La companyia Micro-Troupe ens explica el seu projecte d’homenatge a la figura del poeta Miquel Martí i Pol. Un projecte que de fet s’inicia el 2003, quan vam començar a treballar amb la idea de fer un espectacle infantil sobre Miquel Martí i Pol. Aquesta idea s’anà materialitzant en forma de narracions teatralitzades d’un guió propi, on atenien la seva obra i la seva persona, amb la lectura dels seus poemes (del llibre Bon profit!, Plou i fa sol i l’Elionor). El van anomenar Bon profit, Miquel, i estava format per tres histories escenificades amb manipulació d’objectes, efectes de so i acompanyament musical en directe: acordió diatònic, flabiol, percussions …

Micro-Troupe

Però deixem que siguin els mateixos components de la Micro-Troupe, l’ Elena Mesa Alonso i en Joan Gispert i Porcar, qui ens expliquin com s’ha desenvolupat aquest projecte:

Mentre estàvem treballant en la producció va esdevenir la mort del poeta (novembre de 2003). La nostra tasca va continuar, agafant ara un caire de reconeixement al nen, al treballador, a l’home, a l’amant, al lluitador, … al POETA Miquel Martí i Pol.

Micro-Troupe

Va ser a l’abril de l’any següent, concretament per la diada de Sant Jordi, quan, gràcies a l’Ajuntament de Roda de Ter (el seu poble natal), vam estrenar Bon profit, Miquel, al Teatre Eliseu, davant de les escoles de poble. A partir d’aquell dia no hem deixat de representar el nostre Bon profit, Miquel. Podem dir que l’hem dut a un ampli ventall de teatres, biblioteques, escoles …,  dels Països Catalans.

Avui

L’any 2012 comencem a pensar en el desè aniversari de la mort del poeta, i decidim convertir el nostre Bon profit, Miquel en un espectacle de titelles. Adaptem el guió al nou format i construïm els titelles, però continua amb el mateix esquema de tres històries, on a cada una d’elles hi ha un noi com a protagonista, mantenint el mateix acompanyament musical en directe.

Micro-Troupe

Són titelles de sobre taula amb una tècnica de manipulació directa, i també n’hi ha un que és un titella de guant. Han estat construïts per l’Elena Mesa, que també fa d’actriu i titellaire, i en Joan Gispert és el compositor, sonador dels temes musicals i el narrador de les poesies.

… i tot és possible

Pels vols de Sant Jordi d’aquest any, vam tenir la sort de presentar aquesta nova adaptació del Bon profit, Miquel novament a Roda de Ter, aquest cop a la biblioteca Bac de Roda. Allí, després de la funció, vam estar xerrant amb la Mariàngels Martí (filla d’en Miquel Martí i Pol), que ja coneixia l’anterior format de l’espectacle, i va ser llavors quan vam tenir la pensada que pel novembre podríem fer un petit homenatge al Poeta del poble, just quan també fa 13 anys Micro Troupe com a companyia.

Micro-Troupe

… i tot és possible, és com hem volgut anomenar aquest homenatge, prenent prestada la frase del seu poema Ara mateix, perquè ell així ens ho va demostrar amb la força de la seva paraula.

La jornada tindrà lloc el proper dissabte dia 16 de novembre a Sant Pere de Riudebitlles (Alt Penedès). En primer lloc hi haurà l’espectacle de titelles Bon profit, Miquel i seguidament un vermut poètic amb lectures de poesies d’en Miquel Martí i Pol.