Els organitzadors del Ròmbic volen deixar molt clar que els titelles són un gènere escènic per a adults. No és que també siguin per a adults, sinó que són sobretot per a adults. Representació dels desitjos més primaris, els titelles recuperen, al Ròmbic, el seu caràcter de petites icones símbol de llibertat i expansió espiritual, sexual i gamberra. I per subratllar-ho, el programa d’espectacles es complementa amb l’exposició Territoris íntims, del fotògraf Jesús Atienza. Es podrà veure a l’Ateneu de Nou Barris a partir del 18 de març i fins una setmana després de tancar el festival.

atienza

Com sempre, Atienza ens té acostumat a una visió lúcida del món dels titelles, en què amplifica el valor icònic dels ninots dotant-los d’una significació extra, fruit del discurs creatiu del propi fotògraf. Atienza, que ha dedicat la major part de la seva carrera a desenvolupar el gènere documental apostant per una estètica crua, sense concessions a l’espectador ni al personalisme, sense imposar l’autoria de les fotos sobre la realitat, coneix també, a la perfecció, el registre artístic. Amb una il·luminació excel·lent, Atienza ens presenta una part d’una sèrie de fotografies eròtiques en què el titella no és una simple joguina. És un desig encarnat, amb forma de personatge, que protagonitza un seguit de situacions lascives. Un desig que parteix de les mateixes dones que surten a les fotos i que retorna a elles. El titella és, doncs, un mitjancer entre aquestes dones i elles mateixes, una relació que adquireix sentit a través de la finestra indiscreta de la fotografia.

Algú, fent ostentació d’ignorància i de supèrbia, havia dit que això dels titelles per a adults li sonava a gènere porno, com les pel·lis per a adults o les webs per a adults. Ho deia amb desdeny, com si els titellaires s’haguessin de conformar a fer espectacles infantils o de gènere eròtic, i res més. I amb aquesta exposició queda clar que fins i tot se li pot donar la raó: els titelles per a adults poden i han d’arribar a tots els àmbits d’allò que forma part de les nostres entranyes. Eròtica inclosa.

atienza

atienza

atienza