Aquest dimecres dia 28 d’octubre es podrà veure al claustre de l’Arts Santa Mònica, a les 20h, l’espectacle ‘Oh la la, la Marionnette’, de Joan Baixas, que es va estrenar durant la inauguració de l’exposició Figures del Desdoblament. Serà una oportunitat de veure aquest últim treball del gran titellaire català en el que fa un personal recorregut a la seva carrera artística, tot dialogant amb l’exposició i la temàtica del desdoblament. Entrada gratuïta.

Joan Baixas, IF Barcelona
Moment de l’actuació de Joan Baixas. Foto Jesús Atienza.

Iniciem així la tanda d’espectacles que configura el Festival d’Autor de l’IF Barcelona, després d’unes primeres setmanes molt encoratjadores pel nombre de visites a l’exposició i per la bona acollida que aquesta ha obtingut. També han tingut lloc ja les primeres representacions escolars amb l’espectacle d’ombres ‘La lluna i la pruna’ de Mercè Framis, amb plens extraordinaris, així com la presentació a Barcelona de l’obra ‘Mòbilus’, d’Addaure Teatre, que va entusiasmar al públic que omplia la sala.

– Vegeu tota la programacio del Festival d’Autor i dels espectacles familiars del IF Barcelona aquí.
– Per comprar entrades, entreu aquí.

Mòbilus, d’Addaura Teatre.

En efecte, va agradar molt l’exquisida combinació d’una plàstica d’inspiració calderiana (l’espectacle està inspirat en el món d’Alexander Calder) amb la dansa, la música i una gestualitat que bevia sobretot de l’univers de la màgia. Un difícil treball de sincronització de gestos, manipulació d’objectes i efectes visuals que podria ser comparable al virtuosisme d’algunes d’aquestes companyies de titelles de la Xina que ajunten coreografia rítmica amb manipulació, fruit d’un duríssim entrenament, i que meravellen pel seu virtuosisme. D’aquí el mèrit d’AddauraTeatre, que ha aconseguit amb simples pressupostos locals, la tenacitat i l’entusiasme dels quatre ballarins, més l’encertada i rigurosa direcció de Teia Moner, un resultat que junta espectacularitat i virtuosisme en graus superlatius. Una obra que s’albira de llarga durada i recorregut.

Mòbilus Teatre, IF Barcelona
Imatge de l’espectacle Mòbilus.

Per altra part, aquest darrer cap de setmana s’ha realitzat el Simposi ‘Titelles i Alteritat’ i la Jornada de Titelles i Educació que dirigeix Teia Moner, amb una gran assistència de persones inscrites. La sala d’actes de l’Institut del Teatre ha estat l’escenari d’aquestes dues trobades, amb una organització impecable per part del MAE del Institut del Teatre i de l’equip de gestió del IF Barcelona. A destacar l’atmosfera participativa aconseguida, que ha entusiasmat a tots els assistents, cosa que ens indica el gran encert i oportunitat d’aquestes trobades.

Simposio Títeres y Alteridad
Jordi Roig, gerent del Institut del Teatre, amb Toni Rumbau. Foto de Jesús Atienza.

Simposio Títeres y Alteridad
Assistents al Simposi. Foto de Jesús Atienza.

Exposició de fotografies de Jesús Atienza.

Amb el títol de ‘Capturar l’alè’, es va inaugurar el primer dia del simposi, el dijous 22 d’octubre, al vestíbul de la Sala Estudi del Institut del Teatre, l’exposició de fotografies de Jesús Atienza. Es tracta d’una sèrie de retrats de marionetes i titellaires de recent execució, de manera que venen a ser una mena de reportatge i homenatge visual a les noves generacions titellaires de Barcelona. Clar que també hi havien algunes imatges de titellaires històrics, com aquesta de Xavier Lafita.

Exposicion Jesús Atienza
Xavier Lafita. Fotografia de Jesús Atienza en l’exposició ‘Capturar l’alè’.

D’aquesta manera, el veterà fotògraf català dels titelles completa la seva atenció envers aquest gènere del teatre que sempre li ha despertat un gran interès. Fotografies precioses i sorprenents que il·lustren el bon moment que està passant aquest art a casa nostra -i el bon ull d’un fotògraf que no para de créixer i polir la seva visió de les coses.

