El passat dilluns dia 15 de juny s’inaugurà ‘La Memòria de les Arts Efímeres’, l’exposició permanent del MAE (el Museu de les Arts Escèniques) situada a l’espai dedicat a exposicions fins ara temporals del Institut del Teatre de Barcelona. Es tracta d’un primer pas fonamental dirigit a donar visibilitat als extraordinaris fons que es conserven a les reserves del que no hauria de trigar gaire a esdevenir el Museu Nacional del Teatre de Catalunya.

Presentació llibre Centenari i exposició MAE
D’esquerra a dreta: Xavier Febrés, Giullem-Jordi Graells, Salvador Esteve, Jordi Roig i Anna Valls. Fotografia de Judit Contreras.

La inauguració va estar acompanyada de la presentació del llibre “Institut del Teatre: Els primers cent anys 1913-2013”, de Guillem-Jordi Graells i Xavier Febrés, en un acte que reuní als dos autors, al president de la Diputació de Barcelona, el senyor Salvador Esteve, a la directora del MAE Anna Valls, i al gerent i director general en funcions del Institut del Teatre, el senyor Jordi Roig.

Tant en Jordi Roig com l’Anna Valls van destacar que aquesta exposició pretén ser el primer esglaó del Museu que tothom espera sigui el més aviat possible una realitat, paraules que el president de la Diputació, el senyor Salvador Esteve, va corroborar amb èmfasi.

El llibre del Centenari

llibre del centenari del Institut del Teatre

Tal com va explicar en Guillem-Jordi Graells en la seva presentació, Institut del Teatre: Els primers cent anys 1913-2013″ pretén ser el llibre institucional sobre el Centenari del Institut del Teatre celebrat l’any 2013 amb un intens programa d’activitats, celebració comissionada per Jordi Coca. El llibre va ser un encàrrec de Coca a Xavier Febrés, de cara a completar l’anterior llibre amb textos de Guillem-Jordi Graells publicat arran del 75 aniversari de la institució.

Amb profusió d’imatges totes elles d’un gran interès, aquesta segona part del llibre segueix l’aventura del Institut del Teatre en la seva nova seu a Montjuic, al costat del Mercat de les Flors i del Teatre LLiure.

L’exposició

Presentació llibre Centenari i exposició MAE
Fotografia de Judit Contreras.

Amb el títol de ‘La Memòria de les Arts Efímeres. Documentar el passat per construir el futur de les arts escèniques’, l’exposició presentada pel MAE és una petita meravella que il·lustra a la perfecció allò que podria ser el futur Museu del Teatre de Catalunya.

Presentació llibre Centenari i exposició MAE

Val la pena citar el seu text d’introducció que explica molt bé el sentit de la proposta:

El teatre és una art del temps.  Es materialitza en un buit en què tot adquireix significats que interpel·len el públic. L’escena és un mirall de relacions humanes, del teixit social en què es representa i de tot allò que hi ha fora d’aquell lloc i aquell moment concrets.  Simbòlicament, s’hi recreen espais, temps i accions més enllà dels quotidians. Descobrim dimensions sorprenents del cos humà, veiem encarnades sensacions i instints i arribem a conèixer-nos a base d’emocions.

La memòria de les arts efímeres és un viatge en el temps a través de l’espai transformador de l’escena. És un recorregut per moments del passat dels quals ja no tenim el gest però conservem, en canvi, telons de fons, vestuari, maquetes i textos.  Un viatge al voltant dels minuts màgics de l’espectacle.

Presentació llibre Centenari i exposició MAE
La imatge del mestre titellaire Harry V.Tozer darrera d’algunes de les seves marionetes exposades.

L’exposició presenta molts d’aquests objectes conservats als fons del MAE i els mostra amb un viatge a través del temps que comença el 1879 i acaba l’any 2000 abastant deu espectacles:

De la terra al sol. Espectacle de 1879 amb escenografia i vestuari de Francesc Soler i Rovirosa

El capvespre dels déus, de Richard Wagner (Gran Teatre del Liceu 1901). Escenografia d’Oleguer Junyent i Fèlix Urgellès

– La baidera. Espectacle datat el 1915 amb la ballarina Tórtola Valencia

Terra baixa d’Àngel Guimerà, estrenada el 1897

Presentació llibre Centenari i exposició MAE
Vestit de l’arlequí d’Antaviana.

Sant Jordi i el drac, de la Companyia Marionetas de Barcelona de H.V.Tozer (1945)

Ronda de mort a Sinera de la companyia Adrià Gual a partir de l’obra d’Espriu (1965)

Quiriquibú de Joan Brossa amb figurins i esbossos de Fabià Puigserver (1976)

Antaviana, de Dagoll Dagom sobre contes de Pere Calders (1978)

Presentació llibre Centenari i exposició MAE
Fotografia de Judit Contreras.

– Suz/O/Suz de la Fura dels Baus (1985)

Useless.Information meets boy de la Companyia Gelabert-Azzopardi (2000)

Una exposició que constitueix un primer tast de les meravelles que s’amaguen en les reserves i els magatzems del MAE.

Presentació llibre Centenari i exposició MAE
Fotografia de Judit Contreras.