El Festival de Teatre d’Objecte i de Titelles – TOT de Barcelona, malgrat les dificultats provocades pels canvis en la direcció pocs mesos abans de començar l’edició 2013, s’inaugurarà divendres vinent, dia 22 de març, amb la presentació d’un capítol resum de la sèrie documental La revolta dels titelles. Als lectors que ens hagin seguit des de fa un any no cal recordar-los-ho: la llavor d’aquesta sèrie va ser precisament el TOT de l’any passat, quan el responsable de l’associació cultural La BiblioMusiCineteca, Ferran Baile, i el director de Putxinel·li, Toni Rumbau, van posar-se d’acord per produir conjuntament aquest documental.

la revolta dels titelles

Filmació de Titelles Anglès al Museu d

Després de mesos de gravar entrevistes i publicar reportatges (vg. aquí), l’equip de La revolta dels titelles, format per Baile, Rumbau, el fotògraf Jesús Atienza, el redactor i guionista Cesc Martínez i l’operadora de càmera i muntadora Sac-Nicté García, presenta un avançament de la sèrie. Però tot i que la projecció pública del capítol pilot encapçala el programa del Festival TOT del Poble Espanyol a manera de presentació formal, des de Putxinel·li i La BiblioMusiCineteca som conscients que es tracta d’un episodi parcial. Mancat de molts dels protagonistes de la història recent dels titelles a Catalunya, el capítol pilot de la sèrie no pretén altra cosa que il·lustrar el treball que estem duent a terme, que encara està en fase de filmació i que, evidentment, no està conclòs. Amb tot, el treball que es podrà veure el dia 22 ja mostra el perfil i la línia argumental de la sèrie. Tant als que no hi surten com als interessats més escrupolosos, des de Putxinel·li i La BiblioMusiCineteca, els demanem excuses per no haver arribat a tothom encara.

Titelles Babi

Taller de Titelles Babi.

L’activitat al Poble Espanyol començarà el divendres 22 a les 12 del migdia, amb una valoració pública del que ha estat el primer any de la revista Putxinel·li (vg. article), que servirà de punt de trobada de la professió. Un dels objectius fundacionals de la revista és precisament aconseguir crear un espai d’intercanvi dins de la professió, entesa d’una manera extensa, i servir d’eina de divulgació de coneixement i actualitat. Per tant, ens prenem la valoració del primer any no pas com un acte d’autopromoció sinó com una àgora per parlar del paper d’un mitjà de comunicació propi del teatre de titelles.

En la mateixa línia, a les 14 h., la revista Putxinel·li convoca a un dinar titellaire al restaurant La Font de Prades, al Poble Espanyol mateix. Després de dinar, a les 17 h., es projectarà el capítol pilot de La revolta dels titelles.

von porat framis

Mercè Framis i Kerstin Von Porat al plató de La BiblioMusiCineteca.

Enguany el Festival TOT va patir una sotragada quan, la tardor passada, el consell d’administració del Poble Espanyol va destituir el director, Jorge Bernárdez, que era el principal avalador de l’esdeveniment. Aquest canvi i la retallada pressupostària van fer inviable el projecte de Jacques Trudeau, secretari general d’UNIMA internacional i director artístic del TOT, i el festival va quedar seriosament compromès. Però la voluntat del mateix consell de direcció de mantenir-lo i la tenacitat de Diego Murciano, director artístic actual, han fet possible que se celebrés l’edició 2013, encara que sigui reduït a un sol cap de setmana. A Putxinel·li apostem per l’èxit de l’esdeveniment i esperem que es pugui mantenir, de cara a edicions futures, com un punt de trobada de referència del teatre de titelles a Catalunya.