Del 6 al 8 de novembre, es celebrarà el Festival de Teatre de Titelles de Valls GUANT que compleix el seu desè aniversari. Una munió d’espectacles, tallers i una exposició completen una programació que estrena nova imatge i que enguany s’escampa a Barcelona i a tres localitats tarragonines: una a l’Alt Camp, amb Alcover, i dues al Tarragonès amb El Morell i La Pobla de Mafumet.

Guant

El programa consta de sis companyies provinents de França, Índia, l’Estat espanyol i Catalunya. Aquests sis espectacles es podran veure al Teatre Principal, la gran majoria a l’escenari habitual  i un en petit format al cafè del mateix espai. La meitat dels muntatges són adreçats  a públic familiar i l’altra meitat a públic adult. La nova direcció artística recau en la persona d’Eudald Ferré.

El  GUANT  tindrà extensions de la  programació a quatre pobles i ciutats. Per una banda, el festival desembarca a la ciutat de Barcelona, i ho fa a l’Ateneu 9barris, un dels espais més actius en programació adreçada a públics familiars, amb l’espectacle de la India “About Ram”.

Alguns punts a destacar

Per a la inauguració dijous 6 de novembre a les 6h de la tarda, el festival arrencarà amb un espectacle familiar que barreja  la tradició i la contemporaneïtat. Procedent de la llunyana Índia, arriba el muntatge  About Ram de la companyia The Katkatha Puppet Arts Trust de la ciutat de Nova Delhi.  L’espectacle inaugural sintetitzarà diferents disciplines i tècniques artístiques, com les titelles Bunraku,  la dansa clàssica índia, les màscares, les vídeo projeccions i les ombres.  Tot i que es podran adquirir localitats a 5 i 7 €, l’organització realitza una promoció especial per a aquest espectacle. Així, amb cada entrada de qualsevol dels muntatges del Festival, l’espectador obtindrà també la de l’espectacle inaugural.

Guant - Katkatha
Imatge d’About Ram. Foto de Jesús Atienza.

Com l’esperit del nom del festival indica, els espectadors assistiran a una representació bastida a partir de la tècnica de titella de guant. En aquest sentit, el muntatge de La Muerte de Don Cristòbal, a càrrec de la companyia francesa Pelele, serà l’encarregada de posar en escena aquesta modalitat titellaire.  Els francesos jugaran amb la proximitat del cafè del Teatre, l’espai on es desenvoluparà la primera nit del certamen.

El Festival  reconeix  el  valor a companyies amb un llarg bagatge com la Cia. Tanxarina de Galícia que ha celebrat el seu 25è aniversari i que escenificarà  un dels seus espectacles més veterans, Titiricircus, i alhora un dels treballs amb què ha obtingut més reconeixements i realitzat més de 1.000 funcions. L’enyorança del gran circ i de la vela bicolor, la història de dos vells treballadors que recorden les glòries del passat a la pista central en són el fil condutor. En un permanent joc participatiu amb el públic, apareixen els números més importants del vell circ ja desaparegut: l’home més fort del món, el malabarista més divertit…

Guant - Tanxarina
Tanxarina Teatre.

Cava de Sons, GuantEn aquesta edició el certamen vallenc també mira cap a les companyies del nostre país, donant accent a la proximitat amb la Cia. Cava de Sons i el seu espectacle L’Òpera del Captaire,  dirigit pel vallenc Aleix Vallverdú. A partir d’una adaptació del text per part de Joan Segalés, de Vol Ras, i amb la direcció musical d’ Enric Azuaga, el muntatge viatja cap a un barri marginal de Londres al segle XVIII on el matrimoni Peachum regenta un prostíbul per a lladres i malefactors. Coneixedors i facilitadors de malifetes, els Peachum han fet fortuna amb les recompenses de la justícia per delatar els criminals.

