S’acosta la cita anual que els mallorquins tenen amb les teresetes, nom amb el que es coneixen els titelles a Mallorca. El Festival Internacional de Teatre de Teresetes, que arriba a la seva XIXena edició, té lloc del 17 al 21 de maig de 2017 amb un generós desplegament  de propostes escèniques, d’activitats paral·leles tant pel públic com per als professionals, i de trobades i sessions teòriques.

XIX Festival Internacional de Teatre de Teresetes, Palma de Mallorca

XIX Festival Internacional de Teatre de Teresetes, Palma de Mallorca

Amb direcció d’Aina Gimeno, el Festival no sols passa a Palma sinó que s’estén per un munt d’altres localitats de la illa: Alcúdia, Algaida, Andratx, Bunyola, Campos, Felanitx, Inca, Muro, Pollença, Porreres, Sa Pobla, Ses Salines i Sineu. A tots aquests llocs es podran veure espectacles de teresetes, cosa que ens indica la forta implantació que aquest gènere teatral té a Mallorca.

Els espais a Palma són els següents: El Parc de Can Terrers – El Molinar, Cases de Son Ametller, del Viver, La Sala Petita del Teatre Principal, el Pati de la Misericòrdia, la Sala Delirious, el Pati de l’Església El Pil·larí, el Teatre Catalina Valls, la Fundació Pilar i Joan Miró.

Esmentem a continuació els espectacles i companyies programats en aquesta IX edició del Festival:

Gaudeamus!, La Chana Teatro. Una versió molt lliure i hilarant de El Licenciado Vidriera, de Miguel de Cervantes, fet amb teatre d’objectes a càrrec de l’actor i titellaire Jaime Santos, que actua en solitari amb un extraordinari domini de la veu i el gest, i un fresc i enginyós sentit del humor. Teatre Principal, Sala Petita.

Post-Scriptum, Théâtre du Sursaut, de Bèlgica. La Caputxta Vermella, desmuntada i presentada en una versió plena de sorpreses, d’absurd i de comicitat. Pati de la Misericòrdia.

Gerda i les Quatre Estacions, Els Músics Viatgers, de Mallorca. Espectacle basat en el conte de Hans Christian Andersen ‘La Reina de les Neus’, amb la música de Vivaldi i el llenguatge sempre suggerent de les ombres. Sala Delirious.

En Martí i el Siurell Màgic, Disset Teatre, Mallorca. Una obra per a nens a partir de 3 anys sobre la superació personal, en la que els personatges són metàfora del món que ens envolta. Teatre Municipal Catalina Valls.

Plus rien ne bouge?, Désuète, de França. Un himne a l’amor a través d’un solo de dansa i de manipulació de la tereseta. Un cos a cos amb l’objecte manipulat, un espectacle sobre l’amor, l’absència i la mort, ple d’humor i d’emoció. Teatre Principal, Sala Petita.

– Plastiiik, Melicotó Titelles, de Menorca. Espectacle que narra històries del fons del mar a partir de l’enfonsament d’una botella de plàstic. Al Teatre Municipal Catalina Valls.

The Giant Peach, Colorín Coloradas, de Mallorca. Adaptació del relat de Roal Dahl sobre els temes de l’amistat i la solidaritat entre els companys i les companyes. Un viatge amb amics per llocs increïbles. Sala Delirious.

Maricastaña, Los Titiriteros de Binéfar. La històrica companyia de Binéfar, a l’Aragó, ens porten amb la Maricastaña i el Bruno a aquest lloc arcà on neixen els contes. Pati de la Misericòrdia.

– El peix lluent, Conte Contat, de Mallorca. Un viatge per l’oceà i els seus habitants, en el que els peixos també tenen problemes per relacionar-se els uns amb els altres. Pati de la Misericòrdia.

– Le Cirque du Botte-cul, 2KI, de Suïssa. Madame Lleial ens presenta un espectacle de circ sota un paraigua, amb artistes fets de taps de suro, paper higiènic i patates fregides com a estrelles invitades. Pati de la Misericòrdia.

Le dompteur de vents, Théâtre de l’Alambre, Bèlgica. La història d’una curiosa i estrafolària nissaga de domadors. Teatre Municipal Cataluna Valls.

Vola Ploma, Periferia Teatro, Múrcia. Un conte sobre la llibertat i el respecte a la veritable natura dels éssers vius. Teatre Principal, Sala Petita.

– Matito, Matito Titelles, Catalunya. Una història de teresetes de guant i cançons en directe que s’inspira en la tradició però que sap com donar-li la volta. Pati de la Misericòrdia.

Vulgarcito, La Chana Teatre, de Castella i Lleó. Sempre amb els objectes i un refinat treball d’actor, Jaime Santos ens presenta una dramatització molt lliure del famós conte Epaminondas. Teatre Municipal Catalina Valls.

Opéra Opaque, Plexus Polaire, de França. Un cabaret macabre de l’antiga diva d’opereta Madame Silva. Un espectacle d’imatges, situacions i sensacions, amb números perillosos i criatures monstruoses, crits i llàgrimes. Teatre Principal, Sala Petita.

A més dels espectacles, el Festival de Teresetes ha creat una secció especial dedicada als Matins Professionals, els dies 18 i 19 de maig, d’11h a 14h, a Can Alcover. Un espai de trobada entre els programadors convidats i els titellaires i les companyies participants. El primer dia es centra en la creació, i el segon en distribució i exhibició.

També hi haurà una conferència de Toni Rumbau sobre el teatre d’ombres, ‘un llenguatge, un art i una metàfora’. Com diu el programa, ‘ Les ombres ens parlen de l’ocult, del visible i de l’invisible, d’aquestes dues cares de la realitat que la percepció ens mostra. Avui en dia, el llenguatge de les ombres s’ha obert en un ventall inesgotable de possibilitats tècniques que els artistes utilitzen en les seves obres, ja siguin estàtiques o escèniques. Unes possibilitats que els titellaires utilitzen cada dia amb més encert i visió profunda.’

Per altra part, al Pati de la Misericòrdia s’establirà un PUNT TERESETES, un nou espai versàtil on experimentar, escoltar i interactuar a través d’una exposició i venda de productes relacionats amb les teresetes (llibres, contes, titelles, jocs…), la presència d’una Bibliomòbil i un taller a càrrec de Matito (Arnau Colom).