectador. Presentaran Les Nòmades, un espectacle itinerant de gran format que podrem veure el divendres 28 de la Plaça de Roquetes a la Plaça dels Titellaires.

Actua Produccions

La Casa Taller de Pepe Otal, l’enyorat titellaire d’Albacete que morí el 2007, que es troba al Raval de Barcelona i s’ha convertit en un espai de trobada i de creació on titellaires d’arreu aposten pels titelles com a forma d’expressió i de comunicació de vivències, presentarà Animas, La metàfora del movimiento, un espectacle per a adults que podrem veure el diumenge 30 a l’Ateneu Popular de Nou Barris.

Ànimes

Ànimes

Més Tumacat

Més Tumacat

I per acabar, Més Tumacat, un grup format per Ricard i Freddy, socis des de la seva fundació de l’Associació de Titellaires de Roquetes, dedicat professionalment al teatre d’animació des del 2002, i que aquest any celebren el seu desè aniversari, ajudaran en aquesta ocasió a portar a terme la cercavila inaugural junt amb els gegants i capgrossos de l’Escola Antaviana el dimarts 25 i la cloenda de la Titellada que es farà a l’Ateneu Popular de Nou Barris el diumenge 30.

La Titellada presenta també Tallers i altres activitats complementàries. Per completar la informació, us podeu descarregar els següents pdf amb el programa, la relació de companyies i el cartell.