Arriba el mes de març, i com cada any, s’acosta el TOT Festival del Poble Espanyol, un festival que com es diu en el seu comunicat de premsa, “es consolida com a proposta familiar a la ciutat i potencia, en la seva cinquena edició, la programació de carrer”.  El certamen continua la línia traçada en l’edició anterior i planteja una programació orientada bàsicament al públic familiar i basada en la producció catalana amb especial importància, aquest cop, als espectacles a l’aire lliure. Seran dos dies d’intensitat titellaire, el 22 i 23 de març, amb intervencions als diversos racons del Poble Espanyol que es convertiran en escenari per a un total de 19 espectacles entre propostes de carrer i de sala, que tindran com a tret comú “la transmissió de valors fonamentals com la justícia, la solidaritat o la generositat. Aquest plantejament respon a la voluntat del Festival de continuar donant valor al teatre de titelles i d’establir llaços de complicitat i de proximitat amb el públic local i també amb la professió. La novetat d’enguany és la força que prenen les propostes de carrer, que troben al Poble Espanyol un entorn idoni per a representar-se i ser apreciades en el seu conjunt.”.

TOT Festival 2014

L’edició d’aquest any inclou 6 espectacles de sala i 10 propostes de carrer i compta amb la participació de 19 companyies. La programació a l’aire lliure està integrada, per una banda, pel TOTal Experience, que conforma un itinerari per la zona del Monestir romànic de Sant Miquel en el qual l’espectador tindrà l’oportunitat de gaudir de quatre actuacions de 15 minuts cada una, a càrrec de companyies diferents: La Deixalleria (cia. Fet a Mà), El secreto de Hipnos (cia. Amok), Les històries del Senyor Borra (cia. Mircro Troupe) i La iaia Júlia + El Vaixell de María Isabel (cia. Irma Borges).

TOT Festival 2014
Companyia Fadunito.

També està prevista la secció TOT Carrer, que inclou diverses propostes que tindran lloc en diferents places i carrers del Poble Espanyol: El niu (Dudu & Cia), protagonitzada per dos personatges enigmàtics i dirigida per Leandre Ribera, el reconegut clown que recentment ha rebut el Premi Ciutat de Barcelona de circ; A tocar (Taller del Parc), una aposta pel teatre visual inspirada en tres personatges del món del circ i les varietés; Canelo (Rambling Puppet), una comèdia en clau musical protagonitzada per un simpàtic gos, el seu amo i el públic; Jack the Dripper (Tut Suit Puppets), la història d’un pintor i un test que no vol donar al pintor una flor; i El viatge d’en Jan (cia. Tirabec), on el món imaginari d’un nen serà el que el faci reflexionar. El TOT Carrer també integra les següents produccions: Barnabàs (cia. Mauricio Riobo), inspirat en elfs, nans, genis i ogres; Contes de l’àvia (ClarART Espectacles), una proposta amb titelles de mida natural i ombres projectades en les quals àvies de diferents procedències explicaran les seves històries; No tinc por (Tanaka Teatre), una petita història quotidiana que combina màgia, sorpreses i humor; i Propers, de la companyia Fadunito.

Per a més informació, cliqueu aquí.

TOT Festival 2014
Robin Hood.

Espectacles de sala de diferents tipus i amb contingut

Pel que fa als muntatges de sala, destaca l’estrena absoluta de Torna Robin Hood, de la reconeguda companyia Teatre Nu, un espectacle amb titelles, ombres xineses i actors que reivindica la figura de l’heroi i que donarà el tret de sortida al Festival el dissabte 22 de març a les 11 hores. També arribaran Nunut, de la companyia Pamipipa; A Babel en patinet (cia. Néstor Navarro – La Puntual), Gúlliver al país de Lil·liput (Centre de Titelles de Lleida); A taula! (cia. Els Peus del Porc) i L’òpèra del captaire: titelles a cappella, de La Cava dels Sons, una proposta multidisciplinària per a públic juvenil i adult que servirà de cloenda del certamen.

TOT Festival 2014
Gulliver, del Centre de Titelles de Lleida.

Activitats paral·leles dirigides als professionals

Un cop més, el Festival es completa amb activitats paral·leles directament relacionades amb el món dels titelles i més enfocades al sector professional. El divendres 21 de març –Dia Internacional del Titella–, està prevista una xerrada sobre el procés de creació del projecte Pinotxo: un projecte comunitari, a càrrec de l’Associació Titellaire de Roquetes. Aquest acte servirà per inaugurar, d’altra banda, l’exposició que porta el mateix títol i que estarà instal·lada a l’Espai Guinovart del Poble Espanyol durant uns dies.

TOT Festival 2014
CaneloRambling Puppet

Pinotxo: un projecte comunitari és una proposta de la companyia de titelles El Racó del Gat per dur a terme un espectacle de gran format a La Titellada de l’any 2013. Durant el procés de creació s’hi van implicar associacions, col·lectius i equipaments diversos de Roquetes de manera que el projecte es va acabar convertint, a partir de la participació veïnal, en una trobada cultural i en una eina de transformació social.

Un gènere amb tradició al Poble Espanyol

Actualment, el Festival de Titelles de Barcelona és una de les poques propostes especialitzada en aquest gènere al nostre país. El fet que l’aculli i l’organitzi el Poble Espanyol ve donat per la tradició que aquest recinte té ja des de 1999 amb la Concentració de Titelles del Poble Espanyol, per la qual han arribat a passar més de 70 companyies d’arreu i prop de 15.000 famílies.