23 companyies, 68 actuacions i més de 300 professionals és allò que ens espera a la 26a Fira de Teatre de Titelles de Lleida, que es celebrarà els dies 1, 2 i 3 de maig de 2015 i que aposta de nou per la internacionalització, amb 7 companyies estrangeres,  7 provinents de la resta de l’Estat espanyol i 9 catalanes. També l’Espai PRO, l’espai d’intercanvi professional, segueix endavant amb diverses activitats encarades al sector, amb un protagonisme a la formació professional. Completa el programa unes Jornades Tècniques amb una Master Class, un taller i una conferència.

Baldufa, Pinocchio

Pinocchio, de La Baldufa

Vet aquí, a continuació, els seus punts forts:

Mercat i Festa

La Fira de titelles segueix prioritzant els valors que la defineixen com a Fira professional i com a eina divulgativa i de participació ciutadana, tot apostant per la qualitat per damunt de la quantitat.

Fira Estratègica

Des del juliol del 2014, la Fira conjuntament amb la Generalitat de Catalunya i l’ajuntament de Lleida, inicien el camí per esdevenir una Fira estratègica l’any 2016.

Una programació diversa en públics i procedència

Al llarg dels tres dies de programació, Lleida gaudirà d’un ampli ventall d’espectacles que inclourà des de propostes tradicionals fins les més innovadores; espectacles de sala i de carrer; per a totes les franges d’edat, amb un total de 68 actuacions que es realitzaran en 26 espais, amb una assistència prevista de més de 35.000 espectadors.

L’1 de maig a les 22h, l’espectacle inaugural The Table, de la companyia britànica Blind Summit Theatre, donarà el tret de sortida a aquests tres dies del millor teatre de titelles, amb una producció que es representarà per primer cop a Catalunya.

De les 23 companyies participants, 9 són catalanes, 7 provinents de diverses autonomies espanyoles i 7 estrangeres.

Tripula, de Farrés Brothers
Tripula, de Farrés Brothers i Cia.

Una Fira amb diverses estrenes

Estrenes de tota mena. Estrenes absolutes com l’espectacle Mrs. Brownie, de la companyia catalana Teatre Nu, i pel que fa les companyies de les terres de Lleida Efimer, Tombs Creatius Cia. d’arts de carrer i el Centre de Titelles de Lleida, arriben amb els muntatges Lo Carrofil, El viatge i En Patufet, respectivament. Algunes de les companyies estrangeres realitzaran per primer cop els seus espectacles a l’Estat espanyol, com és el cas dels francesos Collectif aïe aïe aïe, amb Ma biche et mon lapin, els canadencs Théâtre Qui Va Là amb La Fugue, Magali Chouinard amb La Femme blanche o la peruana Ines Pasic amb Desde el Azul. D’altra banda, espectacles com El cuento del viejo lobo, dels txecs Teatro Konmo, La extraordinaria historia de la vaca Margarita, dels andalusos Títeres Caracartón i Dans l’atelier de la companyia belga Tof Théâtre seran estrena a Catalunya.

Espectacles per als més menuts i per a nadons

La Fira de Titelles ha programat un espectacle especialment dirigit als nadons d’entre 6 mesos i 2 anys, anomenat Chíos. Poesía sensorial para bebés de Teatro da Semente.

A més, i com és habitual, la Fira comptarà amb propostes adreçades als infants d’entre 3 i 8 anys, com Giuseppe y Peppina de la companyia El Retablo o TXO titelles que ens presenta la història de CoTó, l’únic conill que no té les orelles dretes. També Periferia Teatro presentarà el seu espectacle Vuela Pluma que s’estrenarà a Catalunya en el marc de la 26a Fira de Titelles.

Ranitas, de Periferia Teatro
Ranitas, de Periferia Teatro.

Espectacles per al públic familiar

Els espectacles familiars tenen, com sempre, un lloc destacat en aquesta 26a Fira. És el cas d’Astokillo Circus, la proposta de la companyia Panta Rhei Producciones, que ens farà reflexionar sobre l’egoisme i la cobdícia. La Maquiné amb La casa flotant, ens introduiran en una adaptació moderna del conegut mite de l’arca de Noé. Els lleidatans Companyia de Comediants La Baldufa ens acosta la història de Pinocchio, que podrem veure a la Sala 2 del Teatre de l’Escorxador. Teatre al detall ens oferiran L’Endrapasomnis, una onírica història que tracta sobre la por i el poder terapèutic que les històries i els contes poden tenir sobre aquesta. El Museu de Lleida obrirà les portes a Farrés Brothers i cia perquè ens facin gaudir amb el seu espectacle Tripula.

