Aquest proper cap de setmana, dissabte 6 de desembre, a les 18 h, i diumenge 7 de desembre del 2014, a les 12.30 h, actuarà a la Sala Moragues del Born Centre Cultural la companyia Titelles Vergés amb un clàssic del seu repertori: ‘En Pericu Sense Por’. Continua així la programació de titelles en aquest nou espai tan espectacular de Barcelona, que aviat presentarà també el primer dels episodis de les Aventures d’en Bornet i la Borneta: Els Pastorets.

Titelles Vergés
En Pericu i el Fantasma.

“En Pericu Sense Por” és una versió del conte popular “En Pere Sense Por” recollit per Amades, un compendi dels números més tradicionals de les comèdies clàssiques d’en Pericu Titella, que cercarà què és la por pels cementiris, boscos tenebrosos, castells encantats i fins i tot baixant al mateix infern…

Titelles Vergés
El Dimoni i el Pericu.

Un espectacle que conserva l’estil dels vells temps i que es pot considerar per això mateix patrimonial. La tècnica utilitzada és la ortodoxa del Titella Català: cap de talla de fusta amb un bust que té tres forats, per posar-hi els tres dits centrals de la mà, mentre els altres dos dits, el petit i el polze, serveixen per als dos braços del titella.

Titelles Vergés
Sebastià Vergés amb dos dels seus titelles antics.

Sebastià Vergés Martínez, representant de la tercera generació d’una de les famílies titellaires amb més tradició de Catalunya, és actualment l’únic que conserva el personatge tradicional català d’en Pericu Titella.

Titelles Vergés
Escena tradicional del Infern.

El Titella Català, d’origen incert, apareix a partir de la meitat del segle XIX, amb diferents famílies de titellaires que el tenen com a personatge principal. Jove jocós, de bon aspecte, de vegades porta una barretina catalana encara que no sempre, murri però bona persona. Resol a garrotades les seves diferències. El seu alter ego principal és el Diable, i el seu contrincant mundà, Tòfol. Els noms de Pericu i Titella han estat utilitzats per diferents titellaires, sent el de Pericu el de més ús en les últimes famílies tradicionals que han creuat el s.XX: els llinatges Anglès (van plegar els anys 80) i Vergés, sempre en actiu.