Demà dimecres dia 10 de febrer, a les 19:30, hi haurà una trobada a la Plaça Sant Jaume per demanar la llibertat dels dos titellaires empresonats a Madrid, en Raúl i l’Alfonso, de Títeres desde Abajo. Convocada per diversos col·lectius, entre ells Unima Catalunya, la trobada vol posar de manifest aquesta injusta violació d’un dels codis fins ara admesos en les societats democràtiques: no descontextualitzar els continguts de les obres artístiques, respectant les convencions dels gèneres i la llibertat de pensament en la pràctica artística.

Llibertat pels titellaires detinguts

L’injust empresonament dels dos titellaires trenca, a la vegada, aquesta convenció secular que prové de l’Edat Mitjana, en la que els titelles tenien llicència per extralimitar-se en les seves representacions, de manera que fins i tot quan en les èpoques sacres del calendari es prohibia el teatre d’actors, el de titelles es podia seguir fent sense problemes. La raó és simple: en ser els personatges del teatre de titelles un simples ninotets de fusta, drap o cartró, es considerava que no tenien capacitat d’ofendre, i que tot allò que deien, es podia interpretar des de la paròdia i la farsa.

Curiós que a Madrid, una ciutat amb una vida i una tradició teatral tan potent, aquesta convenció s’hagi trencat, de la mà d’un jutge i d’un ajuntament que no ha dubtat en denunciar als mateixos que havien contractat… Sens dubte les raons les hem de trobar en el clima polític que es viu a la capital.

Un fets que esperem siguin ràpidament corregits.