Espectacles per a joves

El públic juvenil podrà gaudir d’una àmplia oferta d’espectacles, com ara Dans l’atelier  una proposta dels belgues Tof Théâtre. Théâtre Qui Va Là ens oferirà La Fugue, un espectacle sobre l’esclat de la creació musical i de les bandes al carrer en l’avantguarda. Per la seva banda, a la Plaça Esteve Cuito, Tombs Creatius Cia. d’arts de carrer ofereix el seu espectacle El viatge. Teatre Nu estrenarà Mrs. Brownie, on veurem la humanitat d’algú que després de ser considerat un mite, afronta el final com qualsevol altra persona. A l’Espai Orfeó trobarem el Collectif aïe aïe aïe amb el seu espectacle Ma biche et mon lapin.

Teatro Semente, Chios
Teatro da Semente, Chios.

Espectacles per al públic adult

La Fira comptarà també amb espectacles especialment pensats per a un públic adult, com Ines Pasic que presentarà Desde el Azul, un espectacle que podrem trobar al Teatre Julieta Agustí. La companyia anglesa Blind Summit Theatre arriba amb The Table, un muntatge que té com a protagonista un titella bunraku (estil japonès) anomenat Moisés que ens mostra les seves últimes 12 hores de vida.

Els espectacles de carrer

En aquesta edició, la Fira continua acollint espectacles als espais oberts. La companyia Campi Qui Pugui Produccions ofereix a tota la família el seu Rats!, una proposta que tracta sobre el Flautista d’Hamelin, i unes divertides rates. També la companyia Markeliñe presentarà Andante, un espectacle que arriba de la mà de tres estranys personatges i el seu músic.  A la Plaça Sant Francesc trobarem el carrussel de la companyia targarina Efimer, que mostrarà per primera vegada dins la Fira.

Endrapasomnis
L’Endrapasomnis, de Teatre al Detall.

La Fira professional: Espai PRO i 8es Jornades Tècniques 

L’Espai PRO es presenta com un espai de trobada, reunió i negoci, exclusivament per als professionals que es desplacin a Lleida per a conèixer les noves propostes i aprofitar aquesta especial plataforma de mercat.

Entre les activitats professionals, destaquen les 8es Jornades Tècniques, que inclouen tres activitats de formació: d’una banda Ángel Calvente, de la reconegudíssima companyia El Espejo Negro, oferirà una Master Class de 8 hores, que du per títol La marioneta, el actor total, dirigida a actors i estudiants de teatre. D’altra banda, es durà a terme un Taller COFAE sobre tècniques de posicionament digital per a companyies d’arts escèniques, a càrrec de Pepe Zapata. Daniel Gabarró impartirà la conferència Crisi? Una resposta pràctica i innovadora, oferint respostes a les preguntes que ens planteja l’actual crisi econòmica.

Altres activitats per als professionals del sector són els aperitius on fer nous contactes, les presentacions de projectes o l’espai on es podran visualitzar els vídeos dels prop de 300 espectacles presentats a la selecció de la 26a Fira de Titelles.

Théâtre Qui Va Là, La Fugue (fotografia de P. Pichard)
Théâtre Qui Va Là, La Fugue (fotografia de P. Pichard)

La Fira coprodueix, per primer cop, un espectacle

La Fira de Teatre de Titelles de Lleida engega enguany un nou projecte: la coproducció d’espectacles de titelles, d’objectes o de teatre visual. En aquesta 26a edició, s’estrenarà l’espectacle El viatge, de la companyia Tombs Creatius Cia. d’arts de carrer. La Fira pretén, amb aquest projecte, ajudar i acompanyar la creació de noves produccions. Una aposta pels espectacles de qualitat, que comptaran amb el segell de la Fira de Titelles i que seran estrenats dins la seva programació.

Premi Drac d’Or Julieta Agustí

L’organització de la Fira ha decidit en aquesta 26a edició que el Premi al millor espectacle de la Fira dugui, des d’aquesta edició, el nom de la seva impulsora, Julieta Agustí, com a reconeixement i agraïment a la seva tasca a la ciutat i al sector de les arts escèniques i, més concretament, a l’art del titella. Així doncs, el Premi Drac d’Or al millor espectacle de la Fira serà, a partir d’enguany, el Premi Drac d’Or Julieta Agustí.

