El passat diumenge 1 de maig es va concloure la 27a edició de la Fira de Titelles de Lleida. Després dels articles publicats per la revista sobre els diferents espectacles de la Fira, parlarem aquí dels continguts i de les activitats destinades als professionals que es van organitzar durant aquests dies, tant o més importants encara que allò que passava als escenaris.

27a Fira de Titelles de Lleida
Presentació de Festivals a l’Espai PRO.

Primer de tot, cal mencionar l’Espai PRO. Un lloc de trobada per els professionals que, no obstant el vent que vam patir els dies de Fira, va ser el punt de trobada per excel·lència de titellaires i gestors. Situat a la placeta just davant del Centre de Titelles de Lleida, va acollir diverses activitats, així com la 16a edició de la Fira del Llibre d’Arts Escèniques.

Entre les activitats que van tenir lloc en aquest espai, molt interessant va ser la trobada organitzada per la TTP: “#TTPforma:  Ser o no ser? Ferias y festivales, o como poner en valor las artes escénicas para los niños y las niñas” que va permetre a professionals d’àmbits diferents de les arts escèniques discutir i intercanviar opinions sobre el paper del teatre per a tots els públics dins de les programacions de festivals i fires del sector a nivell nacional.

27a Fira de Titelles de Lleida
Moment de la inauguració de la fira de la Fira de Titelles de Lleida.

També molt valuosa va ser, com cada any es fa, per altra part, la presentació de festivals internacionals de teatre de titelles que organitza la fira. Aquest acte permet explorar l’ampli panorama europeu (amb alguna apèndix a l’altre costat de l’oceà) i configurar un petit mapa d’alguns dels esdeveniments més importants del món de la marioneta.

Més específiques, però fonamentals per acabar d’arrodonir el programa d’una fira estratègica com la de Lleida, van ser les activitats organitzades pel COFAE, amb un taller sobre l’e-mail marketing dirigit per Pepe Zapata, i la master class de dos dies impartida per Duda Paiva amb el títol “La partitura del objecto. El cuerpo del actor y el cuerpo del títere”.

27a Fira de Titelles de Lleida
Duda Paiva.

Entre les activitats per a professionals no podem deixar de mencionar l’aperitiu inaugural de la Fira que va tenir lloc el divendres 29 d’abril i que, a part d’obrir oficialment les portes de l’esdeveniment, va ser el moment ideal per celebrar el 30 aniversari del Centre de Titelles de Lleida. Com sempre, després d’una primera part més institucional, aquest moment de trobada va ser perfecte com a espai de networking per al coneixement mutu entre professionals, per a la vinculació de llaços entre projectes diferents i pel plantejament de noves idees.

No obstant l’energia invertida pels organitzadors de la fira en la definició i realització de totes aquestes activitats (totalment recomanables per a qualsevol professional), durant els dies passats a Lleida va succeir allò que sempre presenciem a qualsevol fira d’arts escèniques: el millor espai de trobada dels professionals és la ciutat que acull la fira. Els carrers, els espais escènics, els bars, els restaurants es tornen els llocs privilegiats de les trobades entre la gent del sector. Espais de socialització més distesa, on davant d’un cafè o esperant abans d’entrar a un espectacle tothom connecta d’una forma més senzilla i, sovint, més directa.

27a Fira de Titelles de Lleida
Trobada de la TTP de comunicació del Teatre Auditori Viladecans.

No es pot concloure aquest article sense esmentar el bon tracte que els organitzadors de la Fira i tot el seu personal van saber donar tant als titellaires com als gestors culturals. Un tracte que va propiciar aquesta atmosfera tan important en aquesta mena d’esdeveniments, en els que la relació humana es considera tant o més important que la relació mercantil. Només amb aquest esperit es poden fer bons negocis, com l’experiència i els dies passats a Lleida han corroborat. Felicitats!