S’ha presentat aquesta setmana la 27ena Fira de Titelles de Lleida, que tindrà lloc del 29 d’abril a l’1 de maig, i que compta amb 25 companyies i més de 300 professionals presents als diferents actes programats. Una aposta clara per la internacionalització, amb 8 companyies estrangeres, 8 provinents de la resta de l’Estat espanyol i 9 catalanes. Al llarg dels tres dies de programació, Lleida gaudirà d’un ampli ventall d’espectacles que inclouran des de propostes tradicionals fins a les més innovadores; espectacles de sala i de carrer; per a totes les franges d’edat, amb un total de 74 actuacions que es realitzaran en 28 espais, amb una assistència prevista de més de 35.000 espectadors.

El 29 d’abril a les 22h, l’espectacle inaugural I, Sisyphus, de la companyia búlgara Puppet’s Lab, donarà el tret de sortida a aquests tres dies del millor teatre de titelles, amb una producció que es representarà per primer cop a Catalunya i Espanya.

Mercat i Festa.

La Fira de titelles segueix prioritzant els valors que la defineixen com una Fira professional i com una eina divulgativa i de participació ciutadana, tot apostant per la qualitat per damunt de la quantitat.

Una programació diversa en públics i procedència.

De les 25 companyies participants, 9 són catalanes, 8 provinents de diverses autonomies espanyoles i 8 estrangeres.

Puppets-Lab
Puppet’s Lab.

Una Fira amb 19 estrenes: 8 estrenes absolutes, 5 a la península i 6 a Catalunya.

Vet aquí la relació de les estrenes: les absolutes, com l’espectacle Libel·lula de la companyia catalana Cia. Toti Toronell, El Rumor del Ruido dels murcians Onírica Mecánica, Instal·lació món titella de Galiot Teatre, Antón Retaco de Titiriteros de Binéfar o Headspace de Electric Circus; i pel que fa a les companyies de les terres de Lleida, Festuc Teatre, JAM, Campi qui pugui i el Centre de Titelles, arriben amb els muntatges Mr. Parfum, DRAGON ST, Manneken’s Piss i El petit piano, respectivament.

Algunes de les companyies estrangeres realitzaran per primer cop els seus espectacles a l’Estat espanyol, com és el cas dels francesos Les Mains Libres, amb Infimes Débordements, també procedents de França Le Clan des Songes amb Fragile, Théâtre Magnétic amb Les 3 Petits Cochons i La Pendue amb Tria Fata o els búlgars Puppet’s Lab amb I, Sisyphus.

Le Clan des Songes
Le Clan des Songes.

D’altra banda, espectacles com Óscar el niño dormido de la companyia andalusa El Espejo Negro, els balears Clownidoscopio amb Fràgil, els francesos Compagnie PELELE amb PENJAT D’UN FIL “Fantastik Cirkus” o els gallecs El Retrete de Dorian Gray amb IN MEMORIAM seran estrena a Catalunya.

Espectacles per als més menuts.

Com és habitual, la Fira comptarà amb propostes adreçades als infants d’entre 3 i 6 anys, com Loo de la companyia Ponten Pie o Fragile dels francesos Le Clan de Songes. També els valencians El Teatre de l’Home Dibuixat presentaran el seu espectacle Screen Man, que es podrà veure per primer cop a Catalunya en el marc de la 27a Fira de Titelles. Altres propostes seran Libel·lula de la Cia. Toti Toronell, i El petit piano del Centre de Titelles.

El Teatre de L'Home Dibuixat
El Teatre de L’Home Dibuixat.

Espectacles per al públic familiar.

Els espectacles familiars tenen, com sempre, un lloc destacat en aquesta 27a Fira. És el cas d’Antón Retaco, la proposta de la companyia Titiriteros de Binéfar, on ens acostaran la vida d’una companyia d’artistes ambulants retratada amb la mirada tendra i amable d’Antón, un nen nan. La Companyia catalana Zipit, que presentarà el seu darrer espectacle, ‘Jai, el Mariner’.

El Espejo Negro amb Óscar el niño dormido, ens introduiran a la vida de l’Oscar, un nen que es va quedar adormit en un llarg i profund son. David Espinosa / El Local portarà al Centre d’Art la Panera La Triste Figura (phantastische variationen über ein thema ritterlichen charakters) una instal·lació performativa sobre l’ús de la imaginació i la seva relació amb la percepció i el significat inspirada amb la novel·la de Cervantes, El Quixot. Galiot Teatre ens oferiran Instal·lació món titella, situats a la plaça Esteve Cuito, ens faran viatjar a través de la cultura dels titelles de diferents països. L’església de Sant Martí obrirà les portes a Escarlata Circus perquè ens facin gaudir amb el seu espectacle CorroC.

El Espejo Negro, Óscar el niño dormido
El Espejo Negro.

