Una notícia ha colpit la comunitat titellaire de Catalunya: la mort d’Àngels Valero, membre fundadora de la companyia Trac-Trac junt amb Jordi Regot. Reconeguda titellaire que s’havia prodigat els últims anys amb espectacles solistes de gran qualitat, com ‘Hansel i Gretel’, o l’espectacle per a adults ‘ De fantasies i…. fantasmes’, destacava Àngels també per la seva mestria en la construcció de titelles, com els que va fer el 2014 per a l’espectacle Pinotxo de la companyia Tian Cusidó.

Àngels Valero, Tract-Trac
Àngel Valero amb un dels seus titelles. Foto de Jordi Regot.

Nascuda l’1 d’agost de 1961, Àngels Valero va ser codirectora del Festival de Teatre de Titelles de Sant Llorenç Savall durant les seves 15 edicions, un petit i entranyable festival fruit de l’esforç i la perseverança que la caracteritzava, i per on van passar multitud de companyies amb una programació variada on prevalia la qualitat i la proximitat amb el públic.

Àngels Valero, Tract-Trac
Titella d’Àngels Valero. Foto de Lluna Regot.

Així es definia ella mateixa en el seu bloc personal: ‘En la dècada dels vuitanta, prenc contacte amb el món dels titelles al poc de veure i conèixer els primers espectacles de titelles per adults. De forma autodidacta m’hi aboco en les primeres construccions i en un vestuari molt elaborat. A poc a poc d’aquest aprenentatge en solitari, del contacte amb altres companyies i del coneixement que t’ofereixen els festivals, entro en el procés de creació de diversos espectacles exigint-me un pas més enllà en cada nova producció.’

Àngels Valero, Tract-Trac
Titelles d`Àngels Valero. Foto de Lluna Regot.

Valentia, exigència i decisió, a més d’una vigorosa voluntat de fer les coses ben fetes, podrien ser algunes de les característiques de la desapareguda titellaire. Àngels Valero ha format part d’aquest conjunt de titellaires dones que tanta importància ha tingut a Catalunya, amb personalitats fortes que han deixat i estan deixant una profunda empremta, trencant inèrcies seculars i obrint espais nous de llibertat i de creació.

Àngels Valero, Tract-Trac
Àngels Valero. Foto de Jordi Regot.

Pel dia 10 de setembre, està previst celebrar una trobada organitzada pels seus amics i familiars, i compartir un brindis en homenatge a l’Àngels a partir de les 12h del migdia al carrer Canigó, 6, de Sant Llorenç Savall.

Àngels Valero, Tract-Trac
Guineu. Titella d’Àngels Valero. Foto de Lluna Regot.

Des de Putxinel·li volem expressar el nostre sentit condol als familiars més propers de l’Àngels.