La Fundació Joan Miró ha celebrat avui, dijous 17 de gener, el seus 35 anys d’espectacles infantils ininterrumputs. Un aniversari realment important i insòlit, que mostra una fidelitat que ha continuat al llarg dels anys sense treva. Es pot dir que pràcticament tota la professió titellaire i la que es mou per semblants paratges ha passat un dia per la Miró. Un lloc entrenyable per a molts de nosaltres, que l’hem considerat com una casa pròpia.

Han estat moltes les cares que avui s’han reunit per festejar l’aniversari. Les dues fotos de família que il·lustren aquest article donen fe de la majoria dels assistents. Cares unes més noves, d’altres més antigues i conegudes, mostrant moltes d’elles els trets de la sàvia maduresa que produeixen els anys.

35 anys Fundació Miró

Foto de família a la sala de teatre de la Fundació Miró

L’acte pròpiament dit ha començat a la sala d’espectacles, ben coneguda per tots, en la que hi ha hagut uns quants parlaments, tots ells molt emotius.

Rosa Maria Malet, directora de la Fundació, ha destacat la vocació i qualitat de tots els grups que han desfilat per l’escenari de la Miró aquestes últimes dècades i ha remarcat l’esforç que s’està fent també per acostar el teatre infantil a persones amb discapacitat visual i auditiva.

Ha parlat després Teresa Monsegur, del grup Tres Terres, el primer que va actuar a la Fundació durant el curs 1977-78. Monsegur, que ja havia treballat amb nens a Buenos Aires, ha recordat que en arribar a la Fundació amb un  projecte de teatre participatiu sota el braç, la Fundació encara estava en obres. Ja de seguida va saber que allà hi actuaria i, després de parlar amb Francesc Vicens, el director de la Fundació en aquell moment, va ser en efecte acollida, atorgant-li un espai de qualitat per poder desenvolupar el seu projecte amb nens. Amb Teresa Monsegur hi havia també el seu company i compositor Gabriel Brncic, conegut compositor xil·lè instal·lat a Barcelona des de fa anys, director artístic de la Fundació Phonos de Barcelona, el qual va ser també un dels primers músics que es va estrenar posant música als espectacles infantils de la Fundació Miró.

En nom de les companyies veteranes que han actuat ininterrumpudament a la Miró, ha parlat a continuació Jordi Pujol, de Marduix Titelles, el qual ha destacat com la Fundació va ser el primer espai cultural que va començar a programar teatre per a nens als anys 70 i que va comptar amb uns padrins de la talla d’en Joan Miró, Joan Brossa, Xavier Fàbregas i Francesc Vicenç. Assenyalant l’obra de Miró que presideix l’escenari, ha afegit: “quan actuàvem aquí semblava com si l’amo hagués d’aparèixer en qualsevol moment”, referint-se a Miró. Un estil, el del pintor, la intensitat i la senzillesa del qual va impregnar a molts dels grups i artistes actuants, segons digué Pujol.

El relleu generacional ha estat representat per Esther Cabacés, de Txo Titelles, un grup més jove de la generació dels 90, tot i que ha confessat que la seva primera actuació a la Miró va ser amb la companyia de marionetes del senyor Tozer. Esther ha assegurat que, malgrat les crisis i els problemes econòmics,  “el teatre no morirà mai i llarga vida a la Fundació Joan Miró i a la seva programació!”. Ho ha dit amb rodolins, posant unes notes d’humor al seu parlament.

Rosa Maria Malet ha donat després algunes xifres que han impressionat als presents: en aquests 35 anys, han passat unes 80 companyies, més de 700.000 espectadors i uns 100 modalitats diferents d’espectacles!

Un dels moments més emotius ha estat quan la directora de la Fundació ha parlat de Montserrat Cervera, responsable durant tots aquests anys de la programació de la sala. Tots els presents li han dedicat una llarguíssima ovació que demostra les intenses i afectuoses relacions establertes per aquesta incansable i sensible programadora amb les companyies actuants.

35 anys Fundació Miró

A la terrassa de la Fundació Miró

Amb motiu de la celebració, la Fundació Joan Miró ha presentat també el carnet familimiró de descomptes per a famílies que es podrà demanar directament a la mateixa institució a partir d’avui.

Després de les fotos de família, els convidats ens hem reunit al vestíbul de la Fundació, amb unes copes i un picandó que han donat peu a llargues converses entre artistes, molts dels quals no es trobaven des de feia anys.

Grups i altres convidats presents a l’acte:  Pep Bou – Centre  de Titelles de Lleida – Cia. Anna Roca – Cia. Ínfima la Puça – Cia. de titelles  Pa Sucat – Cia. Per Poc – La Closca – Marcel Gros – L’Estaquirot – L’Estenedor – La Fanfarra – Enric Magoo – Marduix Titelles – Teresa Monsegur (Grup Tres Terres) – Pengim Penjam – Esther Prim  – Rocamora Teatre – Cesc Serrat – Sim Salabim – Teatre de Cordó – Teatre de Sac – Teatre Mòbil – Titelles Babi – Titelles Vergés – Toc de retruc – Tortell Poltrona – Txo Titelles –Xip Xap Teatre –Xirriquiteula – Ferran Baile – Mercè Canela, directora de Cavall Fort – Òscar Rodríguez – Teresa Mosegut – Gabriel Brnzic.