S’ha presentat avui el programa de la Fira de Titelles de Lleida 2014, que engany compleix el seu vint-i-cinquè aniversari. Està ràpid dit, però haver organitzat un esdeveniment de la complexitat de la Fira durant tants anys és realment insòlit i important. Tota una vida de dedicació dels seus dos impulsors, la Julieta Agustí, que ens va deixar fa dos anys, i en Joan-Andreu Vallvé, expliquen aquest aniversari, que des de l’anterior edició està en mans de la nova generació d’emprenedors titellaires del Centre de Titelles de Lleida, l’Elisabet Vallvé Agustí i  l’Oriol Ferré Samon. Una energia nova que ja l’any passat va demostrar amb escreix estar a l’altura de les exigències d’una Fira com la de Lleida.

Fira de Titelles de Lleida

Però centrem-nos en l’edició d’aquest any 2014. Vet aquí, en síntesi, els seus punts definitoris:

– 21 companyies, 76 actuacions i més de 300 professionals
– La 25a edició de la Fira se celebra els dies 2, 3 i 4 de maig de 2014
– La Fira aposta de nou per la internacionalització, amb 6 companyies estrangeres i 8 provinents de la resta de l’Estat espanyol
-Espai PRO, l’espai d’intercanvi professional segueix endavant amb diverses activitats encarades al sector
-Les Jornades Tècniques agafen força, amb una Master Class, un taller i una conferència
– Club Mecenes, una manera de donar suport a la Fira des d’empreses i entitats
– Campanya Fila 0, les persones podran realitzar aportacions particulars i fer pinya, tot col·laborant amb la Fira
– Entitats com el Banc d’Aliments, el Banc de Sang o l’Hospital Arnau de Vilanova col·laboren en les activitats paral·leles
– Es preveu que més de 30.000 espectadors visitin els 22 espais
– Se celebraran els 25 anys de la Fira amb una festa popular al carrer i una altra al Cafè del Teatre de l’Escorxador

Fira de Titelles de Lleida
La Plaça de la Catedral en plena Fira.

Més indicadors en xifres:

– Companyies catalanes: 21
– Companyies de la resta de l’Estat: 8
– Companyies estrangeres: 6

– Espectacles: 25
– Actuacions: 76
– Exposicions: 2
– Jornades Tècniques: 3
– Activitats paral·leles: 24
– Programadors: 150 entre locals, de l’Estat i de l’estranger.
– Espais: 22 (14 tancats i 8 a l’aire lliure)

Xifres impactants, com es pot veure.

Estrenes:

La Fira presenta estrenes de tota mena. Estrenes absolutes com l’espectacle Diorama Animado, de la companyia gallega El Retrete de Dorian Gray, Encuentros y desencuentros con Errático Swing d’Errabundo Pelele, i de les companyies de les terres de Lleida Efimer, JAM i el Centre de Titelles de Lleida, amb els muntatges Traps, El mêtre iKissu, respectivament. Algunes de les companyies estrangeres realitzaran per primer cop els seus espectacles a l’Estat espanyol, com és el cas de l’holandès Etienne Borgers, amb Cool Frogs, el francesos Théâtre du Rugissant, amb Tout Seul, i Le Montreur amb Le Manipuloparco els brasilers Pigmalião Escultura Que Mexe amb O Quadro de uma Familia, També estrenaran a l’Estat espanyol els mallorquins auMents Teatre amb La dulce Ingeborg, que van estrenar a Xile. D’altra banda, espectacles com La muerte de Don Cristóbal, dels madrilenys Pelele; Kubik, de la companyia Teatro Paraíso; Ab-normal life, dels italocatalans Trukitrek & Otto Panzer, i Pinxit, de Baychimo Teatro, seran estrena a Catalunya.

Fira de Titelles de Lleida
Imatge de l’espectacle de la companyia AuMents.

Espectacles per als més menuts i per a nadons

Enguany, com a novetat, la Fira de Titelles ha programat una espectacle especialment dirigit als nadons entre 6 mesos i 2 anys, es tracta de Pinxit, de Baychimo Teatro.

A més, i com és habitual, la Fira comptarà amb propostes adreçades als infants entre 3 i 8 anys, com Cool Frogs, de la companyia Etienne Borgers o Com gat i gos, que ens mostra la relació d’un pintor i els seus personatges, de la companyia catalana Teatre Animal. També el Centre de Titelles presentarà el seu últim espectacle Kissu, que s’estrenarà en el marc de la 25a Fira de Titelles.

Espectacles per al públic familiar

Els espectacles familiars tenen, com sempre, un lloc destacat en aquesta 25a Fira. És el cas de Ab-normal life, la proposta de la companyia Trukitrek & Otto Panzer, que es presenta per primer cop a Catalunya. L’Animé, amb el seu BHRAVA!, ens introduiran en un món on viurem un mar d’aventures dins d’uns paisatges visuals fantàstics. El Retrete de Dorian Gray, a més de l’estrena del seu nou espectacle, ens oferiran també Ne Me Quitte Pas, espectacle que ha recollit molts èxits en tots els festivals on ha estat programat.

Fira de Titelles de Lleida
Imatge de l’espectacle Bhrava.

Espectacles per a joves

El públic juvenil podrà gaudir d’espectacles com ara Tout Seul, una proposta de la francesa Théâtre du Rugissant, un espectacle realitzat dins una caravana situada a la Plaça Esteve Cuito. Pelele també ens oferirà Los funestos esponsales de Don Cristóbal, un muntatge realitzat amb titella de guant tradicional i una gran dosi d’humor. Per la seva banda, Mimaia Teatro ofereix als joves el seu espectacle Adiós Bienvenida, espectacle premiat en diversos festivals i fires.

Espectacles per al públic adult

La Fira comptarà també amb espectacles especialment pensats per a un públic adult, com el dela companyia balear auMents amb La dulce Ingeborg, una història basada en el cas real anomenat “El crim dels titelles”. Ponten Pie presentaran Ârtica, Premi Moritz a la millor estrena d’Arts de Carrer i no convencionals a FiraTàrrega 2013. La companyia brasilera Pigmalião Escultura Que Mexe mostraran O Quadro de uma Familia, una breu i intensa història de tan sols 15 minuts.

Els espectacles de carrer

En aquesta edició, la Fira continua acollint espectacles als espais oberts. La companyia Le Montreur obrirà a tota la família el seu espai de joc Le Manipuloparc, una proposta en què cada participant podrà esdevenir titellaire i endur-se el seu titella cap a casa. També la companyia Errabundo Pelele presentarà els seus espectacles Paseando a Errabundo Pelele i també Encuentros y desencuentros con Errático Swing, aquest últim estrena, en què ens permetrà conèixer els seus personatges sorgits de dins d’una maleta i que podrem veure a la Plaça Catedral.

Celebració dels 25 anys de Fira de Titelles

Amb Guillem Albà & The All In Orchestra i el seu espectacle Marabunta es celebrarà els  25 anys de trajectòria en una gran festa familiar a la Plaça Sant Joan. Aquest espectacle-concert es repetirà, aquest cop per als més grans, al Cafè del Teatre de l’Escorxador.

Per a més informació, mirar aquí.