Ahir es va fer la Roda de Premsa de presentació del Festival TOT del Poble Espanyol, que tindrà lloc els dies 22 i 23 de març de 2014. Va ser el seu director Diego Murciano  l’encarregat d’explicar el programa d’aquest any –que Putxinel·li ja va presentar en un anterior article, veure aquí– així com l’èmfasi que sembla que cada vegada més s’està posant en els espectacles de carrer, aprofitant l’espai del Poble Espanyol, que permet múltiples escenaris no sols a la mateixa Plaça Major, sinó també en les placetes i els altres espais preciosos d’aquest lloc insòlit de Barcelona.

Diego Murciano
Diego Murciano explica el programa durant la Roda de Premsa. Foto de Joan Gispert.

Diverses són les estrenes que es presenten aquest any. Per començar Torna Robin Hood, de la companyia Teatre Nu, que és l’espectacle que el Poble Espanyol té en residència i del qual s’estan fent representacions per a escolars entre setmana.

Torna Robin Hood
Imatge de Torna Robin Hood.

La companyia Teatre Nu, fundada per Víctor Borràs i Maria Hervàs  compta ja una extensa carrera artística des de que el 1991 van començar, a cavall amb la seva formació a l’Institut del Teatre, amb els seus primers espectacles com L’Odissea, Tot va bé si acaba bé o La pau perpètua. Torna Robin Hood, amb direcció de Víctor  Borràs i interpretació de Maria Hervàs i Francesc Mas, planteja la recerca de l’heroi que fan dos personatges actuals perquè els ajudi a resoldre els seus problemes, per adonar-se al final que si no s’espavilen, ja poden anar somiant amb herois…

Roda de Premsa Tot Festival
Els titellaires presenten els seus espectacles a la Roda de Premsa del TOT Festival. Foto Joan Gispert.

Una altra estrena és la de la companyia Cava de Sons que el diumenge presentarà com a cloenda i adreçat a tots els públics, especialment juvenil i adult, l’espectacle L’òpera del captaire: titelles a cappella, una versió multidisciplinària de la famosa òpera de John Gay The Beggar’s Opera (estrenada el 1728 al Teatre Lincoln’s Inn Field de Londres), que va servir d’inspiració per a altres versions, com L’Òpera de Tres Rals de Bertolt Brecht i Kurt Weill, o l’adaptació feta pel compositor Benjamin Britten.

Cava de sons
Imatge de L’Òpera del Captaire, de Cava de Sons.

El text ha estat adaptat pel conegut dramaturg i mim de la Companyia Vol-Ras, Joan Segalés, els arranjaments musicals són del mestre Enric Azuaga, i la direcció i concepció escènica ha estat a càrrec de Aleix Vallverdú, director, actor i titellaire de la Companyia Xoi Mangoi.

Jordi Bertran
Marioneta de Jordi Bertran.

També veurem una nova proposta amb marionetes de Jordi Bertran i Litus, que han volgut baixar al carrer els seus de titelles de fil per explorar de nou l’experiència de la comunicació directa amb el públic que et trobes a les places públiques. Una proposta que surt del sempre tan actiu Taller del Parc de Jordi Bertran.

Babel en patinet
Imatge de Babel en Patinet, de Néstor Navarro.

En els espectacle de sala, el TOT Festival ha apostat fort amb espectacles potents, com són el Gúlliver al país de Lil·liput, un dels espectacles més aconseguits i ja un clàssic del Centre de Titelles de Lleida amb direcció de Joan-Andreu Vallvé; el preciós espectacle amb el que es va estrenar com a titellaire solista Néstor Navarro Babel en patinet (del que ja se n’ha parlat a putxinel·li, veure aquí); l’aconseguit i enginyós A taula!, de la cia. Els Peus de Porc, de Xesco Quadras (veure aquí article sobre el mateix); i Nunut, de la companyia Pamipipa.

Micro-Troupe
Espectacle de la Micro-Troupe.

El TOTal Experience, que conforma l’itinerari per la zona del Monestir romànic de Sant Miquel, ofereix aquest any quatre actuacions de 15 minuts cada una, a càrrec de les companyies La Deixalleria (cia. Fet a Mà) que dirigeixen Romi Yanes i Alba Serrat, L’interessant El secreto de Hipnos (cia. Amok) que vam tenir ocasió de veure al Taller de Pepe Otal (veure aquí), Les històries del Senyor Borra (cia. Mircro Troupe) amb Joan Gispert i Porcar i Elena Mesa Alonso, que l’any passat ens van sorprendre amb els seus magnífics contes amb marionetes i rodolins (veure aquí),  i La iaia Júlia + El Vaixell de María Isabel , de la companyia Irma Borges, una de les titellaires imprescindibles de Barcelona.

El niu
Imatge de El Niu, de la Dudu & Cia.

Pel que fa als altres espectacles de carrer que es podran veure repartits pels diferents espais del Poble Espanyol, a destacar El niu (Dudu & Cia), protagonitzada per dos personatges enigmàtics i dirigida per Leandre Ribera, el reconegut clown que recentment ha rebut el Premi Ciutat de Barcelona de circ; Canelo (Rambling Puppet), la comèdia en clau musical protagonitzada pel simpàtic gos que Ferran Costa manipula amb extraordinària virtuositat (veure aquí a Putxinel·li); Jack the Dripper (Tut Suit Puppets), la història d’un pintor i un test que no vol donar al pintor una flor; i El viatge d’en Jan (cia. Tirabec), on el món imaginari d’un nen serà el que el faci reflexionar. El TOT Carrer també integra les següents produccions: Barnabàs (cia. Mauricio Riobo), inspirat en elfs, nans, genis i ogres; Contes de l’àvia (ClarART Espectacles), una proposta amb titelles de mida natural i ombres projectades en les quals àvies de diferents procedències explicaran les seves històries; No tinc por (Tanaka Teatre), una petita història quotidiana que combina màgia, sorpreses i humor; i Propers, de la sempre sorprenent companyia Fadunito. També actuaran el dissabte la companyia Clancarakol, amb Eva, Andrea y Javi de la Casa-Taller de Marionetes de Pepe Otal, que presentaran l’espectacle Suflé.

Roda de Premsa Tot Festival
Diversos titelles posen després de la Roda de Premsa. Foto de Joan Gispert.