La Fira de Titelles de Lleida, que se celebrarà els dies 29, 30 d’abril i 1 de maig de 2016, arriba a la seva 27a edició amb el programa ja llest, després d’haver rebut 257 propostes d’espectacles, un número molt semblant al de la passada edició i que evidencia el bon estat de salut de la Fira de Titelles com a plataforma de mercat d’interès per a tots els professionals del sector. Un total de 81 companyies catalanes (un 15% més que l’any passat), 102 companyies de l’estat espanyol i 74 companyies de països estrangers, han presentat els seus muntatges per a ser valorats i inclosos en la programació de la propera Fira.

27a Fira de Titelles de Lleida

A més de la recepció de propostes, la programació de la Fira també s’elabora amb espectacles que l’equip del Centre de Titelles ha visionat a través de la seva assistència a diverses fires, festivals, programacions i trobades professionals de Catalunya, la resta de l’estat i altres països. La qual cosa, incrementa les propostes en més de 300.

Després de visionar totes les inscripcions, la Fira presenta un avanç de la seva programació. Com cada any, s’ha fet atenent criteris de qualitat, nivell artístic, innovació i connexió amb els diversos públics.

La companyia encarregada d’obrir la 27a edició el dia 29 d’abril serà així la búlgara Puppet’s Lab amb l’espectacle I, Sishypus, que s’estrena per primer cop a l’estat. Una proposta que explora el dia a dia de l’etern retorn d’un home a ell mateix, aquesta constant acció ens fa meditar no en el significat sinó en el sense sentit de la vida humana.

Les companyies de les terres de Lleida també hi seran presents, Festuc Teatre ens portarà l’estrena absoluta de Mr. Parfum, un espectacle itinerant on la interacció amb el públic i l’humor són trets fonamentals de l’acció. D’altra banda, el Centre de Titelles de Lleida estrenarà El petit piano, concebut en motiu de la commemoració de l’Any Granados, el muntatge convida a compartir una experiència teatral, lúdica i musical a l’abast dels menuts i d’interès familiar. Una altra companyia catalana present a la Fira serà la Cia. Toti Toronell que estrenarà Libèl·lula un petit teatret de fira que es resisteix a perdre la seva essència de circ de les meravelles de les coses fetes a mà.

Pel que fa a l’assistència de companyies de l’estat espanyol, podem anunciar la presència de El Espejo Negro que el dia 1 de maig durà a la Llotja l’espectacle Óscar el niño dormido. De la mà de l’actor andalús Ángel Calvente se’ns narrarà la història d’un nen submergit en un profund somni.

El Espejo Negro, Óscar el niño dormido
Imatge de ‘Óscar, el niño dormido’, de El Espejo Negro.

En el marc internacional, podem avançar la participació d’Electric Circus que en portaran com a estrena absoluta el seu nou projecte Headspace, una instal·lació que és una combinació de titelles amb elements mecànics i electrònics que ells anomenen animatrònics. I des de Brasil, Pigmalião Escultura Que Mexe presentaran per primer cop a l’estat un espectacle únicament dirigit per a públic adult degut al seu alt contingut eròtic. La filosofia en el tocador, és una adaptació del polèmic Marqués de Sade, en el que el sexe, la violència i tot tipus de qüestionant religiós i moral prenen protagonisme per a relatar el xoc entre les perversions i les persones de bones costums socials.

Enguany, per segon any la Fira coprodueix un espectacle, en aquesta 27a edició l’espectacle escollit és El rumor del ruido de la companyia murciana Onírica Mecànica. La Fira pretén amb aquest projecte ajudar i acompanyar la creació de noves produccions.

Onírica Mecánica
Jesús Nieto, de Onírica Mecánica.

D’altra banda, en el sí de les 9es Jornades Professionals es durà a terme un workshop/master class que anirà a càrrec de Duda Paiva. Sota el nom La partitura de l’objecte. El cos de l’actor i el cos del titella, l’objectiu d’aquest workshop/master class, amb un contingut altament físic, convida als estudiants d’art dramàtic, titellaires i actors professionals a desenvolupar un diàleg corporal amb un segon cos: l’objecte.

La resta de programació, activitats paral·leles i jornades professionals es farà pública en la roda de premsa que tindrà lloc a l’abril de 2016. Tanmateix ben aviat s’obrirà el termini d’inscripció per a professionals.

AVANÇ DE PROGRAMACIÓ

Puppet’s Lab (Bulgària) – I, Sisyphus.
Electric Circus (Països Baixos) – Headspace
Festuc Teatre (Catalunya) – Mr. Parfum
Centre de Titelles de Lleida (Catalunya) – El petit piano
Pigmalião Escultura Que Mexe (Brasil) – La filosofía en el tocador
El espejo negro (Andalusia) – Óscar el niño dormido
Cia. Toti Toronell (Catalunya) – Libèl·lula
Onírica Mecánica (Múrcia) – El rumor del ruido