L’expressió “gira el món i torna al Born” poques vegades trobarà un ús tan apropiat i literal com el que ens ocupa: l’actuació d’en Malic  a la Sala Moragas del Born Centre Cultural aquest dissabte dia 15, a les 18h, i el diumenge dia 16, a les 12:30h, conduït per la mà de l’Eugenio Navarro, l’actual director de La Puntual. En efecte, va ser l’any 1984 quan aquest aventurer ibèric decidí instal·lar-se al carrer Fusina nº3, on obrí un espai que portaria el seu nom: el Teatre Malic.

Teatre Malic

L’inductor principal va ser La Fanfarra -la Mariona Masgrau, l’Eugenio Navarro i en Toni Rumbau-, els quals van engegar aquesta aventura teatro-empresarial, que va durar fins el 2002. Divuit anys durant els quals per la petita sala van desfilar tota mena d’artistes i d’espectacles, amb una línia de programació arriscada i desimbolta, en la que tant hi cabia el cabaret, l’òpera, la màgia, el teatre de text, els fados o el flamenc com els titelles, les ombres, les marionetes de fil o els pupi sicilians…

Malic
En Malic i alguns companys seus d’aventures (de Malic Enamorat o el Retorn d’en Titella)

Molt content estava en Malic de veure passar tots aquests artistes per casa seva, de conèixer-los i d’aprendre tantes coses diferents. Fins que un dia se’n va cansar. Potser perquè necessitava de nou els espais lliures pel seu quefer aventurer, o potser perquè ja estava fart de fer d’empresari, la qüestió és que el desembre del 2002 va baixar la persiana i se’n va anar de nou per aquests móns de déu.

Eugenio Navarro i Malic
Eugenio Navarro, Malic i el Dimoni.

La veritat és que tot i els seus viatges, dels quals mai en sabrem gaire cosa, reservat com és en la seva vida privada, en Malic no va deixar el Barri. En instal·lar-se l’Eugeni Navarro al carrer Allada Vermell i obrir el teatret de putxinel·lis La Puntual, amb ell hi va anar també en Malic, amb la sana intenció de no deixar els escenaris. I empès per la desimboltura que li és pròpia, de seguida ocupà el paper protagonista de l’espectacle Rutines, que l’Eugeni fa de tant en tant i que sol portar per l’estranger. Gràcies a això, en Malic ha pogut viatjar una mica per tot arreu en la seva condició d’actor- titella, ja que tant l’hem pogut veure a la Índia, al Brasil o a l’Argentina, com a Mali, Senegal, Cabo Verge o Burkina Faso.

Eugenio Navarro i Malic
Malic i el Fantasma

Ara, després de girar pel món en la seva condició professional d’aventurer ibèric, retorna al Born, al mateix carrer Fusina, però a l’acera del davant, a uns deu metres i escaig de l’antic Teatre Malic, per actuar a l’escenari de la Sala Moragas. Serà, com  qui diu, un retorn interessant a “casa seva”. L’espectacle es diu “Rutines”. S’ha de dir que en Bornet, el putxinel·li de la ciutat del Born, és un vell conegut d’en Malic, amb qui havien fet no poques trapelleries quan el mercat ja no era mercat  però tampoc era res, ni tan sols les ruïnes tan ben arreglades d’avui, sinó un simple espai buit i abandonat a les rates.

Eugenio Navarro i Malic
Malic i l’escombra.

La trobada pública d’en Bornet amb en Malic pot ser un dels moments àlgids del programa de Titelles i Ciutats que es realitza al Born Centre Cultural.  No us ho perdeu!

Eugenio Navarro i Malic
En Bornet