Per fi ens ha arribat el llibre Sombras y Marionetas. Tradiciones, mitos y creencias: del pensamiento arcaico al robot sapiens, publicat per Prensas Universitarias de Zaragoza. Maryse Badiou fa un impressionant viatge a través dels mil·lennis i de les arts de l’espectacle, centrant-se en l’ús i la profunda simbologia dels objectes animats, des dels ídols primitius de la humanitat fins al més teatre contemporani més radical, focalitzat en la imatge i l’objecte.

Maryse BadiouAviat publicarem una ressenya en profunditat que destaqui els aspectes més importants d’aquest llibre que ja podem considerar de referència: el text, traduït i prologat per Adolfo Ayuso, amb la participació de Marta Iguacel, és la versió castellana d’un llibre de culte sorgit a finals dels vuitanta en català titulat L’ombra i la marioneta o els figures dels déus, publicat per l’Institut del Teatre de Barcelona (1988), que molts desitjaven poder llegir en castellà. La novetat d’aquest últim treball és que Maryse Badiou no només ha corregit i actualitzat el seu text anterior, sinó que hi ha afegit un quart capítol titulat “L’objecte animat com a mitjà de comprensió de l’espai i del temps”.

Recomanem amb èmfasi aquest llibre, elaborat amb molta cura i rigor. Com diu Adolfo Ayuso, resulta “… aclaridor per als antropòlegs, per als estudiosos del teatre i per a qualsevol practicant de l’art teatral, especialment per als bons professionals del titella, als quals recomano molt especialment aquest assaig, que els pot orientar en alguns aspectes fonamentals de la relació entre el titella i les seves fonts d’energia”.