L’agost és mes de Festes Majors a molts pobles de Catalunya i un dels millors moments per treure les bèsties que es guarden als magatzems municipals a passejar amb les seves comparses de diables i de foc. Ahir precisament el diari La Vanguardia feia referència al Serpent de Manlleu, en un molt ben documentat article de Toni Coromina. Es tracta d’una extraordinària recreació teatral de la llegenda d’un serpent que habitava al bosc de la Devesa, a la vora del Ter, i que guardava a la seva cabellera un preciós diamant. Només se’l treia quan anava a beure al riu, ocasió que va aprofitar un mosso del poble per emportar-se’l a casa. El serpent, enfurismat, el va seguir fins a casa seva. El noi, molt espantat, el va posar sota d’un morter i el serpent va esroscar-se al voltant del morter amb l’afany de trencar-lo i recuperar el diamant. De tant que va apretar el morter, el serpent es va morir.

El Serpent de Manlleu
El Serpent de Manlleu. Foto extreta de la pàgina web http://www.elserpent.cat/.

El més interessant d’aquesta festa és que hi participa tot el poble, amb una representació de la llegenda que dura tot el dia i la nit, amb cercaviles, creuament del riu, balls, cors i la festa final a la plaça del poble. Val la pena visitar la web de la festa, http://www.elserpent.cat/, molt rica en imatges i en videos que donen una idea de la magnificència d’aquesta festa, que té el seu pinyol el 14 d’agost.

Sense sortir de Barcelona, el divendres 16 d’agost té lloc a 2/4 de 10 del matí l’inici de les  FESTES DE SANT ROC a Barcelona, amb una Traca Despertada i Seguici Tradicional de Sant Roc amb el Diable de Sant Roc, els Bastoners de l’Esbart Català de Dansaires, l’Àliga de la Ciutat i el Lleó de Barcelona, els Gegants Centenaris de la Plaça Nova, el nan Cu-cut i els gegantets Pippo i Gal·la, els grallers la Pessigolla, la Bandera Verda de la Comissió de Festes de Sant Roc, la Cobla Ciutat de Cornellà, veïns, ex veïns i simpatitzants del barri, tot adreçant-se a la Basílica de Santa Maria del Pi. En acabar la Missa (09:30), al Palau Episcopal. REBUDA del senyor Bisbe i balls d’honor de l’Àliga, els Gegants, els Gegantets, el Nan Cu-cut, el Lleó, els Bastoners i el Diable de Sant Roc. Tot seguit es procedirà a l’antiga tradició i privilegi de les Festes de Sant Roc de la col·locació de la bandera verda de la comissió, a la balconada principal del Palau, des d’on presidiran la Festa.(informació extreta de la pàgina l’Agrupació del Bestiari, veure aquí)

Gegants de GironaTambé hem de recordar que fins el 29 de setembre es pot veure al Museu d’Història de Girona (carrer de la Força, 27),  l’Exposició “FARÀNDULA, 500 ANYS D’IMATGERIA FESTIVA DE GIRONA. Una realitat desconeguda per la ciutadania gironina” (veure web del Museu aquí). Com diu el text de presentació de la mateixa: “El temps transcorregut des de l’aparició del primer gegant a Girona i la diversitat de la imatgeria festiva que hi ha hagut es desconeix entre la població. Podem documentar la faràndula a partir del segle XVI, sempre dins d’un àmbit festiu, en celebracions de caràcter públic, tant civils com religioses. Els elements que componen aquesta imatgeria són els gegants, els capgrossos, àligues, dracs, mulasses, lleons i cavallets. Només podem entendre la seva longevitat si tenim present el caràcter popular de les figures i que no tenen una simbologia implícita que hagi determinat la seva subsistència al llarg dels segles.” Una exposició comissionada per Nuxu Perpinyà i Ramon Grau.