Article de Xesco Quadras. Com cada any, l’Associació Titellaire de Roquetes celebra la seva Titellada, un esdeveniment del que vaig poder ser testimoni aquest 27 de setembre. Haig de dir que vaig quedar  impressionat de la gran moguda humana, artística, cívica, titellaire i activista que els de Roquetes han estat capaços de desplegar al carrer, gràcies a un increïble esforç de logística i de participació de diverses entitats i associacions del barri, sumades totes elles a la realització de la Titellada.

La Titellada

Des de l’any 2010, La Titellada de Roquetes aposta per programar, com a mínim, un espectacle itinerant de gran format perquè els veïns del barri participin del Festival. Aquest any, però, la experiència sembla que ha anat molt més enllà. L’Associació Titellaire de Roquetes va programar un espectacle de la companyia del barri El racó del Gat, el qual va decidir partir d’una idea central: crear un espectacle en col·laboració amb els diversos equipaments i associacions del barri.

La Titellada

A partir del mes de març, la gent del barri es va anar implicant en el projecte. L’associació de titellaires i El racó del Gat es van encarregar de la construcció dels titelles, mentre del vestuari ho feia el Grup de costura de Roquetes. Els músics del barri van gravar la banda sonora en els estudi del Kasal de Joves de Roquetes i l’escenografia va córrer a càrrec de Grup de decoració del Centre Ton i Guida i XIC Nou Barris, mentre el repartiment es va configurar amb els actors amateurs dels diferents grups teatrals del barri.

La Titellada

El passat 27 de setembre es va presentar el resultat al públic: l’espectacle Pinotxo.

La Titellada

A la plaça de Roquetes el públic va conèixer en Geppetto i va ser testimoni de la transformació de Pinotxo, que de titella de guant va passar a ser un titella gegant de tiges. Un narrador acompanyava les accions fent d’enllaç entre les escenes. L’aparició de Stròmboli amb els seus ocells va donar el tret de sortida al cercavila que va enfilar pel carrer Mina de la Ciutat. Els alumnes de l’Escola infantil de Circ de l’Ateneu Popular de Nou Barris van acompanyar la comitiva tot fent malabars o enfilats damunt les xanques.

La Titellada

La Titellada

La Titellada
La Titellada
La Titellada
La Titellada

L’ascensor de la parada de metro de Roquetes va servir per escenificar la transformació dels nens en ases i després, acompanyats per la percussió del Grup de Foc de Nou Barris, el cercavila es va dirigir cap a la escola de Roquetes on “Pepito Grillo” va desfer l’encanteri.

La Titellada

Finalment, just a la plaça dels titellaires, Pinotxo va abandonar la forma de titella gegant per convertir-se en nen de carn i ossos.

La Titellada

Impressionant! Roquetes ens ha ofert un gran espectacle!

Adjuntem algunes imatges preses durant la representació.

La Titellada
La Titellada