Vet aquí la programació del 18è cicle Joc al Ninot, un cicle adreçat als més menuts de la casa i que arriba el 2014 a la seva majoria d’edat, esperat per les famílies lleidatanes amb molta il·lusió. Es tracta de l’únic cicle destinat al públic infantil que actualment hi ha a les Terres de Lleida, i que a més es realitza en ple hivern, època en què, malauradament, hi ha menys propostes culturals adreçades a aquesta franja d’edat. Cinc matinals de diumenges, al llarg de tres mesos, amb doble horari d’actuacions plenes d’històries, d’aventures i cançons on els titelles són sempre els protagonistes.

Joan Andreu Vallvé
Joan Andreu Vallvé, director del Centre de Titelles de Lleida.

El cicle Joc al Ninot es proposa apropar el teatre de titelles als més menuts, tot oferint-los espectacles de qualitat, que els permetin gaudir i compartir una experiència cultural intergeneracional.

En aquest any 2014, el cicle Joc al Ninot reuneix 5 espectacles i 4 companyies. Txo Titelles, fundada fa 15 anys, ens explicarà la història d’en Cuac. Farrés Brothers, tot un referent a Catalunya que l’any passat complia 10 anys sobre els escenaris, ens portarà Operació A.V.I., un espectacle ple de personatges populars dels contes que envelliran de sobte per culpa d’un estrany experiment. També L’Estaquirot, companyia que enguany compleix 40 anys de trajectòria, ens presentarà Els tres óssos, un clàssic per tothom conegut.

El Centre de Titelles també hi serà present amb Gúlliver al país de Lil·liput i El petit elefant, dos espectacles que no paren de girar per Catalunya i Espanya, i que aquest cop s’aturaran a Lleida perquè en puguem gaudir tots plegats.

Caixaforum Lleida
Funció de Titelles Vergés davant del Caixafòrum de Lleida, on es fan les representacions del Joc al Ninot.

D’altra banda, i per segon any, el Centre de Titelles de Lleida posa de nou en marxa la 2a campanya en suport a la Fira de Titelles, una iniciativa per fer front a les retallades i per implicar encara més la ciutadania en aquest esdeveniment. Tant qui pugui acudir al espectacles del cicle com qui no, podrà comprar entrades de la Fila 0 a 5 € cada una, com a aportació econòmica altruista i la recaptació de la qual es destinarà íntegrament a tirar endavant la Fira de Titelles. Es podran adquirir al Centre de Titelles, al CaixaForum Lleida els matins d’actuació o fent una aportació al número de compte 2100-3602-26-2500020206. També amb aquesta finalitat s’ofereix l’espectacle El petit elefant, del Centre de Titelles. Les entrades per a les dues sessions es vendran a 10 i 8 € i la diferència de preu també es dedicarà a la Fira de Titelles.

Organitza: El Centre de Titelles de Lleida i l’Associació d’Espectadors del Centre de Titelles de Lleida amb la col·laboració de l’ICIC, l’I.E.I. i el CaixaForum Lleida.
Espai, horaris i preus de les actuacions: A CaixaForum Lleida, situat a l’Avinguda de Blondel, 3. Totes les actuacions seran a les 11 h i a les 12.30 h.
Els preus de tots els espectacles són de 7€ a platea i 5€ a amfiteatre – excepte El petit elefant, 10 € platea i 8 € amfiteatre-, i les entrades es poden adquirir al Centre de Titelles, reservant-les al 973 27 02 49, a centre@titelleslleida.com o al mateix Centre de Titelles de dilluns a dijous de 10 h a 17 h, i els divendres de 10 a 15 h. També es poden adquirir el mateix dia de les actuacions de 10 h a 13h al CaixaForum.

 PROGRAMA

19 gener
Centre de Titelles de Lleida
Gúlliver al país de Lil·liput  –  50 min

Gúlliver
Imatge de Gúlliver al País dels Lil·liputs.

Gúlliver, infant encara, somnia sempre en fer-se a la mar i esdevenir capità de goleta. En créixer, podrà viure la seva primera aventura que el durà a naufragar i caure presoner dels pobladors de Lil.liput. En aquell món, Gúlliver és talment un gegant i els lil·liputencs estan ben esporuguits. Ell, però, se’n guanya la confiança i l’amistat fins el punt d’esdevenir l’heroi del poble. Ell és qui, d’un cop per sempre, foragita les disputes i les guerres entre Lil.liput i Belfuscú i propicia  l’esperit de concòrdia i de cooperació d’ambdós pobles.

Els titelles, les ombres i les cançons són els principals elements d’aquesta narrativa dramàtica.

26 gener
Txo Titelles
Cuac! – 55 min

Txo Titelles Cuac
Imatge de l’espectacle Cuac, de Txo Titelles.

En Cuac és un ànec tranquil i feliç. Res molesta la seva rutina. Avui, però, a l’hora d’esmorzar s’adona que no té res de res i s’haurà d’espavilar. Trobarà esmorzar, en Cuac?

Aquest espectacle ens presenta situacions de la vida quotidiana dels més petits amb una tendra i festiva sensibilitat. La mirada sobre el món que tenen els nens i nenes d’aquestes edats, queda patent en els dos personatges, que viuen i exploren sobretot a través dels sentits i de la curiositat. Alhora, el necessari vincle amb l’adult queda satisfet amb l’enllaç que estableixen les manipuladores amb les titelles, tot emmarcant un entorn de confiança.

9 febrer
Farrés Brothers
Operació A.V.I. – 55 min

Operació AVI Farrés Brother
Imatge de Operació AVI, dels Farrés Brother.

És sabut de tothom que els protagonistes dels contes tradicionals poseeixen el do de l’eterna joventut: Malgrat el pas dels segles, la Caputxeta, el Patufet, el Flautista i tota la resta mai no moren, mai es fan vells. Per estranyes circumstàncies, però, han estat objecte d’un terrible experiment i han envellit de cop.

L’Operació A.V.I. consistirà en un llarg viatge i un reguitzell de peripècies per recuperar de nou la joventut. D’aquesta manera els avis, els de debó, podran seguir explicant els contes i no cauran en l’oblit. Ni els avis, ni els contes.

16 febrer
L’Estaquirot
Els tres óssos –  50 min

Els tres óssos, L'Estaquirot
Imatge de Els Tres Óssos, de Estaquirot Teatre.

Els tres óssos és una recreació del conte de La Rínxols d’or. La història original, segurament molt coneguda per la majoria, es basa en aquest personatge i la seva aventura. En la nostra versió, l’accent dramàtic recau en la vida dels óssos, que en passen a ser els principals protagonistes.

Els nostres óssos es dediquen a recollir fruites del bosc per fer melmelada. L’aventura comença quan l’ós petit, tot sol i per primer cop, emprèn un llarg viatge per anar a buscar mel. Amb l’ajuda dels animals que viuen al bosc va trobant el camí i un cop aconseguida la seva missió torna content cap a casa.

Quan arriba l’hora de fer el dinar, preparen una bona sopa i mentre esperen que es refredi, surten a passejar. Quan són fora es presenta la Rínxols d’or, una noia molt tafanera i trapella, que acaba alterant l’harmonia familiar.

16 març
Centre de Titelles de Lleida
El petit elefant – 50 min

El Petit Elefant
Imatge del Petit Elefant, del Centre de Titelles de Lleida.

El petit elefant és molt tafaner, no para de fer preguntes; s’arriscarà a endinsar-se a la jungla i a viure una profitosa i alhora perillosa descoberta.

Més informació aquí.