El reconegut festival internacional de reciclatge artístic de Catalunya s’inicia al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) el 18 de desembre amb l’exposició Col·lectiva Drap-Art’15, un interessant programa d’activitats diverses i les clàssiques fires de Nadal i Reis. Un món molt proper al dels titelles i al del teatre d’objectes, i que des de fa anys batalla per aconseguir situar-se en la normalitat artística de Barcelona. Una associació, la de Drap-Art, creada i conduïda per Tanja Grass que aquesta tardor ha celebrat el seu 20è aniversari. Al seu costat, l’inventor Christian Konn, autor de moltes de les creacions presentades per Drap-Art al llarg dels anys.

Drap-Art
Exposicio de Drap-Art del 2008.

Aquest Nadal, Drap-Art porta al CCCB l’exposició Col·lectiva Drap-Art’15, i completa la seva programació amb intervencions en l’espai públic, tallers i espectacles infantils, taules rodones, concerts i performances. I com cada any, el vestíbul principal del CCCB acull durant dos caps de setmana la clàssica fira de Nadal i Reis amb productes de reciclatge creatiu.

Drap-Art
Tanja Grass. directora de Drap-Art.

A l’exposició es presenten artistes com Tono Carbajo –amb obres de la sèrie Expulsados, dedicada a reflexionar sobre la gentrificació i que configura la imatge del festival d’aquest any; peces de Miquel Àngel Llonovoy (que en aquests moments fa una residència a Arts Santa Mònica, dins del Festival IF Barcelona); David Martín (N2 Galeria) o Gregor Sailer. Pel que fa a la música, Drap-Art’15 recicla la La banda sonora maldita de Burruezo & Claustrofóbica Camerata, inicialment creada per a una pel·lícula d’Albert Serra, i presenta un concert de CaboSanRoque. Igualment actua el divendres 18, a les 19h, el xilè David Zuazola amb l’espectacle Ala Sucia, una obra d’objectes i titelles confeccionats a partir d’elements de reciclatge.

Drap-Art
David Zuazola, amb Ala Sucia.

Dates

Exposició (sala d’exposicions -1)
Del 18 de desembre de 2015 al 3 de gener de 2016
11.00 – 20.00 (consultar horaris del centre durant les festes)
Inauguració: 17 de desembre a les 20.30 h

Fira de Nadal (vestíbul principal)
Del 18 al 20 de desembre de 2015
11.00 – 22.00

Fira de Reis (vestíbul principal)
2 i 3 de gener de 2016
11.00 – 22.00

Per a més informació podeu consultar el programa 2015, el web i el Facebook de Drap-Art.

Drap-Art
Joguina de Miquel Àngel Llonovoy.

Perfil biogràfic de Drap-Art

Drap-Art és una associació sense ànim de lucre fundada el 1995 a Barcelona, que promou el reciclatge creatiu amb l’organització de festivals, exposicions, mercats i tallers.

Drap-Art va començar com a festival el 1996 amb la Marató de Creació i Reciclatge de Barcelona, que en la segona edició, el 1997, va rebre uns 20.000 visitants. El mateix any, Drap-Art va organitzar el Recykl Art Fest, un intercanvi entre artistes iugoslaus i barcelonins a la Biennal de Montenegro. Aquesta experiència va inspirar dos tallers d’intercanvi Digam el que llences i et diré qui ets, a Jerusalem el 1998 i a Barcelona el 1999, i l’exposició itinerant Evil Empire.

Drap-Art
N1, de Quim Rifà.

A més Drap-Art va col·laborar en l’exportació del seu concepte a Andorra el 1997, Atenes el 1998 i Berlín el 2000. Actualment col·labora amb el Riscarti Festival, que es va celebrar del 5 al 14 d’abril a Roma.

Des de l’any 2000 Drap-Art disposa del seu propi centre d’operacions, l’Espai Drap-Art, on reuneix la seva seu social, oficina, sala d’exposicions i centre de documentació. Una vegada consolidada la seva seu, el 2004 torna al format d’esdeveniment anual, amb el Festival Internacional de Reciclatge Artístic de Catalunya, que a l’edició de 2012 va rebre 13.457 visitants i que enguany se celebrarà del 13 de desembre de 2013 al 5 de gener de 2014.

Drap-Art
Amo, de Tono Carbajo.

Des del 2010 també organitza alguns mercats de reciclatge artístic i consum sostenible. Aquest any, el cap de setmana del 15 al 17 de març a la Fira Badaterra i del 20 d’abril al 29 de juny cada dissabte a la plaça Reial, acompanyat d’actuacions i talleres organitzats per l’Associació d’Amics i Comerciants de la plaça Reial.

Des del 2011 Drap-Art organitza diverses exposicions internacionals itinerants: Reciclaje Artístico. Nada desaparece, todo se transforma es va poder veure a Pekin, Shanghai i Tokio i el 2012 From Waste to Resource. Recovering Sustainable Attitudes va viatjar a Hongria, Alemanya, França i Itàlia.

Drap-Art
R1, de Quim Rifà.

El 2013 Drap-Art també col·labora amb el Re/8 Design Park de Novi Sad (Serbia) i amb HA Schult en el seu projecte Poble del Mar, a més de participar al Festival d’art contemporani Pronostica de Menorca i la Gran Gala del Surrealisme de Cadaqués.

El 2015 Drap-Art guanya el Premi Bonart atorgat per la Revista Bonart i en l’actualitat està preparant diversos festivals internacionals pel 2016. Del 17 al 23 de abril se celebrarà el primer Drap-Art Uruguay a Montevideo i del 9 de setembre al 9 d’octubre Drap-Art tindrà el seu debut a Estats Units amb el RE:New Festival de Pittsburg.