Ha acabat aquest diumenge la Fira Mediterrània de Manresa amb unes xifres espectaculars procedents del recompte de dades fet per la organització i un extraordinari ambient als carrers de Manresa, com ja comença a ser habitual en ocasió de la Fira. Putxinel·li hi ha estat present per primera vegada amb una presentació del seu projecte efectuat en la ronda dels Network Meetings, en un espai al costat de la mateixa sala on es situava la Llotja Professional, amb els estands per als professionals que s’havien presentat amb ànim de fer negoci.

Manresa
La Cova Sant Ignasi de Loiola, amb l’Església que l’envolta edificada el 1759, d’estil barroc (exemple d’arquitectura jesuítica), vista des de l’estació.

Vam acudir a l’esmentada cita, en representació de la revista, qui signa aquestes línies i Cesc Martínez, Cap de Redacció i natural de Manresa, el qual m’oferí una visita guiada de la ciutat, a la qual feia temps que no hi acudia.

Can Jorba
L’original Can Jorba de Manresa.

Haig de dir que vaig quedar impressionat pel bon aspecte que li vaig veure, amb molts dels edificis més importants bellament restaurats, una Rambla que feia goig plena de parades de venda de llaminadures -dolces i salades- i una exhibició de “merchandising” referit a la temàtica “d’arrels populars” de la Fira en veritat força rica i sofisticada.

Conservatori Manresa
El Teatre Conservatori.

Per menjar, ens vam detenir al nou Teatre Kursaal que gaudeix del privilegi d’acollir un restaurant de refinada cuina, com vam poder gaudir en una de les seves taules. Un menú de bon preu i encara millor qualitat, tot servit amb estricta puntualitat i un servei simpàtic i proper.

El Teatre Kursaal
El Teatre Kursaal.

El cafè el prenguérem a una terrasseta del Museu de la Tècnica, on aquest any es trobava la Llotja Professional, amb tots els seus estands i meetings points. Vam tenir així la oportunitat, mentre esperàvem les nostres acreditacions, de gaudir durant una estona del concert de la banda La Canalla, de Cádiz, la qual va satisfer a un públic molt sorprès de sentir unes lletres tan intel·ligents pròpies d’un cançoner urbà de copla contemporània. Com resa el seu full promocional, “…jazz y copla, ternura y pasión, alegría y descaro. “Flores y Malas Hierbas”, es la espléndida opera prima del grupo, trabajo que investiga y reinventa la copla y la música popular andaluza a base de jazz y swing, y que está cosechando excelentes críticas después de su publicación a finales del pasado 2010. Tiraos, putas, forajidos, borrachos o enfermos de amor son tratados con una dignidad que nunca encontraron en la vida real. Personajes de siempre, historias agridulces de ambiente tabernario cocinadas con espíritu de copla y condimentadas con jazz, tango, bolero o lo que surja. ” Fantàstic!…

La Canalla
La Canalla en plena actuació.

Cal tenir en compte que la Fira Mediterrània té un alt percentatge d’espectacles de caire musical, tot i que cada vegada s’obre més als diferents gèneres teatrals que giren a l’entorn de la temàtica popular i tradicional.

No hi ha dubte que els titelles són uns dels més bons candidats de l’àmbit teatral per a estar presents a la Fira, en ser un gènere que beu tant de la tradició, malgrat els últims anys s’hagi disparat vers la recerca i els nous llenguatges del món del Teatre Visual i d’Objectes. Una evidència que molts grups de titelles han  fet seva, amb estrenes importants i presentacions als espais de venda professional.

Alguns dels espectacles de titelles de la Fira

Al Teatre Conservatori de Manresa es va estrenar el dijous 7, Musiquetes de Paper, un espectacle musical basat en els teatrins de paper que foren tan populars a Catalunya a finals del XIX i principis del XX, amb cançons de Narcisa Freixas, Joan Llongueras i Apel·les Mestres. Una fusió de teatre, dibuix i música en col·laboració amb l’artista visual Joan Alfred Mengual  i direcció d’escena d’Eudald Ferré, que ha rebut una beca d’Innovació en Cultura Popular, de la Fundació Jaume Casademont de Girona i la Fundació Fira Mediterrània. Un espectacle que va despertar un enorme interès i que, segons els testimonis que ens han arribat, va agradar molt al públic. Esperem poder-lo comentar en breu.

Musiquetes de Paper
Musiquetes de Paper. Foto d’Eudald Ferré.

També s’ha pogut veure a Manresa l’últim espectacle de Mimaia Teatre “Adéu Benvinguda”, que ha estat Premi Fetén 2013. Una obra basada en un text de Dora Cantero i música de Mina Trapp, aquestes dues artistes que ja fa temps treballen juntes sota la marca de Mimaia Teatre, sorprenent sempre amb espectacles d’una gran sinceritat i mestria. L’obra explica una història senzilla però amb un extraordinari domini tècnic dels titelles i un ritme de la narració magnífic. Vegeu el reportatge fotogràfic que Jesús Atienza li va dedicar a Putxinelli aquí.

mimaia - atienza
Mimaia Teatre. Foto de Jesús Atienza.

L’estrena de l’obra “BOWT’s”, espectacle  itinerant  amb titelles  de  gran  format, va ser un altre dels plats forts de la Fira, a càrrec de la Companyia Galiot Teatre de Mollet del Vallès. Una companyia que aquest any ha celebrat el seu vintè aniversari (veure article a Putxinel·li aquí) i que ho segueix celebrant amb aquesta estrena. Adjuntem aquesta imatge que hem pogut treure de la seva presentació, amb uns titelles de gran impacte i molt reeixits, acompanyats d’uns cinc actors que dirigien els ninots i al públic en la logística dels seus moviments itinerants. Un recorregut que va començar a la Rambla de Manresa, entre l’església de Cristo Rey i el Teatre Kursaal.

Galiot Teatre
Galiot Teatre en plena Rambla de Manresa.

La Llotja Professional i el Network Meeting

Ja hem dit abans que la Llotja Professional estava ubicada al Museu de la Tècnica de Manresa, un lloc que combina arquitectures d’èpoques ben diverses. La combinació dels espais amb els elements exposats del Museu i l’ambient bigarrat i colorit de la Fira, va resultar francament interessant, crec que un gran atractiu per als visitants i convidats que acudien a la trobada professional.  

Llotja Professional
La Llotja Professional

Teler
Teler del Museu de la Tècnica, al costat del Network Meeting.

En les parades dels que s’anunciaven i oferien els seus productes, vam poder veure rostres coneguts, entre artistes i agències de venda i management, amb els quals vam passar una estona ben agradable.

Xavier González
En Xavier González, al seu estand d’Escenapart.

Finalment ens tocà presentar el nostre projecte de la revista -Putxinel·li, Titeresante i Puppetring- tot fent gala d’una convençuda voluntat de Network Meeting, a un públic una mica dispers i absent, entre el qual vam poder distingir algunes cares ben conegudes, el qual però va escoltar amb silenciosa atenció les nostres explicacions. En acabar, vam compartir algunes opinions entre els cafès i les galetes que l’organització brindava als oficiants.

Ciatre
L’estand de Ciatre, amb Susanna Rodríguez, la representant de Ciatre, Carles Cañellas i Cesc Martínez.

En definitiva, una ocasió fantàstica per poder visitar la magnífica ciutat de Manresa, passejar per la seva llarga i alegra Rambla, i gaudir de l’ambient festiu de la Fira Mediterrània.

Kursaal
El Teatre Kursaal de nit.