Nou logotip per celebrar els 10 anys

Amb motiu dels 10 anys del GUANT, el Festival renova el disseny de la seva imatge corporativa. El nou és obra de Núria Arbonès, de l’empresa Debonatinta – Estudi Gràfic. L’empresa s’ha basat en la representació iconogràfica d’un dels elements més característics i entranyables de les titelles de guant: el garrot o bastó amb el que les titelles s’etziben cops d’una forma tan divertida que sempre fa riure a tothom.  El titella, integrat dins la mateixa paraula GUANT, és el dimoni, un dels personatges més característic d’aquest món, amb el garrot agafat amb les dues mans tal com  habitualment ho fan els titelles de guant.  La representació gràfica utilitza un llenguatge que evoca els cartells cinematogràfics dels anys 60 i que, per tant, ens trasllada al terreny del relat d’històries, les emocions, la intriga,… i tot allò que hom espera trobar en un festival de titelles. 

Guant

Altres activitats

A més dels espectacles i del canvi d’imatge, el certamen vallenc també programa un seguit d’activitats paral·leles. Es tracta de l’exposició “Festival GUANT, 10 fotos x 10 anys”, que es podrà veure al vestíbul del Teatre Principal. Amb la col·laboració del setmanari El Vallenc,  els visitants gaudiran de deu  fotografies, una per cada edició del Festival.

Guant, TallerUna altra de les noves activitats són els tallers de construcció de titelles per a nens i nenes, a càrrec de la titellaire Lindes Farré. La intenció implicar encara  més els espectadors actuals i els futurs en el món del teatre de titelles. En aquest sentit, dins del Guant, membres del Centre de lleure l’Espurna, l’Espai Esquirols i el Cau construiran uns titelles que s’exposaran, en col·laboració amb la Unió de Botiguers, als aparadors de comerços de la ciutat.

D’altra banda, alumnes de teatre de quart d’ESO de l’Institut Narcís Oller oferiran després de l’espectacle inaugural, al sota escenari del Teatre Principal una representació d’una obra d’ombres xineses que porta per títol “El far”.

Venda d’entrades

Els dos espectacles de les nits de divendres i dissabte són a la venda per quinze euros, sols un euro més que si només s’assisteix a un dels dos muntatges. Les localitats ja es poden adquirir mitjançant el nou sistema de venda dels Teatres de Valls les 24 hores a través de ticketea.com . El canal telefònic es gestiona a través de Tickea telèfon, amb el número 902 044 226. Aquest canal telefònic funcionarà de dilluns a dijous, de 9.30 a 14.30 i de 16 a 18.30 h, i divendres de 9 a 15 h. Finalment, les localitats també es poden adquirir a les taquilles del Teatre Principal. Tots els espectacles ja són a la venda.

Vet aquí els espectacles un per un del programa del GUANT d’aquest any 2014:

Programació familiar

THE KATKATHA PUPPET ARTS TRUST (ÍNDIA): ABOUT RAM
Dijous 6 de novembre. 18 h. Teatre Principal

Guant - Katkatha
Foto de Jesús Atienzxa.

Una història tràgica d’amor. Exiliat pel seu pare, el príncep Ram és enviat a un llarg viatge lluny de casa, la seva esposa Sita i el germà Lakshman. Sita és segrestada i empresonada per Ravan, rei de Lanka. Quan Ram és vora l’oceà, se sent impotent i desitja creuar-lo cap a l’estimada Sita. Els titellaires l’ajuden a projectar desitjos amb la màscara del súperheroi Hanuman que el transforma en un poderós simi per saltar l’oceà fins arribar a Sita. Al viatge i després de la guerra amb Ravan, Ram esdevé rei i ha de decidir entre el tro i l’amor a l’ esposa. Espectacle sense text.