Espectacles per a joves

El públic juvenil podrà gaudir d’una àmplia oferta d’espectacles, com ara Tria Fata una proposta dels francesos La Pendue. Théâtre Magnétic ens oferirà Les 3 Petits Cochons, la història popular ens visita però ho farà amb subjectes poc convencionals del teatre i a través de la imaginació exaltada del narrador. Per la seva banda, El Retrete de Dorian Gray oferiran IN MEMORIAM on ens retrataran les ganes del protagonista, Percival, per mantenir viva la seva memòria. I a la sala d’exposicions de Sant Joan, Onírica Mecánica, presentarà en estrena absoluta El Rumor del Ruido, on un home investigarà el silenciós soroll que arriba a les nostre orelles i mai més se n’anirà.

Espectacles únicament per al públic adult.

La Fira comptarà per primer cop amb un espectacle que, pel seu alt contingut eròtic, està dirigit únicament a públic adult. El muntatge La Filosofía en el Tocador, dels brasilers Pigmalião Escultura Que Mexe, és una adaptació del polèmic Marqués de Sade, en el que el sexe, la violència i tot tipus de qüestionants religiosos i morals prenen protagonisme per a relatar el xoc entre les perversions i les persones de bones costums socials. D’altra banda, la companyia búlgara Puppet’s Lab ens presentarà I, Sisyphus on s’explorarà el viatge de l’etern retorn de l’home a si mateix.

La Filosofia en el Tocador
La Filosofia en el Tocador.

Els espectacles de carrer.

En aquesta edició, la Fira continua acollint espectacles als espais oberts. Entre ells, la companyia Campi qui pugui ofereix a tota la família el seu Manneken’s Piss, realisme i surrealisme, humor i moltes sorpreses en la inauguració de la nova font de la ciutat. També la companyia Festuc Teatre presentarà Mr. Parfum, un espectacle que buscarà el perfum personalitzat per a cada ciutat tot interactuant amb el públic. D’altra banda, JAM ens acostarà DRAGON ST, una divertida història que posa en entredit les moltes llegendes que s’expliquen de dracs i cavallers. A la Plaça Esteve Cuito trobarem Instal·lació món titella de la companyia Galiot Teatre, que mostrarà per primera vegada la seva carpa de titelles dins la Fira. Des de França la Compagnie PELELE ens acostaran PENJAT D’UN FIL “Fantastik Cirkus”, el circ a la ciutat.

Festuc Teatre
Festuc Teatre.

La Fira professional: Espai PRO i 9es Jornades Tècniques L’Espai PRO es presenta com un espai de trobada, reunió i negoci, exclusivament per als professionals que es desplacin a Lleida per a conèixer les noves propostes i aprofitar aquesta especial plataforma de mercat.

Entre les activitats professionals, destaquen les 9es Jornades Tècniques, que inclouen tres activitats de formació:

– d’una banda Duda Pavia, director artístic de la companyia DPC (DudaPaiva Company) oferirà una Master Class de 8 hores, que du per títol La partitura de l’objecte. El cos de l’actor i el cos del titella, dirigida a alumnes, actors i titellaires.

Master Class Duda Paiva a Lleida
Duda Paiva.

– D’altra banda, es durà a terme un Taller COFAE sobre com optimitzar l’estratègia de comunicació a través de l’email màrqueting amb criteris tàctics, eines i tècniques, a càrrec de Pepe Zapata, dirigit a companyies i professionals culturals.

L’Associació de Teatre Professional per a Tots el Públics (TTP) organitza la presentació #TTPforma: Ser o no ser? Fires i festivals, o com posar en valor les arts escèniques per a nens i nenes, dirigida a professionals de les arts escèniques.

Altres activitats per als professionals del sector són els aperitius, moment per fer nous contactes, les presentacions de projectes o l’espai on es podran visualitzar els vídeos dels prop de 300 espectacles presentats a la selecció de la 27a Fira de Titelles.

La Fira coprodueix, per segon any consecutiu, un espectacle.

La Fira de Teatre de Titelles de Lleida engega per segon any un nou projecte: la coproducció d’espectacles de titelles, d’objectes o de teatre visual. En aquesta 27a edició, l’espectacle escollit és El Rumor del Ruido, de la companyia Onírica Mecánica. La Fira pretén, amb aquest projecte, ajudar i acompanyar la creació de noves produccions. Una aposta pels espectacles de qualitat, que comptaran amb el segell de la Fira de Titelles i que seran estrenats dins la seva programació.

Onírica Mecánica
Onírica Mecánica.

Premis Drac d’Or.

Enguany, com a novetat, s’ha creat el Premi al millor espectacle infantil/familiar, per a reconèixer les obres en aquest àmbit.

