La Fira de Titelles de Lleida, un dels esdeveniments titellaires més importants del país, ha rebut més de 300 inscripcions de companyies que hi volen participar. El termini per rebre propostes va finalitzar el passat 30 de setembre i, com cada any, s’ha obert a companyies catalanes, de la resta de l’estat i internacionals. En efecte, la Fira de Titelles de Lleida ja està treballant en el que serà la seva 28a edició i que se celebrarà els dies 5, 6 i 7 de maig de 2017. Una Fira única en el seu àmbit en tot l’Estat i un referent internacional per al sector teatral, com ho demostra el gran nombre de propostes rebudes i la gran quantitat de programadors nacionals i internacionals que hi assisteixen cada any.

Fira de Titelles de Lleida
Imatge de Screen Man, de Tian Gombau, de El Teatre de l’Home Dibuixat

Els responsables de la Fura ens fan arribar les dades següents que il·lustren el bon moment en el que es troba:

“La Fira de Titelles de Lleida ha rebut aquest any 302 propostes d’espectacles de titelles, objectes i ombres amb la intenció de participar en la programació. El total de propostes és molt superior al de l’edició passada, concretament s’han inscrit un 15% més de propostes (257 l’edició 2016), de les quals 91 pertanyen a companyies catalanes, 97 a companyies de la resta de l’estat espanyol i 114 a companyies internacionals. L’augment més destacat s’ha produït en el camp internacional, on s’han rebut un 35% més de propostes que la passada edició. Tant l’augment general com el concret en l’àmbit internacional, no fan més que posar de manifest per una banda, l’excel·lent estat de salut de la Fira com a aparador i plataforma real i eficient de mercat i el seu caràcter internacional, doncs són cada cop més les companyies estrangeres que opten per la Fira per mostrar les seves creacions. No només són europees les companyies que han optat per la Fira (França, Grècia, Rússia, Itàlia, Alemanya, Bèlgica, Txèquia, Polònia, Portugal, Anglaterra, Bulgària, Hongria o Eslovènia), sinó també procedents del continent americà com Canadà, Brasil, Equador, Xile, Argentina o Paraguai així com del Pròxim Orient, amb països com Israel o Iran. Per la seva banda, les nacionals representen quasi totes les comunitats autònomes. Aquest ventall de països s’ha anat ampliant gràcies a les presentacions que la Fira ha realitzat en altres Fires i Festivals internacionals, com ara el Festival Casteliers del Canadà, el Festival Mondial de les Marionnettes de Charleville, el Marionnettissimo i Art’Pantin, que han despertat i incrementat l’interès de les companyies, i han col·locat la Fira i Lleida com a un dels epicentres de l’art titellaire mundial. Per aquesta raó, la Fira segueix treballant i apostant per exportar presentacions arreu.

Fira de Titelles de Lleida
Imatge de La filosofia en el Tocador, de O Pigmalião Escultura que Mexe.

Del total rebut, un 6% es proposen com a estrena absoluta de cara a la Fira i un 12% com a estrena a Espanya; totes aquestes últimes de procedència internacional. Es perfila doncs una Fira amb múltiples estrenes, la qual cosa farà de Lleida l’escenari perfecte per gaudir per primer cop d’aquests espectacles.

Fira de Titelles de Lleida
Jordi Monserdà presenta la Carpa Món Titella.

En aquest moment ja s’està procedint al visionat de tots aquests muntatges –dels quals es rep el vídeo- i se’n farà una selecció per tal de confeccionar la programació de la que serà la 28a edició de la Fira de Titelles, en què està previst que actuïn entre 20 i 30 companyies.

Fira de Titelles de Lleida
Imatge de Sísif, amb Stoyan Doychev, de la companyia Puppet’s Lab

A més de la recepció de propostes, la programació de la Fira també s’elabora amb espectacles que l’equip del Centre de Titelles ha visionat, visiona i visionarà durant el procés, a través de la seva assistència a diverses fires, festivals, programacions i trobades professionals de Catalunya, la resta de l’estat i altres països. Són força les Fires i Festivals als que, des d’ara i fins a finals d’any, la Fira té previst visitar. Per aconseguir-ho, es desplaça puntualment per poder veure en directe els espectacles que encaixen en els criteris de programació; s’espera doncs un fi d’any força actiu i ple de teatre.

La selecció dels espectacles participants es farà atenent, com sempre, a criteris de qualitat, nivell artístic, innovació i connexió amb els diversos públics, i es farà pública a la roda de premsa de presentació de la 28a Fira de Titelles.”