Les meravelles d’Orient és el títol de l’espectacle de la companyia Pa Sucat, de Valls, que presenten al Born, a la Sala Moragas, aquest dissabte 23 a les 18 h el i diumenge 24 a les 12,30 h. Un espectacle de titelles de guant (tècnica del Titella Català) i actors, música en directe, que ha recorregut els festivals de tot l’Estat i que recentment ha participat també al prestigiós Festival de Titelles d’Okinawa al Japó.

Pa Sucat, Meravelles de l'Orient

Com sempre, és en Bornet, aquest personatge sorgit de les mateixes pedres del Born, qui ha invitat als vells amics de Pa Sucat a actuar a casa seva. Què passaria si uns còmics medievals arribessin al Born d’avui amb els seus estris i les seves cançons? Amb el seu domini de l’art de la joglaria i la tècnica tradicional dels putxinel·lis de tota la vida, Pa Sucat convertirà el Born en un escenari simbòlic d’altres èpoques, amb un espectacle que ha merescut els més alts reconeixements.

Pa Sucat, Meravelles de l'Orient

Bavastells: nom medieval que es donava als titelles: talles de forma humana en fusta policromada que s’utilitzaven per representar històries.

Basant-se, d’una banda, en la crònica que fa Ramon Llull a la seva obra Llibre de contemplació en Déu, sobre la presència del teatre de titelles en l’època medieval, i, d’una altra, en la procedència possiblement islàmica d’aquesta expressió teatral, segons el testimoni del historiador Francesc de Borja Moll, el qual ens parla dels “bavastells dels joglars moros”, és com Pa Sucat ha creat l’espectacle Les meravelles de l’Orient.

Pa Sucat, Meravelles de l'Orient

Cal destacar el treball realitzat per la Companyia tant pel que fa a la tècnica de construcció com a la de manipulació del titella tradicional català. Aquest treball monogràfic es va editar en format de vídeo amb el títol El titella català tradicional, editat el 1994 pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Pa Sucat és una de les poques companyies que utilitza, actualment, aquest tipus de titelles en els seus espectacles.

Preu 5 euros. Venda d’entrades a les taquilles del BORN CC i a www.elborncentrecultural.cat

Pa Sucat, Meravelles de l'Orient

Vet aquí la fitxa artística de l’espectacle:

Actors: Jordi Jubany, Eudald Ferré i Pep Boada
Guió: Jordi Jubany
Música: Quim Carranza
Escenografia, vestuari i caracterització: Eudald Ferré
Modista: Teresa Baz
Producció executiva: Jordi Cartanyà
Assessor de direcció: Lluís Graells
Direcció: Eudald Ferré