El dissabte 24 d’octubre de 2015, dins del marc del IF Barcelona i de l’exposició a Arts Santa Mònica ‘Figures del Desdoblament – Titelles, Màquines i Fils’, tindrà lloc a l’Institut del Teatre la V Jornada Internacional Educació i Titelles, que organitza cada any Teia Moner, i que aquesta vegada estarà centrada en el tema dels titelles vistos des de la perspectiva del Doble i de l’Alteritat. Per això el títol de la Jornada d’aquest any és ‘Els titelles, un alter ego que gestiona les emocions’.

Jornada Titelles i Educació, IF Barcelona
Titella de la psicòloga Alba Juanola.

Diu Teia Moner en el seu text d’introducció:

Un dels recursos que podem utilitzar per aprendre a gestionar les emocions són els titelles. Aquest instrument esdevé un “alter ego” que ens ajuda a entendre el que sentim i el que fem sentir als altres, així com arribar a comprendre perquè tenim emocions oposades entre sí davant d’una mateixa situació.

Els titelles intervenen decisivament com a mediadors de les emocions i com a comunicadors naturals. La connexió directa amb l’usuari explica la seva eficàcia en educació emocional. Aquest “alter ego” no fa perillar el propi  i això ens permet una manifestació lliure del que ens preocupa. El vincle íntim amb el titella com a prolongació de l’individu fomenta un sentiment de confiança tant en el nen com en l’adult. Gràcies a això podem acostar-nos o apartar-nos dels estímuls que generen emocions negatives o positives sense sortir-ne perjudicats.  L’espai de joc i diversió que genera la manipulació dels titelles ens facilita la relació amb els demés i crea un receptacle que afavoreix l’autoaprenentatge.

Jornada Titelles i Educació, IF Barcelona
Siluetes del Teatre Karagöz de Cengiz Özek. Museu del TOPIC de Tolosa.

Si gratem una mica per internet trobarem experiències en escoles, en hospitals, en presons, en llocs assolats per catàstrofes naturals, en països en guerra…, i els protagonistes són nens, adults i gent gran. La seva utilització no sap de fronteres ni d’edats.

Aquesta jornada mostra un tast del treball que s’està fent arreu amb els titelles i constata els bons resultats obtinguts.

Les persones que venen a ensenyar la seva feina són professionals en la matèria i porten molts anys dedicats a investigar els beneficis emocionals que origina en la psique  la utilització terapèutica dels titelles.

Que tinguem una bona i enriquidora jornada!

Teia Moner

Jornada Titelles i Educació, IF Barcelona
Marioneta de Pepe Otal. Fotografia de Jesús Atienza.

Vet aquí el programa i les dades tècniques de la Jornada:

PROGRAMA

MATÍ

9:00    Recepció i lliurament de material
9:15    Inauguració
9:30    Preàmbul a càrrec de la Dra. Èlia López.
Mestra d’Educació Infantil i Primària, Psicopedagoga i Doctora per la Universitat de Barcelona. És professora del Departament DOE (Didàctica i Organització Educativa) de la Universitat de Barcelona. Compagina la seva tasca docent amb la formació, assessorament i investigació sobre educació emocional. És integrant del GROP, Grup de Recerca en Orientació Psicopedagògica.

10:00 De l’ombra al color; el titella, un suport emocional.
Conferència a càrrec de Richard Bouchard, Quèbec.
Director general i artístic d’ÉNAM (Escola nacional per l’educació amb la marioneta). Membre de RIMES (Réseau International Marionnettes, Éducation et Santé).
En els tallers del programa del treball amb titelles de l’ ÉNAM, el titella es converteix en un doble que suporta el patiment de la persona que el crea, que el manipula i li dona vida.

10:45             Torn obert de paraules

11:00             Descans

11:30             “Crear és un acte de resistència”.
Conferència a càrrec de Eleni Papageorgiou, Grècia.
Psicòloga, Pedagoga i Arterapeuta. Formadora en mediació i marioneta en l’EPPS (Escola pràctica de Serveis Socials) a Cergy Pontise. França. Formadora de màscares i drama al Puzle, Associació d’arteràpia de Nord-Pas-de-Calais a Lille. França. També ha format persones interessades en muntar tallers terapèutics.

