Durant aquest mes d’agost, poques vacances hi haurà per a l’equip del IF Barcelona – Titelles, Màquines i Fils. En efecte, aquests dies s’està culminant la feina de preparació de l’exposició ‘Figures del Desdoblament’ que s’inaugurarà el 8 d’octubre a l’Arts Santa Mònica.  Una exposició que d’una banda pretén mostrar el món de la figuració animada a través dels conceptes del Desdoblament i de l’Alteritat, i, de l’altra banda, vol visualitzar el gran dinamisme que té a Catalunya el sector del teatre visual, d’objectes i de titelles.

IF Barcelona, Figures del Desdoblament
Imatges de l’espectacle Polzet, de Pa Sucat. Titelles d’Eudald Ferré.

L’equip constituït per Toni Rumbau i Cesc Martínez, responsables de la revista Putxinel·li, junt amb Giulia Poltronieri i Jordi Alomar en les feines de producció i guió artístic, i Dani Freixes en el disseny de l’exposició, conjuntament amb l’Institut del Teatre, co-directors d’aquesta operació, i amb tot l’equip de l’Arts Santa Mònica, responsable de produir l’exposició, ha preparat tres mesos intensos, des del 8 d’octubre fins el 10 de gener de 2016, dedicats a l’ampli món del teatre de titelles, visual i d’objectes, amb actuacions per a públic familiar, per a les escoles, un simposi dedicat als conceptes de Desdoblament i Alteritat en relació als titelles (dies 22 i 23 d’octubre), una Jornada d’Educació, Teràpia i Titelles amb convidats internacionals (24 d’octubre, veure informació detallada aquí a Putxinel·li), una important assemblea d’Unima Federació Espanya també el dissabte 24 d’octubre, i un Festival d’Autor, el mes de novembre, que busca estirar els límits del gènere amb el creuament i la intersecció amb altres disciplines artístiques.

IF Barcelona, Figures del Desdoblament
Makoki, figura de Pepe Otal.

Un llibre catàleg de l’exposició, editat per Comanegre, amb el títol de ‘Figures del Desdoblament’, es presentarà també el dia 8 d’octubre.

IF Barcelona, Figures del Desdoblament
L’Home de Carn, de Marcel·lí Antúnez.

Tres mesos en els que també hi ha col·laboracions amb el TNC, on l’Agrupació Dr. Alonso farà un recorregut guiat que busca connectar els ‘encants teatrals’ del TNC amb els Encants reals de la ciutat; amb la Fundació Miró, que presentarà una doble programació, la infantil per a escoles i famílies amb un espectacle de ‘cabaret d’objectes’ per als més petits (el ‘Menut Cabaret, de Sola & Tully), i per a adults amb la ballarina Lali Ayguadé en una proposta de dansa i objectes. El desembre entrarà en joc el Mercat de les Flors, amb un cicle dedicat als objectes i al teatre de la il·lusió, amb algunes propostes compartides.

IF Barcelona, Figures del Desdoblament
Maqueta del Gran Macabre, de la Fura dels Baus.

Tres mesos en els que l’IF Barcelona busca esdevenir una xarxa que connecti amb aquells espais i festivals que es mouen en el camp dels titelles i dels espectacles visuals, com és el Marionetàrium Herta Frankel del Tibidabo, el teatre més petit de Barcelona que és La Puntual, el Tantarantana Teatre, el TNT a Terrassa, el Guant de Valls, el teatre Can Ninot de Sant Cugat, el Festival Lluerna d’Olot, i tants altres espais i localitats interessats en aquesta cruïlla de gèneres en què s’ha convertit avui en dia el teatre de titelles, d’objectes i visual.

IF Barcelona, Figures del Desdoblament
Don Tubo, Marioneta d’Herta Frankel, construïda per Lluís Fontanet. Fons Marionetàrium Herta Frankel.

l’IF Barcelona i l’exposició ‘Figures del Desdoblament – Titelles, Màquines i Fils’ és un projecte que sorgeix de la revista Putxinel·li en íntima complicitat amb el MAE del Institut del Teatre, arran de les diverses col·laboracions realitzades entre les dues entitats a l’entorn del projecte ‘La Revolta dels Titelles’ (veure aquí) i el Simposi realitzat l’any 2013 al Institut del Teatre sobre ‘Putxinel·li, entre el mite, la tradició i la contemporaneïtat’  (veure aquí).

IF Barcelona, Figures del Desdoblament
Titelles de Hansel i Gretel, del Joan-Andreu Vallvé, Centre de Titelles de Lleida.