Bones notícies: el jurat del 3rd Golden Magnolia Shanghai International Puppet Festival and Competition ha atorgat el Puppet Styling Award (premi al millor disseny de titelles) i el Visual Arts Award (premi al millor espectacle visual) a la Companyia de Titelles Herta Frankel per l’espectacle Pallassos de fusta. El Festival s’ha celebrat del 8 al 12 de novembre de 2012 a Xangai.

Premios Shangai a Marionetàrium

Acabats d’arribar de l’Extrem Orient, la companyia respira satisfacció per tots els porus. No es donen premis cada dia, de manera que rebre’n és un dels millors estímuls per anar surfejant en temps difícils. I que et premiïn a casa dels nous amos del món (encara no ho són però, pel que sembla, aviat ho seran), és tot un privilegi. Els nous titellaires del segle XXI han d’aprendre a portar espectacles que càpiguen en una maleta i moure’s pel món com ho feien abans, en carro, per les comarques. La Companyia Herta Frankel ho ha entès i ha portat les seves joies fins a Xangai i ha tornant més amb premis a la butxaca. L’enhorabona!

Cartel Shangai

L’obra premiada presentada al Festival de Xangai és Pallassos de Fusta, un clàssic de la companyia que ja ha girat per Espanya i Brasil, i que es fa amb titelles de tija creats per l’artista txec Zdenek Podhůrský el 1969 i restaurats al Marionetàrium el 2006. Amb una posada en escena de tall poètic, la Companyia ret homenatge a alguns dels grans pallassos del segle XX com Fratellini, Antonet, Grock, Rivel i Popov.

Payaso de Madera

Pallasso de fusta. Companyia Herta Frankel Marionetàrium.

Com és ben sabut, Pilar Gálvez i Fernando Gómez, promotors i directors de la Companyia, van formar equip de treball amb Herta Frankel el 1985. Amb la voluntat de recuperar aquell extraordinari llegat artístic, el 1996 van crear el Marionetàrium al Parc d’atraccions del Tibidabo de Barcelona, un teatre-museu-escola-taller-arxiu que també és una proposta ludicodidàctica que ha emocionat més d’un milió i mig d’espectadors durant setze anys.