L’activitat titellaire a Barcelona, amb l’empenta dels tres mesos que dura IF Barcelona, que té el seu eix principal en l’exposició ‘Figures del Desdoblament’, adquireix aquest cap de setmana una intensitat especial amb diverses actuacions, tant d’ordre acadèmic (el Simposi sobre Titelles i Alteritat, i la Jornada de Titelles i Teràpia) com pel que fa als espectacles. En aquest segon apartat, són diverses les propostes i totes elles molt interessants: el Mòbilus d’Addaura Teatre, el Cabaret de la Casa-Taller de Marionetes de Pepe Otal, el grup Imagina amb l’espectacle ‘Zapatillas Amarillas’, i la presentació de la residència dels artistes Shaday Larios, Xavi Bonés i Jomi Oligor sobre el Barri Xino titulada ‘El Solar del Estraperlo’.

Mòbilus d’Addaura Teatre

Mòbilus es podrà veure el divendres 23 d’octubre, a les 19h, a la Sala Ovidi Montllor de l’Institut del Teatre. Amb direcció de l’activa i emprenedora Teia Moner, una titellaire que es troba avui en un dels moments més dolços de la seva carrera, Addaura Teatre neix de la inquietud per voler explorar i experimentar la fusió entre la dansa i diferents disciplines escèniques com són la màgia, el teatre, els titelles, les ombres, el circ i el clown. El primer espectacle  que ha muntat la companyia es titula EMBROSSA’T (veure aquí article a Putxinel·li), una obra per a tots públics basada en la poesia visual de Joan Brossa on es barregen dansa, màgia, objectes, projeccions, titelles i ombres. Una investigació que ens porta a encaixar-ho tot sense perdre el significat que l’autor vol transmetre en cadascuna de les seves obres. Tot aquest treball ha tingut i té el suport de la Fundació Joan Brossa.

Mòbilus
Imatge de Mòbilus.

El segon repte que es planteja la companyia és un espectacle basat en l’obra d’Alexander Calder:  MOBILUS. Continuen amb la línia artística de la investigació i fusió de les diferents disciplines teatrals tractades i alhora descobrint-ne algunes de noves. Vet aquí la fitxa artística de l’obra:

Guió: Teia Moner
Coreografia: Laia Santanach, Olga Lladó, Eugenia Morales i Addaura Dansa
Direcció artística: Teia Moner
Ajudant de Direcció: Miquel Espinosa
Ballarins: Cristina Bertran, Helena Rodríguez, Gerald Sommier, Mireia Plana.
Disseny de so: Miquel Espinosa
Disseny de llums: Eugenia Morales
Disseny atrezzo, vestuari, titelles i escenografia:David Palou i Teia Moner
Construcció atrezzo, titelles i escenografia: David Palou, Marina González, Anna Teixidó, Teia Moner i Cristina Bertran.
Assessorament màgic: Brando i Silvana
Confecció vestuari: MODART
Producció: TEIA MONER SCCL
Col·laboració:SA NAU,Ajuntament Palau-solità i Plegamans, Julian Bergonzini.

Gran Cabaret a la Casa-Taller de Pepe Otal

L’entranyable cabaret d’aquest lloc fantàstic que és la Casa-Taller que fou de Pepe Otal arriba aquest divendres 23 i dissabte 24, a les 21:30, en una nova edició amb sorpreses i actuacions d’alguns dels artistes que hi resideixen. Encara no se sap el programa concret, però sí que podem avançar la quasi segura presència d’alguns d’aquests titellaires: Marta i Raquel de Marionetes Nòmades, Anna Carone, Mau, Zero en Conducta, Raúl i Litus. I com sempre, les sorpreses d’última hora. Amb l’acostumat sopar informal acabat l’espectacle.

Taller de Marionetes pepe Otal

El grup Imagina amb ‘Zapatillas Amarillas’.

L’Associació Grup de Teatre IMAGINA presentarà el seu espectacle “Zapatillas amarillas” al centre Arts Santa Mònica, a les 19:30. Serà l’acte de cloenda de la Jornada de Titelles i Teràpia que té lloc el dissabte 24, a l’Institut del Teatre. Aquesta obra posa la mirada en el valor de la superació personal y el recolzament  social per lluitar contra l’estigma que pesa sobre las persones malaltes i les que les envolten. Actors i espectadors assumeixen el protagonisme per reflexionar sobre la dificultat que suposa afrontar la malaltia mental. IMAGINA és un grup de teatre amateur que es formà l’any 1998 com a projecte terapèutic i de rehabilitació psicosocial i que ha estat impulsat pels serveis comunitaris de l’Ordre de les Germanes Hospitalàries de Benito Menni de Sant Boi de Llobregat.

Imagina

El Solar del Estraperlo

Amb aquest nom han plantejat el seu treball els artistes Xavi Bobés, Shaday Larios i Jomi Oligor, durant la seva residència a Arts Santa Mònica, per interrogar a través dels objectes i de la memòria personal dels seus habitants la història d’una part del Barri Xinio (avui Raval), concretament la zona del carrer Arc del Teatre. Tres artistes versats en l’anomenat Teatre d’Objectes que es plantegen un treball de camp, una iniciativa sorgida de la trobada entre els responsables del IF Barcelona i els tres artistes citats, que per primera vegada treballaran junts en un projecte de recerca teatral. Un projecte que s’anuncia en aquesta primera fase, i que haurà de culminar en una obra acabada el proper any.

El Solar del Estraperlo
L’equip del Solar de l’Estraperlo amb Jordi Alomar, gerent del IF Barcelona.

La presentació del Solar del Estraperlo tindrà lloc el dissabte 24, a les 21h i el diumenge 25, a les 12h. Entrada gratuïta, aforament reduït. Reserva prèvia a info@ifbarcelona.cat.

El Solar del Estraperlo