Hi ha celebració d’aniversari aquest any a Igualada amb la seva potent Fira de Teatre Infantil i Juvenil, més coneguda com La Mostra, i que té lloc a partir d’avui dijous 24 d’abril fins el diumenge 27. Haver arribat als 25 anys és tota una proesa de tenacitat i de professionalització, ja que ho fa amb el pavelló ben alt: uns 30.000 espectadors que acudiran a veure 48 espectacles en un total de 105 funcions, una dotzena dels quals són estrena absolutes. Impactant!

Pa Sucat
Imatge del-estit nou Caputxeta amb botes, de Pa Sucat.

Considera Òscar Balcells, el seu director, que la Mostra s’ha consolidat en esdevenir una ocasió immillorable per projectar la ciutat arreu del país. “D’entre les 274 propostes rebudes, han estat 48 les escollides per formar la  programació oficial, a les quals s’hi ha d’afegir un nou Espai paral·lel de l’Associació  de Narradors Professionals de Catalunya. Així, a la 25a edició de  La Mostra s’hi  aplegaran 48 companyies i 6 narradors, que oferiran un total de 59 propostes de  tots els gèneres de les arts escèniques per a públic familiar amb 105 actuacions.  Dels 48 espectacles de la programació oficial, 12 seran estrenes.”

La companyia de circ  Cap i Cua inaugurarà la 25a Mostra d’Igualada amb  Entredos,  un espectacle innovador que submergeix  sense paraules en el seu món màgic,  poètic i còmic a l’espectador, fent-lo dubtar de si està despert o somniant.  La programació està formada majoritàriament per companyies catalanes però  també acull artistes de fora  del Principat. Aquest any visitaran La Mostra d’Igualada  dues companyies del País Valencià,  Maduixa, amb el seu darrer muntatge  Dot (Premi FETEN al millor espectacle) i  La Trócola Circo amb  Potted; i una  d’Andalusia,  Ángeles de Trapo , amb  Viajeros del Carrusel. La presència europea  enguany és de la companyia italiana  Teatro Necessario que presentarà  Nuova  Barberia Carloni.

Titelles Vergés
Titelles del Maig de Oz, de Titelles Vergés.

Les funcions es podran veure en 12 espais  (7 tancats i 5 a l’aire lliure), a més dels  recorreguts dels espectacles itinerants. Entre els espais d’actuació cal destacar que  per primer cop es faran espectacles a l’aire lliure al complex de la Igualadina  Cotonera (1841), antiga factoria tèxtil en ple procés de recuperació i rehabilitació.

Una de les novetats d’enguany és la programació d’espectacles pensats per a un  públic jove. Per exemple, La gran ilusión, proposta del mag  Antonio Díaz  Cascajosa (premi del públic de La Mostra  d’Igualada – Fundació Catalunya-La  Pedrera 2012 i premi FETEN al millor espectacle de gran format 2014), Roger Bernat / FFF(Domini Públic DIWO), una innovadora performance al carrer amb l’espectador com a protagonista (presentat al Mercat de projectes d’espectacles 2013); els enèrgics ballarins i músics de Trakatap (HOP!!!) i Punt Moc (GagsOntrix) que l’estiu passat van portar aquest espectacle a Corea del Sud.

Angeles de Trapo
Angeles de TRapo en plena actuació.

Per als més menuts també hi ha diferents propostes com les de Ángeles de Trapo (Viajeros del Carrusel), Samfaina de Colors (Cabaret Patufet) o Mini mumusic (Petits Prínceps), entre d’altres. Una altra de les novetats de La Mostra serà un espai per a peces de petit format com les de Pinotxo en Bicicleta (Blau Marí), la Cia. d’Espectacles Pa Sucat (El vestit nou de la Caputxeta amb botes), La Manofactoria (Menut Cabaret) o Alma i la mar de contes (Contes empaperats i personatges esbojarrats). Finalment, aquesta 25a edició també compta amb espectacles de companyies reconegudes com Farrés Brothers i cia.que presenten un nou espectacle (Tripula) dins d’un iglú de vent (construcció efímera feta amb tela de globus aerostàtic), els veterans Rah-mon Roma i Cia.(Ràdio Europa) que celebra 30 anys sobre l’escenari o la Cia. Titelles Sebastià Vergés (El fantàstic Màgic d’Oz) que celebra 50 anys de professió del seu director, a més dels valencians Maduixa Teatre(Dot).

Tripula, Farrés Brother
Imatge de Tripula, de Farrés Brother.

Nova Llotja i activitats professionals

La Mostra , en tant que fira i punt de trobada del sector professional, compta amb  un espai de negoci, trobada i intercanvi. Enguany, La Llotja es transforma radicalment amb la intenció de dinamitzar més l’activitat del sector durant els dies de la fira. Així, els tradicionals estands desapareixen per donar lloc a un espai diàfan i obert amb taules de reunió gratuïtes a disposició dels professionals. Hi haurà dos tipus de taules: les reservades i les lliures. Com és habitual en les darreres edicions, s’ha organitzat un conjunt d’activitats dirigides principalment a professionals, entre les quals destaquen el 5è Mercat de projectes d’espectacles, iniciativa que pretén facilitar la producció de nous espectacles, i la jornada “La programació per a tots els públics 25 anys després”, organitzada per la Diputació de Barcelona i La Mostra d’Igualada, amb la participació de Joan Ollé i Joan Barril.

Mostra d'Igualada
Òscar Balcells amb el Conseller Ferran Mascarell, i Jordi Selles, Director de Promoció i Cooperació Cultural de la Generalitat de Catalunya, el dia de la presentació de la Mostra.