Com cada any quan arriba el mes de març, la UNIMA fa públic el missatge encarregat a una personalitat del món dels titelles de reconegut prestigi per al Dia Mundial de la Marioneta. Recordem que el 2012, va ser Joan Baixas la persona escollida per escriure i llegir el missatge, mentre que el 2013 va ser l’italià Roberto De Simone, el 2014, l’argentí Eduardo Di Mauro, el 2015 el titellaire iraní Behrooz Gharibpour, i el 2016, es va decidir repetir el text que havia escrit pel 2011 el Professor Henryk Jurkowski, com homenatge a la seva persona, traspassada just aquell any.

Aquest any 2017, la UNIMA Internacional ha escollit a la nord-americana Nancy Lohman Staub, una veterana titellaire de Nova Orleans que ha tingut un paper molt important en la difusió i el conreu de la marioneta al seu país. Vet aquí el seu text:

Nancy Lohman Staub
Nancy Lohman Staub a l’entrada del Center for Puppetry Arts Atlanta, Georgia. Foto: Susan Kinney.

“El 1929, un grup de gent apassionada per la marioneta, procedent de set països, va crear la Union Internationale de la Marionnette (UNIMA) per promoure i desenvolupar aquesta forma artística.

Em vaig unir a la UNIMA al voltant de 1970 per aconseguir complir el meu somni de tota la vida: els titelles. Ara, gràcies a Internet, podem instantàniament connectar-nos amb centenars de persones amb idees afins creuant fronteres nacionals, polítiques i religioses al voltant del món. Programes gravats, espectacles, conferències, classes i tallers estan disponibles les 24 hores del dia, fins i tot alguns es transmeten en temps real. Edicions acadèmiques, publicacions i fotografies apareixen amb tan sol prémer una tecla. Aquesta creixent popularitat, més enllà dels nostres somnis més bojos, ofereix innombrables oportunitats per establir col·laboracions internacionals i treballar junts amb l’objectiu de la comprensió mútua a través dels titelles.

La Marioneta  està present a pràcticament tot el món. Actualment tenim a la nostra disposició gràcies a Internet centenars d’hores de documentació, que permet que moltes formes tradicionals siguin accessibles. La UNESCO ha reconegut a dotze d’elles com a representants del Patrimoni Cultural Immaterial (ICH), a la seva pàgina web trobem informació sobre les mateixes, així com diapositives i vídeos. A la base de dades del Centre Cultural Àsia Pacífic, es poden veure almenys onze tradicions que inclouen titelles. Confiem que els internautes se sentin interessats a aprofundir en la complexitat de les actuacions i l’antiguitat de les seves arrels comunes. Podem utilitzar titelles tradicionals per descobrir els punts comuns subjacents a les nostres diferències culturals.

Titella africà

Titella de Mali. International Puppetry Museum (Pasadena).

Una constant de l’art tradicional és el canvi, de manera que la documentació hi juga aquí un paper important.

Després de gairebé quaranta anys de dedicació a aquesta art per centenars de nosaltres, entusiastes del titella, la UNIMA va publicar, a la seva pàgina web, una actualització de l’Encyclopédie Mondiale des Arts de la Marionnette, publicada en paper el 2009, en tres idiomes, anglès i espanyol, així com francès, això fa que la història del titella estigui a l’abast de tots. Es tracta d’una eina important per als nombrosos museus de tot el món, que han adquirit col·leccions de titelles, i a altres dedicats exclusivament a aquesta forma artística, les col·leccions i els catàlegs dels quals es poden trobar a Internet. Alguns estan experimentant amb imatges en 3-D i amb l’elaboració de rèpliques amb fins educatius. Facilitada per la comunicació a través d’Internet, el manteniment de la història contribueix al desenvolupament futur.

Centenars de titellaires contemporanis de tot el món publiquen extractes de les seves actuacions en viu a Internet per atreure audiències i programadors. UNIMA patrocina actuacions en viu, festivals, conferències i publicacions i els dóna cobertura al seu portal web. D’acord amb allò que havien somiat el petit grup dels seus fundadors, els actuals socis de la UNIMA, pertanyents a més de noranta països, cooperen entre si, deixant de banda les seves diferències. El creixement exponencial de les actuacions comporta una major responsabilitat cap al nostre públic i cap a ells mateixos. Celebrem el Dia Mundial del Titella junts com amics dedicant-lo a aquesta forma artística i compartint les nostres celebracions a Internet, que avui en dia tant ens uneix!”

Referències:

Base de dades de Àsia i el Pacífic: www.accu.or.jp/ich/es/arts/arts1.html
Base de dades ICH / UNESCO: www.unesco.org/culture/ich/index.php?pg=00011
Enciclopèdia Mundial de les Arts de la Marioneta: www.unima.org 

Biografia:

Nancy Lohman Staub, nascuda a Nova Orleans, Louisiana, EUA, va ser una de les editores de planificació de la Encylopédie Mondiale des Arts de la Marionnette. (World Encyclopedia of Puppetry Arts) i va continuar com a assessora científica. Va formar part del Comitè Executiu de la UNIMA com a vicepresidenta, a la Comissió de Publicacions, a la Comissió d’Investigació, a la Comissió de Patrimoni i actualment forma part de la Comissió de Justícia Social.

Va dirigir el Festival Mundial de Titelles de 1980 i el XIII Congrés de UNIMA al Centre John F. Kennedy per a les Arts Escèniques a Washington, DC. Assessora en la creació de la Fundació Jim Henson a Nova York per donar suport al camp del titella a Amèrica.

Va ser presidenta de Puppeteers of America i Vicepresidenta d’UNIMA-USA. Fundadora i presidenta del Comitè Assessor del Center for Puppetry Arts Museum a Atlanta, Geòrgia. Va publicar nombrosos articles i assaigs per als catàlegs del museu. Fa molt de temps va dirigir un petit teatre de titelles a Nova Orleans, Louisiana durant més de 10 anys.