Una mala notícia per als marionetistes: el titellaire Lope de Alberdi, especialitzat bàsicament en el titella de fil, ha mort aquesta matinada d’un atac de cor a l’Hospital del Mar de Barcelona. Des de Putxinel·li, volem manifestar el nostre més sentit condol a la família i a tots els seus companys de la Casa-Taller de Marionetes de Pepe Otal, de la qual era un dels seus més assidus membres i participants.

Lope de Alberdi
Lope de Alberdi. Fotografia de Jesús Atienza.

Lope de Aberdi, nascut a Reus i de cinquanta anys d’edat, va ser pintor i un expert constructor de màscares i capgrossos abans d’entrar a la professió dels titelles. Va treballar un temps per a El Ingenio, la meravellosa botiga de titelles, capgrossos, gegants, efectes de broma i de màgia, i d’artefactes circenses de Barcelona. A finals dels anys noranta, coneix el món de les marionetes a través de la botiga taller de Teresa Travieso, i poc temps després es fa assidu del taller de Pepe Otal, amb qui entaula una gran amistat.

Lope de Alberdi

Lope de Alberdi
El pianista de Lope de Alberdi. Fotografies de Jesús Atienza.

Virtuós constructor de marionetes de fil, es va dedicar majorment a la feina de carrer. Era freqüent veure’l actuar al Parc Güell de Barcelona, o a la plaça de la Catedral. La ciutat de Barcelona, bressol de tants titellaires de fil, ha perdut a un dels seus més fidels practicants.

Lope de Alberdi
Diable de Lope de Alberdi. Fotografia de Jesús Atienza.

La seva figura quixotesca i enigmàtica, sempre disposat a donar un encertat consell als qui venien a aprendre al Taller, i molt estimat pels seus companys, ha fet mutis com ho va fer un dia el seu amic i mestre Pepe Otal. La seva presència invisible, però, seguirà poblant les ombres de l’entranyable taller del carrer Guàrdia, ben representat per algunes de les marionetes més precioses que pengen en la susdita casa-museu-taller.

Lope de Alberdi
Lope de Alberdi. Fotografia de Jesús Atienza.