Lluerna Teatre és una companyia que porta ja més de vint anys treballant en el camp dels titelles. La darrera temporada, però, van fer un pas endavant i, desafiant la crisi i tots els mals auguris de l’època, van obrir un espai, el Teatre Lluerna, situat al Barri de Benimaclet, a València. En la present temporada, la nova sala ha començat amb renovada empenta programant per a petits i grans. Des de Putxinel·li hem pensar que valia la pena fer algunes preguntes als seus dos responsables, la Rosa Navarro i en Josep M. Beltran, per conèixer amb més profunditat el seu projecte. Aquestes són les seves respostes.

Teatre Lluerna

Per què heu volgut obrir el teatre?

Més que una qüestió de voluntat ha estat una qüestió de necessitat. D’un temps ençà les contractacions han minvat d’una forma espectacular i els catxés, si fa no fa, també. Darrerament hem anat a taquilla però veritablement no compensa en la majoria dels casos. Així, doncs, hem tingut l’oportunitat de trobar un local amb unes condicions òptimes per muntar un petit teatre.  Podríem dir que és una manera d’auto-ocupació. Si no ens contracten afora, fem el nostre treball en la nostra pròpia sala.

Teatre Lluerna

A més a més a la ciutat de València la programació en català és mínima si parlem  de teatre per adults i en el cas del teatre per a públic familiar i el que és teatre de titelles pràcticament inexistent. Per això aquest teatre neix amb la intenció d’omplir un buit en l’oferta teatral a València.

Després de gairebé vint-i-cinc anys d’ofici ja no hi ha marxa enrere i hem decidit mirar endavant.

Com definiries la línea de programació que vol tenir la sala?

Fonamentalment es programen els espectacles de la nostra companyia LLuerna teatre, per tant, són espectacles de teatre de titelles en català per a públic familiar i també per adults. Però una vegada al mes convidem una companyia externa tant per a públic familiar com per adults. Dins d’aquesta programació externa caben un altre tipus d’espectacles com conta contes per adults, mim, clowns, màgia teatral… Tot i que la línia de programació és teatre de titelles en valencià i en aquest sentit ja han treballat en el nostre teatre la companyia d’Edu Borja i Teatre Buffo. Altres companyies amb un altre tipus d’espectacle han estat la Companyia Larvàrium que treballa la màscara per a tot públic i Vetllades Desclonwtrolades de la Companyia Quimera que fa clown per adults. Properament estan programats “Riure és Viure”, contes per adults de Llorenç Giménez, i pel Nadal tenim preparada una programació especial per a tots els públics on hi haurà un espectacle diferent cada dia que tocarà totes les vares mim, clown, conta contes, màgia…

Teatre Lluerna

També es pot veure una petita exposició on mostrem els cartells de tots els espectacles que fins ara hem presentat al públic al llarg de tota la nostra trajectòria i també molts dels titelles que hem fet servir en aquests espectacles. Com que hi ha molt de material al magatzem, anirem renovant periòdicament  l’exposició.

Com veieu el moment del teatre de titelles al País Valencià?

Des de l’APTV (Associació Professional de Titellaires Valencians) hem estat al llarg d’aquests anys impulsant, difonent i promovent l’art dels titelles amb la creació d’una exposició col·lectiva que ha recorregut diverses poblacions del nostre país així com la creació, amb l’ajuda d’alguns ajuntaments, de petites Mostres de teatre de titelles i del Festival de Teatre de Titelles de la Ribera a la població d’Alberic. Tanmateix el moment actual és veritablement complicat com ho és, per una altra banda, a nivell general. Ara per ara no tenim notícia de la creació de noves companyies  i les programacions i Festivals que es mantenen ho fan sota mínims. Dins d’aquest entorn hostil, continuem, però, treballant i creant com ho hem fet sempre. Reinventant-nos una i una altra vegada.

Teatre Lluerna

Com definiríeu amb poques paraules la vostra carrera artística?

Podríem dir que encara estem definint-nos, és a dir, anem a la recerca  d’una identitat que al llarg dels anys va fent-se i desfent-se, conscients de que, encara, hem de descobrir un munt de coses d’aquest inabastable món del teatre de titelles.

De quina manera creus que l’actual situació de crisi econòmica us afecta o us afectarà…?

Pensem que haurem de cercar, de crear, nous camins per on continuar desenvolupant el nostre ofici.