Realment, la idea que Barcelona s’està convertint en una petita capital titellaire, idea que nosaltres mateixos tenim en compte amb un sòlid escepticisme, sembla voler-se afirmar quan veiem la gran presència de companyies d’arreu del país i de tot el món que venen a la nostra ciutat per actuar-hi. Fa pocs dies comentàvem les programacions de La Puntual i de la Casa-Taller de Pepe Otal. Ara ens arriba la notícia que la reconeguda companyia Los Titiriteros de Binéfar, flamant Premio Nacional de Teatro de l’any 2009 i de la qual ja hem parlat a Titeresante en altres ocasions (veure article aquí), estarà al Sant Andreu Teatre (SAT!) (C/ Neopatria, 54), de Barcelona, els dos caps de setmana de gener dies 12-13 i 19-20.

Los Titiriteros

Eva Paricio amb el Dragonci. Foto Gonzalo Bullón.

Presentaran l’espectacle Dragonci (que faran en català), una obra ben clàssica de la companyia (es va estrenar el 1988) i que explica la història de la princesa i el drac, amb el cavaller inclòs (anònim, en aquest cas, cosa que sempre és d’agrair). Es representa amb titelles de cachiporra, una llicència que els titellaires actuals ja ens podem permetre, després d’haver superat aquelles èpoques passades de correcció cultural-política que tenien el garrot i la tradició titellaire sota sospita.

Los Titiriteros

Paco Paricio. Foto Gonzalo Bullón.

Com sempre, la companyia s’acompanya amb música interpretada en directe amb singulars i emblemàtics instruments, un luxe cada vegada més rar de trobar, escoltar i veure. Amb un disseny dels titelles i de l’escenografia a càrrec de Ricard Monrós, inspirat en el còmic i en les corbes gaudinianes, l’obra té un missatge net i clar: la imaginació i el joc són la majoria de les vegades una poderosa eina per canviar i subvertir allò que no ens agrada. 

Una oportunitat única de veure a aquests mestres titellaires comandats per Paco Paricio y Pilar Amorós en un dels seus espectacles més emblemàtics. Per a més informació, cliqueu aquí.

Los Titiriteros