La Fira de Titelles de Lleida, que se celebrarà els dies 5, 6 i 7 de maig de 2016, arriba a la seva 28a edició. Una Fira que aquest any ha rebut 262 propostes d’espectacles, un número molt semblant al de la passada edició i que evidencia el seu bon estat de salut com a plataforma de mercat d’interès per a tots els professionals del sector. Han estat un total de 85 companyies catalanes, 82 de l’estat espanyol i 95 de països estrangers (gairebé un 10% més que l’any passat), les que han presentat els seus muntatges per a ser valorats i inclosos en la programació de la propera Fira.

A més de la recepció de propostes, la programació de la Fira també s’elabora amb espectacles que l’equip del Centre de Titelles ha visionat a través de la seva assistència a diverses fires, festivals, programacions i trobades professionals de Catalunya, la resta de l’estat i altres països. Per aquest motiu, la xifra s’incrementa fins a superar les 300 propostes.

Xip-xap, Fira de Titelles 2017
Imatge de Transhumància, de la companyia Xip-Xap.

Després de visionar totes les inscripcions, la Fira presenta un avanç de la seva programació. Com cada any, s’ha fet atenent criteris de qualitat, nivell artístic, innovació i connexió amb els diversos públics.

Per començar, les companyies de les terres de Lleida. Zum Zum Teatre portarà l’estrena a Catalunya de La Gallina dels ous d’or, una història que explica que els diners són un “cuento”. D’altra banda, la companyia Xip Xap presentarà l’espectacle Transhumància, que, literalment, és la migració dels ramats a la recerca de les pastures. El muntatge convida al públic a ser un protagonista més de la història, sigui munyint o fent de llop. Una altra companyia catalana present a la Fira serà el Teatre Aurora, que estrenarà La Casa Perduda, un fascinant viatge al costat d’un home que ha perdut casa seva. Aquesta edició també comptarà amb Lluís Danés/Santa Mandra i el seu espectacle Nàufrags.

Nàufrags, Fira de Titelles 2017
Imatge de Nàufrags, de la companyia Lluís Danés/Santa Mandra.

Pel que fa a l’assistència de companyies de l’estat espanyol, s’anuncia la presència de Siesta Teatro, des d’Andalusia, que portarà per primer cop a Catalunya Punchinelis, un espectacle de titelles de tradició popular, amb molt d’humor i participació. Des del País Valencià arriba Bambalina Teatre, que estrenarà a la Fira l’espectacle Kitikraft, una aventura on un petit ésser comença a descobrir el lloc on acaba d’arribar, coneix el desamor, la malenconia i la ràbia. Karla Kracht & Andrés Beladíez presentarà 9º below nothing, una obra que – mitjançant les ombres, els sensors i els sons – parla de fronteres i migracions al segle XXI.

Siesta Teatro, Fira de Titelles 2017
El Putxinel·li de Siesta Teatro.

En el marc internacional, la Fira avança la participació de Plexus Polaire, que portarà, per primer cop a Espanya, el seu nou projecte CENDRES, un thriller emocional que barreja realitat i ficció i que explica la història d’un piròman noruec. Des de Xina arriba Yeung Fai amb l’espectacle Hand Stories, que es representarà en primícia a l’Estat Espanyol. Théâtre Motus, del Canadà, estrenarà a Espanya l’obra Elisapi y las auroras boreales, un espectacle íntim que condueix l’espectador, de la mà de la protagonista, al país de les aurores boreals.

Elisapi, Fira de Titelles 2017
Imatge de l’espectacle Elisapi i les Aurores Boreals, de la companyia Théâtre Motus.

La resta de programació, activitats paral·leles i jornades professionals es farà pública en la roda de premsa que tindrà lloc a finals de març del 2017.

Important saber que el termini d’inscripció per a professionals s’obrirà ben aviat.