Espectacle inaugural del Festival

Direcció: Anurupa Roy
Titellaires:  Pawan Waghmare, Avinash Kumar, Mohammad Shameem, Anurupa Roy

TANXARINA (GALÍCIA): TITIRICIRCUS
Dissabte 8 de novembre. 12 h. Teatre Principal

Guant, Tanxarina

Aquesta reconeguda companyia celebra el 25è aniversari, i ho fa amb un dels espectacles amb què ha obtingut més reconeixements i realitzat més de 1.000 funcions. L’enyorança del gran circ i de la vela bicolor, la història de dos vells treballadors que recorden les glòries del passat a la pista central. En un permanent joc participatiu amb el públic, apareixen els números més importants del vell circ ja desaparegut: l’home més fort del món, el malabarista més divertit…

Direcció, guió i manipuladors: Eduardo Rodríguez i Miguel Borines
Recomanat per a nenes i nens des de 3 anys
www.tanxarina.es

ZIPIT COMPANY & THE PUPPET LAB: MONSTRES
Dissabte 8 de novembre. 18 h. Teatre Principal

Guant, Zipit Monstres
Foto de Jesús Atienza.

La Nina ha sentit un soroll a les golfes de casa seva i té por. Però fa anys, així que ha de ser valenta, per això decidirà què passa en aquell espai vell i misteriós, on mai ha gosat entrar. Descobrirà un munt de monstres, peluts, barbuts, de tots colors i humors. La Nina té por, però coneixerà un monstre divertit i tendre que l’ajudarà a ser molt valenta. Espectacle sense text.

Direcció: Symon Macintyre
Manipulació: Glòria Arrufat i Paulette San Martín
Recomanat per a nenes i nens des de 4 anys
www.zipitcompany.blogsport.com

Programació per a adults:

CiE PELELE (FRANÇA): LA MUERTE DE DON CRISTÓBAL
Dijous 6 de novembre. 21 h. Escenari Cafè del Teatre Principal.

Guant, Pelele
Foto de Jesús Atienza.

Avar, lleig i sense escrúpols, Don Cristóbal només viu per seguir augmentant la fortuna. Però la seva serventa, pobre, gelosa i molt més lletja s’inventarà mil i un paranys per matar-lo, tallar-lo en bocinets i aconseguir la seva immensa fortuna. La història universal de la voluntat de viure, on l’humor, l’energia i la caricatura transcendeixen en por i violència. Espectacle sense text.

Construcció i manipulació: Paz Tatay

ESPEJO NEGRO: LA VENGANZA DE DON MENDO, de Pedro Muñoz Seca
Divendres 7 de novembre. 21 h. Teatre Principal

Guant, Espejo Negro

Una de les companyies andaluses més universals. El relat succeí durant el regnat d’Alfons VII entre castellans i lleonesos, al segle XII. Amors, embolics i afectes generosos.  Per l’afició a l’escalada i a les faldilles de l’estimada dama, don Mendo fou empresonat a la torre del castell, acusat d’un fals robatori d’un collar. Fou enviat a presó per don Nuño Manso del Jarama, pare de la desvergonyida Magdalena. Després d’un any i un dia tancat, li arribà una tràgica notícia.

Direcció: Ángel Calvente
www.espejonegro.com

LA CAVA DE SONS: L’ÒPERA DEL CAPTAIRE
Dissabte 8 de novembre. 21 h. Teatre Principal

Guant, cava de sons

En un barri marginal de Londres al segle XVIII el matrimoni Peachum regenta un prostíbul per a lladres i malefactors. Coneixedors i facilitadors de malifetes, els Peachum han fet fortuna amb les recompenses de la justícia per delatar els criminals. La parella descobreix que la seva filla s’ha casat amb el cap dels lladres, el Capità MacHeath. Els pares se senten amenaçats, ja que el capità coneix els negocis il·lícits i podria delatar-los. Qui arribarà abans a la forca?

Adaptació del text: Joan Segalés
Direcció d’escena: Aleix Vallverdú
Direcció musical: Enric Azuaga
http://lacavadesons.com

Programació a les poblacions adherides al Festival:

KATKATHA: ABOUT RAM
Dissabte, 2 de novembre. 18h. Ateneu 9Barris (Barcelona)

PELELE: LA MUERTE DE DON CRISTÓBAL
Dissabte, 8 de novembre. 19h. Alcover
Dilluns, 10 de novembre. Matí. El Morell

TANXARINA: TITIRICIRCUS
Dissabte, 8 de novembre. 18.30h. La Pobla de Mafumet.