Cotó, de Txo Titelles
Cotó, de Txo Titelles.

Activitats paral·leles

A més de la programació general i les activitats per als professionals, la 26a Fira de Teatre de Titelles de Lleida organitza diferents activitats paral·leles, com ara la 15a Fira del Llibre de les Arts Escèniques, que se celebrarà a la Plaça de l’Hort de Sta. Teresa, la 12a Fira d’Artesans de Titelles i la 2a Fira d’Artesans Familiars, present a la Plaça de la Catedral. L’exposició Ampolles animades portarà als aparadors de les botigues de l’Eix Comercial i de la Zona Alta els titelles fets pels escolars de la ciutat. La Seu Vella també s’adscriurà al marc de les activitats paral·leles, acollint un espectacle, amb taller i visita al monument més emblemàtic de la ciutat. Les actuacions de titelles arribaran també a la Zona Alta, el dissabte 25 d’abril amb l’espectacle El mêtre, de la companyia JAM, i també a la resta del territori lleidatà amb En Patufet, del Centre de Titelles de Lleida. A més, el públic de la Fira també podrà gaudir de l’exposició de Jordi Santanach al Cafè del Teatre de l’Escorxador.  A la Plaça Esteve Cuito hi haurà la Terrasseta de l’Escorxador, un espai on fer el vermut, dinar o sopar durant els dies de la Fira, amb un espai de pícnic per totes aquelles de famílies que vulguin fer una pausa entre espectacles. Durant els dies de la Fira, tots els espectadors podran participar en un concurs fotogràfic digital, i podran visualitzar els vídeos dels espectacles presentats a les darreres edicions de la Fira a la Biblioteca Pública. També en aquest espai es mostraran curtmetratges d’animació, en col·laboració amb l’Animac.

Les novetats d’enguany consisteixen en la incorporació de diversos espais com el Teatre de la Llotja, el Museu de Lleida, el Mercat del Pla, l’Espai Orfeó i el Bar Gilda.

The Table

Blind Summit Theatre, The Table

La Fira de Titelles, més solidària i accessible

Les persones que vulguin accedir als espectacles que es realitzaran al Pati de l’IEI, hauran de dur una bossa amb aliments de llarga durada, bescanviable per una entrada, que es destinarà al Banc d’Aliments. També s’ha establert, per tercer any, una col·laboració amb el Banc de Sang. Totes les persones que donin sang durant el mes d’abril, rebran un val de descompte del 15% en la compra d’una entrada de la Fira de Titelles. El bus del Banc de Sang serà a l’Avinguda de Blondel el dia 2 de maig.

Gràcies a l’Associació Deixa’ns signar, podrem gaudir de l’espectacle En Patufet del Centre de Titelles de Lleida traduït a la llengua de signes catalana.

Enguany, també s’ha establert una col·laboració amb la Fundació Esclerosi Múltiple. L’import de l’entrada a Lo Carrofil de la companyia Efimer, es destinarà íntegrament a aquesta fundació dedicada a la recerca sobre aquesta malaltia.

Finalment, la Fira de Titelles farà una visita a la planta de pediatria de l’Hospital Arnau de Vilanova, perquè els infants que hi estan ingressats puguin gaudir també dels titelles.

Club Mecenes

La Fira de Titelles en tant que aplec d’il·lusions i voluntats segueix amb el seu Club Mecenes, obrint les seves portes a la col·laboració d’entitats i al suport empresarial a la Fira. Aquest Club acull diversos graus de mecenatge i d’implicació anual a la Fira.

El Centre de Titelles de Lleida

Creat el 1986 per Joan-Andreu Vallvé i Julieta Agustí, i dirigit actualment per Elisabet Vallvé i Oriol Ferre, és, des d’un inici, un ens cultural dedicat a la creació, programació, documentació i divulgació de l’art dels titelles. Produeix i coprodueix espectacles, organitza anualment la Fira de Teatre de Titelles de Lleida, de caràcter internacional, la Fira del Llibre de les Arts Escèniques, el cicle de teatre de titelles familiar Joc al Ninot, les campanyes escolars i desplega un conjunt de tasques diverses com cursos i activitats pedagògiques, exposicions i edicions de llibres. Al llarg d’aquests anys, el Centre s’ha fet present en festivals i esdeveniments artístics, nacionals i internacionals.