Molta gent coneix la il·lustradora Roser Capdevila i Valls, sobretot per la popularitat de les històries de les Tres Bessones, però a l’exposició: Llapis i…acció! Roser Capdevila dibuixa, que es fa al Palau Robert de Barcelona fins el 27 d’abril, podem veure a una Capdevila no tan coneguda. Llapis i…acció! Roser Capdevila dibuixa és una passejada pels dibuixos inicials de la autora, esbossos, il·lustracions, instruments musicals (Orquestra de cartró), cuinetes …, evidentment passant per les famosíssimes Bessones, tot amanit amb informacions i comentaris dels fets més rellevants de la seva vida personal. Però és al final del recorregut quan s’alça el teló.

Roser Capdevila

El bon ofici i la capacitat narradora de l’autora es pot veure amb la mostra de teatrins minúsculs de titelles, construïts,  articulats i animats per ella mateixa, i amb una projecció d’un vídeo que se la veu en plena funció.

Roser Capdevila

Sembla ser que la senyora Capdevila va crear uns titelles per a explicar als seus néts els avantatges de l’ús del transport públic (La família Bus) i els valors de la natura, però la cosa va anant desenvolupant-se i van aparèixer nous personatges i elements a la història. Poc més tard crea tot un seguit de teatrins on cada un d’ells té la seva pròpia història, putxinel·lis, decorats, llums i altres elements escenogràfics, que regala a la família i a les amistats.

Roser Capdevila

Aquesta activitat titellaire l’ha dut actualment a realitzar: El Cabaret amb la forma de teatrí de titelles. Els seus personatges són petits perfils de cartró manipulats amb tija, i alguns d’ells amb la boca i els ulls boca articulats. Realitza funcions privades i per divertiment. Presenta els personatges i realitza els números: els fa ballar, cantar, fumar …, tot un cabaret.

A aquesta part final de l’exposició podria invertir-se-li  el títol, i enlloc de Llapis i  … acció, hauria de dir-se Acció i  … llapis.