Un dels festivals més veterans de la Península Ibèrica, La Mostra Internacional de Titelles a la Vall d’Albaida, a València, ha tancat la seva XXXII edició amb una alta xifra d’espectadors: prop de 7.000.  Un festival que, com apunta la seva directora, Ángeles González, “Enguany ha afegit 4 noves poblacions, el que ens ha permès estar presents a un total de 19 municipis i arribar a nous públics, augmentant un 20% respecte a l’any anterior”.

Mostra Internacional de Titelles de la Vall d'Albaida

Les 27 funcions programades han tingut una molt bona acollida, amb una gran assistència a les concertades amb els escolars de la comarca. Però les representacions obertes al públic familiar del cap de setmana tampoc s’han quedat enrere, amb aforament complet en pràcticament totes les funcions d’espectacles com ara L’Or de Jeremies, de la companyia valenciana La Teta Calva; En Jan Totlifan, dels catalans L’Estaquirot; o Pendiente de un hilo, dels francesos Pelele.

Mostra Internacional de Titelles de la Vall d'Albaida
Imatge de ‘Jan Tot li Fan’, de l’Estaquirot Teatre.

Diu el comunicat de valoració del festival: “Des de la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida, el balanç d’esta nova edició de la MIT és molt positiu. Durant tres dècades, la institució ha recolçat este festival i juga un important paper organitzatiu, desenvolupant la tasca de mancomunar esforços per a portar el teatre amb titelles a tot tipus de poblacions, sempre amb els mateixos criteris artístics, independentment de seu tamany i articulant la comarca a través de la cultura”.

Mostra Internacional de Titelles de la Vall d'Albaida
Imatge de ‘Rudo’, de Manolo Alcántara.

Durant quatre dies, del 10 al 13 de novembre, 18 companyies valencianes, nacionals i internacionals han mostrat els seus treballs a una programació on s’ha primat la qualitat i la diversitat, obrint-se a disciplines com ara el circ, la dansa o el teatre gestual.

“La gent ha seguit les rutes propostes, ha visitat diferents pobles dins de la programació i ens ha transmès la seua satisfacció. Estem molt contents per que s’ha aconseguit establir una complicitat amb els espectadors que no és gens fàcil. Hem de tindre en compte que la MIT porta més de 30 anys generant una tradició escènica a la comarca, el públic està format, és exigent, té una mirada crítica, demana un alt nivell de qualitat”, ha apuntat la directora del festival.

Mostra Internacional de Titelles de la Vall d'Albaida
Imatge de ‘La Sirenita’, de La Canica.

De cara a 2017, els objectius en ment són augmentar la programació per a adults, així com les activitats a l’aire lliure, que donen visibilitat a la programació. “I, per descomptat, volem conservar els nivells de qualitat aconseguits, per que no sols és important mantenir viva La Mostra, sinó que continue creixent en termes qualitatius, consolidant-nos com a festival de referència al món del titella”, conclouen des de la direcció de la MIT, una cita que compta amb el suport de la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida, La Diputació de València, CulturArts, el Ministeri de Cultura i la Universitat de València.

Per a saber més del MIT, pitjar aquí.