pea green boat

'L'arbre de les sabates', de Pea Green Boat, inaugura el Mitjó 2014.

Sant Pere de Riudebitlles, a l’Alt Penedès, és un d’aquests municipis que, sense ser capital, concentra una activitat artística contínua i de nivell. Aquest cap de setmana, els dies 25, 26 i 27, s’hi celebra un festival de titelles que, en només tres anys, demostra voluntat de fer-se un lloc propi entre esdeveniments germans d’altres punts del territori. Organitzat i dirigit per un col·lectiu d’artistes que no firmen individualment, el Mitjó situa l’art dels titelles en un punt d’intersecció amb altres expressions contemporànies, com els graffitti, la il·lustració o el pallasso. El programa (es pot consultar aquí, dins la pàgina oficial del festival) proposa una sèrie d’activitats variades que té en compte diversos gustos i públics, també exclusivament adult.

Els organitzadors són conscients que, tot i el creixement del festival i en previsió que pugui guanyar renom en el propers anys, es mouen en l’àmbit local i és en aquest nivell on volen incidir. “Volem ser propers, populars i exigents amb la qualitat, fer un festival divertit i amb propostes atrevides”, afirmen. Amb aquest plantejament, han inclòs a la programació un tast de vins —imprescindible al Penedès!—, un dinar popular, un sopar acompanyats de l’espectacle Lo sainet del senyor rector, de la companyia Ne Me Titere Pas, i un concert de jazz a càrrec de Leo Tejedor Quartet a manera de clausura.

rambling puppets

El gos Canelo, protagonista de 'Canelo Show' de Rambling Puppets. Foto: Jesús Atienza.

El Mitjó s’obre amb L’arbre de les sabates, de Pea Green Boat, que és tota una declaració d’intencions: un espectacle infantil de factura impecable que no és fàcil ni banal i que els infants conserven gratament a la memòria durant força temps (vg. aquí). El primer dia de festival, a banda d’inaugurar l’exposició d’il·lustracions del col·lectiu Gargot i del tast de vins, s’hi pot veure Canelo Show, de la companyia Rambling Puppets (Ferran Costa), una actuació còmica, descarada i per a tots els públics, protagonitzada per la marioneta-gos Canelo, mostra del ventall de possibilitats d’expressió titellaire que es desplega a Sant Pere de Riudebitlles.

El segon dia és el fort del festival, quan hi actuen Animamundi (de Kerstin von Porat), que hi representarà l’espectacle d’ombres La màquina màgica, i Ne Me Titere Pas, que repeteix de l’any passat i recupera el seu primer muntatge, Lo sainet…, dins la caravana amb què fa uns anys Xesco Quadras, Eva Montero i Miquel Nevado acampaven en festivals del país i de part de l’estranger. En aquesta ocasió, actuaran en versió nocturna i a la plaça de l’Església, un context totalment adequat per a aquest espectacle irreverent i fresc —i anticlerical—. Atenció, però: cal inscriure’s per poder-lo veure. El mateix dia és el dia de la cercavila, a càrrec de Fadunito, Joan Reverté i altres artistes convidats, l’actuació de la pallassa Martademarte, amb Papanatas Band, i el taller de pintura gegant.

animamundi

'La màquina màgica', d'Animamundi.

El taller de grafit cau l’últim dia de l’edició d’enguany, igual que l’espectacle Minute, de Jam (Jaume Jové): circ, carrer i càmeres de fotos amb les quals pretén capturar l’instant màgic i irrepetible de l’actuació. Al migdia, després del Sorteig Forçut i d’anunciar el vencedor del millor vi del festival, el concert amb què es donarà per tancada la tercera edició del Mitjó. Un cap de setmana llarg en què s’hauran vist set espectacles, tres dels quals de circ o de carrer, i viscut vuit activitats més en un conjunt coherent i heterogeni que neix del mateix poble i que busca quedar-hi fermament arrelat. Tot un luxe.