Grup IMAGINA.

A destacar l’excel·lent treball presentat per l’Associació Grup de Teatre IMAGINA amb el seu espectacle “Zapatillas amarillas” al centre Arts Santa Mònica, que es presentà a La Plaça del segon pis de l’Arts Santa Mònica  -cloenda de la Jornada de Titelles i Educació. L’obra, que posa la mirada en el valor de la superació personal y el recolzament  social per lluitar contra l’estigma que pesa sobre las persones malaltes, va connectar amb el públic que omplia la sala, entregat a l’esforç d’aquests actors que, sense ser professionals, van saber arribar al cor dels espectadors. IMAGINA és un grup de teatre amateur que es formà l’any 1998 com a projecte terapèutic i de rehabilitació psicosocial i que ha estat impulsat pels serveis comunitaris de l’Ordre de les Germanes Hospitalàries de Benito Menni de Sant Boi de Llobregat.

Zapatillas Amarillas
Imatge de l’espectacle ‘Zapatillas Amarillas’. Foto de Giulia Poltronieri.

El Solar del Estraperlo.

La presentació del treball efectuat durant la residència a l’Arts Santa Mònica dels tres artistes Shaday Larios, Jomi Oligor i Xavi Bobés, que s’ha presentat en dues úniques sessions el dissabte 24 i el diumenge 25, ha estat una gratíssima sorpresa per als seus assistents, ja que vam poder veure una pinzellada molt ben pintada del projecte de recerca que estan duent a terme al Barri Xino (ara dit Raval), concretament a la cruïlla dels carrers Montserrat amb Arc del Teatre, de cara a la realització d’un espectacle de caire poètic i antropològic el 2016.

El solar del Estraperlo
Jomi Oligor, Shaday Larios i Xavi Bobés.

La posada en escena de la presentació va ser una delícia molt en la línia dels últims treballs realitzats per la parella Shaday-Oligor (veure ‘La Màquina de la Soledat’) i Xavi Bobés (veure ‘Cosas que se olvidan fácilmente’), en una atmosfera d’intimitat i d’invocació ritualista de la memòria, amb la presència en directe d’alguns veïns del barri que van explicar com era la vida al Barri Xino de la postguerra. També va parlar un inspirat Pep Fornés, director del Museu Etnològic de Barcelona, convidat a posar la nota antropològica a les paraules dels veïns i als objectes posats sota el focus de la mirada dels tres artistes invocadors. Un espectacle-recerca d’un interès extraordinari, titulat de moment El Solar del Estraperlo, que des de l’IF Barcelona intentarem recolzar perquè el 2016 assoleixi la seva forma acabada.

El solar del Estraperlo
Escenari de la presentació del Solar del Estraperlo.

Assemblea d’Unima Federació Espanya. Nova Junta.

El dissabte 24 d’octubre va tenir lloc una de les efemèrides més importants pel que fa al món associatiu dels titellaires de tot el país: es va celebrar l’Assemblea d’Unima Federeció Espanya per elegir la nova junta que haurà de governar l’associació durant els pròxims quatre anys. Va haver-hi canvi i s’imposà per majoria el nou equip constituït per: president, Guillermo Gil Villanueva (de Unima Madrid), secretari, Pablo Girón (Unima Aragón), i tresorer, Joaquín Hernández (de Unima Astúries).

Asamblea de Unima Federación España
Assistents a l’Assemblea d’Unima, a la Plaça de l’exposició Figures del Desdoblament. Foto de Jesús Atienza.

Una junta que haurà de treballar de valent si tenim en compte que el proper any 2016, durant el mes de maig, es realitzarà a Tolosa/San Sebastián el Congrés Internacional d’Unima i el Festival Mundial que sol acompanyar aquest reunió que reuneix a titellaires, programadors i directors de festivals de tot el món. Des de Titeresante els hi desitgem sort i visió estratègica de futur.

Josep Anglès visita la Unima
Visita inesperada de Josep Anglès a l’Assemblea d’Unima. Foto de Jesús Atienza.