12:15             Torn obert de paraules

12:30             Presentació d’experiències i materials

Activitats realitzades amb titelles arreu.

1.         Rosario Alarcón. Titellaire i arterapeuta. Transformar la història personal amb ajut dels titelles.  Le Théatre de Carton. Andalusia i resident a França

2.         Jonathan Sánchez. Mestre. Art i Creativitat: L’alter ego a través dels titelles de Paul Klee. Escola Roc Alabernt. Terrassa

3.         Núria Mestres. Titellaire i arterapeuta. El titella: caçador d’accions inconscients. Procés creatiu amb un grup de discapacitats a partir de la construcció individual d’un titella.

4.         Ruth Revaliente i Marta Torrico. Mestres. El doble i les ombres. Treball cooperatiu entre P5 i 6è de l’ Escola Palau. Palau-solità i Plegamans.

5.         Esther Prim i Teresa Forcada. Titellaire i mestra. Capses d’anada i tornada (del jo al nosaltres).

6.      Teia Moner. Mestra, Pedagoga terapeuta, titellaire i maga. El dol i la seva projecció. Palau-solità i Plegamans.

13:45             Torn obert de paraules

14h     Dinar

Jornada Titelles i Educació, IF Barcelona
Richard Bouchard, en un taller fet a Barcelona el 2012.

TARDA

16:00         Taller simultani de construcció i manipulació de titelles.
Richard Bouchard, (Quèbec) i Eleni Papagéorgiou. (Grècia)

19:00         Visita Exposició a l’Arts Santa Mònica: “Figures del desdoblament. Titelles, màquines i fils.”

19:30         Acte de cloenda a l’Arts Santa Mònica. Actuació a càrrec de l’Associació Grup de Teatre IMAGINA amb l’espectacle “El Gallo dormilón”. Aquesta obra posa la mirada en el valor de la superació personal y el recolzament  social per lluitar contra l’ estigma que pesa sobre las persones malaltes i les que les envolten. Actors i espectadors assumeixen el protagonisme per reflexionar sobre la dificultat que suposa afrontar la malaltia mental. IMAGINA és un grup de teatre amateur que es formà l’any 1998 com a projecte terapèutic i de rehabilitació psicosocial i que ha estat impulsat pels serveis comunitaris de l’Ordre de les Germanes Hospitalàries de Benito Menni de Sant Boi de Llobregat.

Jornada Titelles i Educació, IF Barcelona
Dimoni construït per Toni Mujal, Cardona.

Inscripció:

– Places limitades
– Quota d’inscripció

– Estudiants, aturats, socis UNIMA, jubilats, i Institut del Teatre: 30 €
– Associats a Revista Putxine·li: 30 €
– General: 45 €

– Per inscriure’s i per a més informació,enviar un e-mail a:
info@ifbarcelona.cat
– Rebreu les dades per fer la transferència bancària
– Una vegada feta la transferència bancària, enviar el comprovant de la mateixa.
– Al rebre el comprovant de la transferencia, us contestarem amb la confirmació de la inscripció.

Activitat inclosa en el pla de formació permanent del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya (es certificaran 10 hores)

Jornada Titelles i Educació, IF Barcelona
Cap de marioneta de Mariona Masgrau. Museu del TOPIC de Tolosa.

Lloc:

1.         INSTITUT DEL TEATRE.
Plaça Margarida Xirgu, s/n – Barcelona
de 9:00 a 18:00 – Conferències i tallers

2.         ARTS SANTA MONICA.
Les Rambles, 7 – Barcelona
a partir de les 19:00 – Visita a l’exposició i espectacle

Organitza:
IF Barcelona (Associació Interseccions) i Teia Moner

Comissió organitzadora:
– Teia Moner
– Giulia Polltronieri

Col·labora:

– Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona
– Arts Santa Mònica
– Departament d’Ensenyament Generalitat de Catalunya
– ICE de la Universitat de Barcelona