En Bornet, el putxinel·li de la Ciutat del Born, presentarà aquest dissabte dia 5 d’abril, a les 18h, i el diumenge dia 6, a les 12:30, al seu amic Guignol, de Lió, França. Un personatge molt eixerit, ja que al segle XIX va substituir al vell Polichinelle, motiu pel qual se’l troba a moltes zones de França, especialment a París. Vindrà de la mà de la companyia Les Zonzons, que regeixen  el Teatre Municipal de Guignol de la ciutat de Lyon.

Guignol Zonzons Lyon
Guignol i Gnafron.

En Guignol té autor reconegut: Laurent Mourguet (1769-1844). Nascut el 1808, en plena convulsió napoleònica, Guignol de seguida connecta amb les necessitats d’un públic que vol passar pàgina a l’Ancien Régime. Si al principi compleix funcions de comentador de l’actualitat, cap a finals del XIX es creix en la paròdia, un gènere molt de l’època. Malgrat que s’ha utilitzat el seu nom per a mil situacions diferents –com el Grand Guignol, un teatre d’actors centrat en la criminologia, el sadisme i la truculència obert a París a la zona de Pigalle fins l’any 1963–, Guignol com a personatge segueix gaudint a Lió y a París d’una salut molt bona.

Gnafron Lyon
Gnafron.

Del Teatre Municipal Le Guignol de Lyon prové la companyia Les Zonzons dirigida per Filip Auchère i Stéphanie Lefort, que des de fa anys manté el personatge viu, junt amb altres companyies de la ciutat. Les seves històries tenen dos protagonistes: Guignol i Gnafron, l’alter ego que encarna els costats foscos de l’heroi: bon bevedor, no es calla les veritats i ve a ocupar el paper que abans tenia el vell Polichinelle. El títol de l’espectacle que presentaran al Born és: “L’Armari”.

Armoire, Guigno, Lyon
L’Armoire.

Direcció: Filip Auchère
Guió i magement: Stéphanie Lefort
Manipuladors: Emma Utges, Gérald Gaudau i Filip Auchère.

Guignol de Lyon
Escena de Guignol.

Amb la col·laboració especial de l’Institut Francès de Barcelona.

Vegeu més informació i imatges de les representacions al Born al blog de Toni Rumbau “Rutas de Polichinela” aquí.