Els millors treballs dels creadors i de les companyies de teatre de titelles o teatre visual són premiats amb els Premis Drac d’Or, uns guardons iniciats l’any 1998 i ampliats posteriorment. Totes les companyies seleccionades a la Fira de Teatre de Titelles opten als premis en totes les seves modalitats. La Fira entrega un diploma i una estatueta als guanyadors, a més a més de publicar els premis atorgats i els noms de les companyies guardonades.

Activitats paral·leles.

A més de la programació general i les activitats per als professionals, la 27a Fira de Teatre de Titelles de Lleida organitza diferents activitats paral·leles, com ara la 16a Fira del Llibre de les Arts Escèniques, que se celebrarà a la Plaça de l’Hort de Sta. Teresa, la 13a Fira d’Artesans de Titelles i la 3a Fira d’Artesans Familiars, present a la Plaça de la Catedral.

Un any més, continuem amb la proposta d’exposar titelles als aparadors, la Fira de Titelles i la Federació de Comerciants de l’Eix Comercial coorganitzen l’exposició Titelles de somni que portarà als aparadors de les botigues de l’Eix Comercial i de la Zona Alta els titelles fets pels escolars de la ciutat. La Seu Vella també s’adscriurà al marc de les activitats paral·leles, acollint un espectacle, amb taller i visita al monument més emblemàtic de la ciutat. Les actuacions de titelles arribaran també a la Zona Alta, el divendres 29 d’abril amb l’espectacle Mr. Parfum, de la companyia Festuc Teatre, i també a la resta del territori lleidatà amb Gúlliver al país de Lil·liput, del Centre de Titelles de Lleida.

A la Plaça Esteve Cuito hi haurà les Food Trucks de l’Escorxador, un espai on fer el vermut, dinar o sopar durant els dies de la Fira, amb una zona de pícnic per totes aquelles famílies que vulguin fer una pausa entre espectacles.

També podran visualitzar els vídeos dels espectacles presentats a les darreres edicions de la Fira a l’Espai PRO; i a la Biblioteca Publica es mostraran curtmetratges d’animació ja que un any més Animac col·labora amb la Fira.

Enguany, com a novetat la Fira col·labora amb l’escola d’espectadors de l’aula de teatre. S’oferian dos espectacles per dialogar amb dues companyies.

D’altra banda, durant els dies de la Fira, tots els espectadors podran participar en un concurs fotogràfic digital a la xarxa emprant les etiquetes #firatitelles2016, #aralleida i #igerslleida.

La Fira de Titelles, més solidària i accessible

Les persones que vulguin accedir a l’espectacle que es realitzarà al Pati de l’IEI, hauran de dur una bossa amb aliments de llarga durada, bescanviable per una entrada, que es destinarà al Banc d’Aliments.

També s’ha establert, per quart any, una col·laboració amb el Banc de Sang. Totes les persones que donin sang durant el mes d’abril, rebran un val de descompte del 15% en la compra d’una entrada de la Fira de Titelles. El bus del Banc de Sang serà a l’Avinguda de Blondel el dissabte dia 30 d’abril.

Gràcies a l’Associació Deixa’ns signar, podrem gaudir de l’espectacle El petit piano del Centre de Titelles de Lleida traduït a la llengua de signes catalana.

Enguany, per primer cop, s’ha establert una col·laboració amb l’Associació Antisida per ajudar en la difusió, prevenció, sensibilització i conscienciació de la problemàtica del VIH/sida. Els titelles elaborats pels alumnes de diferents escoles de la ciutat i exposats als aparadors del comerços portaran el llaç vermell identificació de l’Associació

Finalment, la Fira de Titelles farà una visita a la planta de pediatria de l’Hospital Arnau de Vilanova amb la companyia francesa Les Mains Libres perquè els infants que hi estan ingressats puguin gaudir també dels titelles.

Club Mecenes

La Fira de Titelles en tant que aplec d’il·lusions i voluntats segueix amb el seu Club Mecenes, obrint les seves portes a la col·laboració d’entitats i al suport empresarial a la Fira. Aquest Club acull diversos graus de mecenatge i d’implicació anual a la Fira.

El Centre de Titelles de Lleida, 30è aniversari.

Creat el 1986 per Joan-Andreu Vallvé i Julieta Agustí, i dirigit actualment per Elisabet Vallvé i Oriol Ferre, és un ens cultural dedicat a la creació, programació, documentació i divulgació de l’art dels titelles. Produeix i coprodueix espectacles, organitza anualment la Fira de Teatre de Titelles de Lleida; la Fira del Llibre de les Arts Escèniques; el cicle de teatre de titelles familiar Joc al Ninot; les campanyes escolars, etc. Al llarg d’aquests anys, el Centre s’ha fet present en festivals i esdeveniments artístics, nacionals i internacionals. Enguany s’edita el conte de l’espectacle El petit piano per celebrar aquesta efemèride.

Per veure tota la programació, cliqueu aquí.