Ens ha arribat la trista notícia de la mort, ahir diumenge 18 de gener, de Mercè Gost, creadora de la companyia de teatre d’ombres La Cònica/Lacònica i reconeguda artista de la llum i de les ombres. Una pèrdua molt gran per al món titellaire de Catalunya però també de tot Europa, ja que la Mercè era coneguda i admirada pels festivals teatrals més importants de titelles, d’ombres i de teatre visual, així com pels especialistes internacionals en aquesta matèria.

Mercè Ghost
Mercè Gost. Fotografia de Jesús Atienza.

Mercè Gost va iniciar la seva carrera d’ombrista en crear, junt amb Alba Zapater, la companyia La Cònica/Lacònica, la qual va durar fins el 2010. Una companyia que de seguida es va especialitzar en el teatre d’ombres i que va destacar per la gran originalitat del seu treball, amb propostes sempre agosarades i innovadores pel que fa a la tècnica i a la creació d’imatges amb la llum i les ombres.

Mercè Ghost
Mercè Gost. Fotografia de Jesús Atienza.

En els últims temps, Mercè Gost treballava sola amb la seva nova companyia anomenada La Cònica. El seu últim espectacle va ser “Sota Mínims” (veure aquí article a Putxinel·li sobre aquesta obra), estrenat al Festival Internacional de Teatre de Teresetes de Palma de Mallorca, el Maig 2011, i al Festival Internacional de Teatro de Bonecos de Belo-Horizonte (Brasil) el Juny 2011. Darrerament, treballava també en un projecte internacional en el que intervenien diverses institucions de Catalunya, França i Brasil.

Mercè Ghost
Mercè Gost. Fotografia de Jesús Atienza.

El seu enorme prestigi en el món del teatre d’ombres i del teatre d’objectes tractat des de les ombres, és el resultat d’una sèrie d’obres que en el seu moment van revolucionar aquest tipus de teatre, sobre la base principal de creuar les ombres amb altres llenguatges artístics. Títols com: “Ombres d’objectes trobats” (1995, Premi Jose Mª Carbonell 1997), “Ombres de vidre” (fet amb música de jazz, el 1997), “Trans Fugues”, creat en col·laboració amb el grup musical Mal (Mary Davinson, Anna Subirana i Laura Teruel), Badalona 1999, premi Serra d’Or 2000, van marcar tota una època.

Mercè Ghost

Mercè Gost i Alba Zapater.

De l’intercanvi amb altres artistes, han nascut les obres: “Entre l’ombra i la llum”, acció amb l’escultora Mireia Clotet; “Demà tots a l’ombra”, concert-acció amb els músics Joan Sanmartí i Àngel Pereira, i “Sombras de la China”, de Joan Manuel Serrat, per al qual han realitzat les ombres de l’espectacle-concert; i “Les copines d’Helena en el Bulevar del crim”, ombres per a un espectacle musical presentat al Festival Grec 2002 de Barcelona.També l’òpera “Venus and Adonis” de John Blow dins del Festival d’Òpera de Butxaca (Barcelona, 2002).

Acte d’Homenatge

Ja que per pròpia voluntat no hi haurà enterrament, a causa de que la Mercè Gost ha cedit el seu cos a la ciència, es realitzarà un acte d’homenatge el diumenge dia 25 de gener a les 14h a La Fassina (Centre d’interpretació del Cava) de Sant Sadurní d’Anoia. Adreça:

CIC FASSINA
Centre d’Interpretació del Cava
c. de l’Hospital, 23
08770 Sant Sadurní d’Anoia
Barcelona